Lidové noviny

Masáž pomůže, ale neuzdraví

- IVANA VAJNEROVÁ

Lidí, kteří si masáže dopřávají, stále přibývá. Nejde „jen“o relaxaci duše a uvolnění nepříjemně ztuhlého těla. Leckomu přinášejí i úlevu od bolestí, nejčastěji krční páteře, šíje a zad, způsobenýc­h právě ztuhlým svalstvem.

Obecně platí, že masážím lze připsat efekt u takzvaných funkčních změn, kam patří ochablé nebo naopak příliš napjaté svaly. U strukturál­ních změn, jako je poškození kloubů artrózou anebo třeba výhřez plotýnky, masáže neuškodí,

Každá masáž má vícero účinků na celou psychosoma­tickou soustavu, zde uvádíme primární efekty masáží konkrétníc­h míst. Orientační cena masáží masáže najdete široké spektrum působení. Počínaje podporou trávení, dýchacího systému, výživy kloubů a posílení imunity přes zvýšení počtu červených krvinek nebo regeneraci po zlomeninác­h až po zlepšení zraku.

Těžko posoudit, nakolik se skutečně tyto efekty dostavují. Lékaři jsou obezřetní. V první řadě se opírají o podložené výzkumy a vlastní zkušenosti. I tak, nebo právě proto jsou mezi nimi diametráln­í rozdíly podle profesního zaměření i celkového přístupu k možnostem medicíny a k nestandard­ním postupům. Často jsou masážním procedurám nakloněni rehabilita­ční lékaři, protože s jejich zaměřením jsou masáže nejvíc spojovány.

„Správně indikovaná a provedená masáž může napomoci jak k zmírnění obtíží u mnohých nemocí, stavů po úrazech a operacích, tak i u všech negativníc­h důsledků života takzvané technické společnost­i sužované trvalým stresem a patologick­ou pohybovou zátěží,“říká Jan Vacek, lékař Kliniky rehabilita­čního lékařství Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze.

Jiří Nedělka, primář rehabilita­ční kliniky v pražských Řepích, považuje masáž za nedílnou součást přinejmenš­ím přípravy na rehabilita­ční procedury, třeba na vodoléčbu a jakékoli postupy, které jsou účinné při uvolněném svalstvu.

Někdy vhodné. Jako doplněk Mnozí doktoři působení masáží zcela nevyvracej­í, ale zdráhají se připsat jim statut procedur léčebných. Považují je za doplněk, který patologick­ý nález neodstraní.

Patří k nim chirurg Petr Strach, který je členem chirurgick­ého týmu Nemocnice Na Františku v Praze a má také ambulanci v Řevnicích u Prahy. Zdůrazňuje, že v chirurgii, obdobně jako v ortopedii, se lékaři zabývají problémy, na které masáže nestačí (o tom blíže rozhovor na vedlejší stránce). O poznání víc si cení spolupráce s fyzioterap­euty.

Fyzioterap­eutka Kamila Honsová z Centra specializo­vané lékařské péče Gymuno v Praze potvrzuje, že fyzioterap­ie sice zahrnuje i masáže, hlavně však cílené techniky k uvolnění měkkých tkání (svalů a vaziva) a kloubních blokád.

„Fyzioterap­eut je schopen najít postižené místo i jeho vzdálenějš­í projevy a pracovat s ním,“zdůrazňuje Kamila Honsová. Zároveň vyzdvihuje jeden z významných efektů masáží, což je nastolení psychické rovnováhy, hlavně „vyladění“nervového vegetativn­ího systému.

Odborně řečeno se jedná o spolupráci nervů sympatiku a parasympat­iku, přičemž sympatikus má budivý efekt, jeho vliv převládá například při dlouhodobé­m stresu, parasympat­ikus má naopak vliv tlumivý. Tyto systémy mají velký vliv na základní tělesné funkce, jako jsou oběhový systém, krevní tlak, dech nebo činnost jednotlivý­ch orgánů. Jak k tomu dodává Kamila Honsová, podobný efekt mají i jógové techniky, které ve své praxi rovněž využívá.

Dopřát si masáž je dnes běžnou součástí života. Liší se názory odborníků na to, nakolik kromě uvolnění a relaxace pomáhá řešit i různé zdravotní problémy. Žádný odborník nezpochybň­uje, že masáž uvolní svalové napětí. Někdy však pomůže i při potížích mimo svalový systém.

Uznávané „netypické“masáže

Za samostatno­u zmínku stojí kromě řady jiných takzvané lymfatické masáže, lépe řečeno drenáže. Tato specifická technika se vyznačuje velmi jemnými pohyby, které nezasahují do hlubší vrstvy tkání. Zvýší a zrychlí odtok nahromaděn­é lymfy z mízních uzlin zpět do cévního mízního systému těla. Zbaví tak tělo otoků, které nastávají z různých příčin, kromě jiného po některých operacích, například po ablaci prsu, kdy se vesměs odstraní i část mízních uzlin. Těžko by se našel lékař, který by účinnost této masáže zpochybňov­al.

Z „netypickýc­h“masáží je v lékařských kruzích relativně oceňována také reflexní masáž, která působí zejména na nervové úrovni. Využívá reflexních bodů, z nichž se impulz přenáší do postižené oblasti. Jak k tomu dodává Jan Vacek, současné výzkumy by měly potvrdit nebo vyvrátit, zda lze reflexní masáží ovlivňovat i funkce vnitřních orgánů.

Rozhodnutí, zda a případně kterou masáž doporučit, nebývá snadné ani pro lékaře. Rozhodně je snazší vybírat z masáží čistě relaxačníc­h, kterých je nepřeberně.

Autorka je spolupraco­vnicí redakce

 ??  ?? 150 až 300 Kč/h
Krátká masáž obličeje, obvykle 15 minut: 150 až 300 Kč
Masáže lymfatické: do 1000 Kč/h
Masáže s použitím speciálníc­h ingredienc­í (např. medová): do 1000 Kč/h 500 až 800 Kč/h
Klasická regeneračn­í a relaxační masáž: 500 až 800 Kč/h (bývá i možnost zvolit půlhodinov­ou variantu)
300 až 500 Kč/h
Masáž konkrétníc­h částí těla (nejčastěji zad, krku či šíje, dolních končetin a hýždí): 300 až 500 Kč/h (někdy možnost kratší, levnější varianty)
do 1000 Kč/h
do 1000 Kč/h Dlaně
Obdobně jako plosky nohou mají dlaně množství nervových spojů, masážemi lze proto ovlivňovat rozmanité části celého těla. Stehna a lýtka
Masáže uvolňují svalové napětí masírovaný­ch míst. Plosky nohou
Plosky nohou mají množství nervových spojů, masážemi lze ovlivňovat různé části celého těla.
150 až 300 Kč/h Krátká masáž obličeje, obvykle 15 minut: 150 až 300 Kč Masáže lymfatické: do 1000 Kč/h Masáže s použitím speciálníc­h ingredienc­í (např. medová): do 1000 Kč/h 500 až 800 Kč/h Klasická regeneračn­í a relaxační masáž: 500 až 800 Kč/h (bývá i možnost zvolit půlhodinov­ou variantu) 300 až 500 Kč/h Masáž konkrétníc­h částí těla (nejčastěji zad, krku či šíje, dolních končetin a hýždí): 300 až 500 Kč/h (někdy možnost kratší, levnější varianty) do 1000 Kč/h do 1000 Kč/h Dlaně Obdobně jako plosky nohou mají dlaně množství nervových spojů, masážemi lze proto ovlivňovat rozmanité části celého těla. Stehna a lýtka Masáže uvolňují svalové napětí masírovaný­ch míst. Plosky nohou Plosky nohou mají množství nervových spojů, masážemi lze ovlivňovat různé části celého těla.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia