Lidové noviny

Chuligáne, nechceme tě

- TOMÁŠ KUBÁNEK

Tak se nám těch zpráv na téma chuligáni a hulváti z řad fanoušků za poslední týdny nějak nakupilo. Až skoro přehlušují samotné sportovní dění. Autor se přiznává, že sám se považuje za aktivního fandu z kotle, líbí se mu choreo, má pochopení i pro organizova­né pyro, a když se mu něco nelíbí, tak si výjimečně též zanadává. Ale odsud posud. Fandit jde přece bouřlivě a zároveň slušně.

Tak pojďme popořadě, nejprve si kousneme do toho nejkyselej­šího jablka.

Celkem šestnáct příznivců havířovský­ch hokejistů bylo obviněno, že během března na různých místech svého města napadli, okradli a zranili fanoušky soupeřů. Jednou to bylo v pizzerii, pak na nádraží a dotřetice na ulici. Sprosté a zbabělé chování i mimo stadiony není bohužel ničím novým. Chuligáni řady klubů pořádají podobné spanilé jízdy i do měst klubových rivalů, neštítí se přepadnout nic netušící chodce nebo vozy, v nichž jedou cizí fandové. Ať se klidně někde na louce mezi sebou na férovku porvou, ale tohle jednání je opravdu hnus a zaslouží si přísné potrestání.

Když už jsme u hokeje, tak přes nespornou kvalitu povzbuzová­ní příznivců Brna a Plzně mají tyto týmy zároveň zřejmě nejhorší pověst v extralize, co se týče vulgárnost­i. Komeťáci k tomu v play off s Libercem navíc přidali rasistické pokřikován­í na Dominika Lakatoše. A když se proti tomuto hulvátství ohradily jejich kluby, včetně hráčů, ještě to od nich schytaly. Část plzeňských fandů dokonce na protest odešla uprostřed rozehranéh­o pondělního semifinále s Třincem. Jako by jim bylo jedno, že klub musí snášet celkem pravidelné pokuty tu za odpálenou dýmovnici, jindy zase za trefení sudího Jana Hribika lahví.

Možná kdyby přišel radikálněj­ší trest, něco by se změnilo. Ten dostala fotbalová Slavia. Za výtržnosti v Evropské lize proti Genku budou mít sešívaní kromě mastné pokuty na čtvrtfinál­ový svátek s Chelsea uzavřenou část tribuny sever, o místo tak na vyprodaném stadionu přijdou na dva tisíce fandů z nejhlučněj­ší části arény. To se podepíše na atmosféře i menším zisku ze vstupného. K třičtvrtě milionu se blíží i penalizace slávistick­ých excesů z domácích soutěží. Další pokuta zřejmě přibude za vulgarity a vyhrožován­í kouči Františku Strakovi a jeho rodině během poháru s Karvinou. Klubu už s chuligány dochází trpělivost, což přiznal i šéf Jaroslav Tvrdík, jenž se proti radikálům ostře vymezil.

A to – světe, div se – udělala v pondělí přímo na stadionu při zápasu také většina příznivců Sparty. Jakmile kotel při duelu se Zlínem spustil „Jude Slavie“, zareagoval­i ohlušující­m pískotem. Podobně hráči během děkovačky – při začátku skandování tohoto hanlivého pokřiku se otočili a zamířili do kabin.

Že by se tedy ledy hnuly?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia