Lidové noviny

Velký opakovací test

-

Výchozí text k úlohám 5–6

Z mnoha strašlivýc­h dravých zvířat a netvorů, již obcházejí po naší zemi, žádné není podivnější a vražednějš­í než bazilišek. Tento had, který může dorůst obrovitých rozměrů a žít stovky let, se rodí z kuřecího vejce vysezeného ropuchou. Způsoby, jak zabíjí své oběti, jsou překvapivé, poněvadž bazilišek má k tomu účelu smrtící jedovaté zuby, ale i vražedný pohled. Všichni, na něž jej upře, okamžitě zemřou.

J. K. Rowlingová:

Harry Potter a Tajemná komnata

–––––

–––––

–––––

5. Kolik druhů zájmen se nachází ve vytučněné části výchozího textu?

A)3

B)4

C)5

D)6

–––––

–––––

–––––

6. Z textu vypište přídavná jména ve druhém stupni.

–––––

–––––

–––––

–––––

–––––

7. Ve které variantě je uplatněna spodoba znělosti?

A) soubor

B) sbor

C) sněm

D) spor

–––––

–––––

–––––

8. Uspořádejt­e jednotlivé části textu (A–F) tak, aby na sebe navazovaly.

A) Šest dní vítr burácel a lomcoval plachtami, vlny bušily do naší malé dřevěné lodi a vyhazovaly ji vysoko do vzduchu.

B) Měli jsme namířeno na jistý ostrov poblíž Nové Guineje, kde jsme měli v úmyslu založit kolonii. Cestou jsme se ocitli v zuřivé bouři.

C) Je tomu už mnoho let, co moje rodina opustila Švýcarsko a nalodila se na koráb plující do jiskřivě modrých vod Pacifickéh­o oceánu.

D) „Nesmíte se bát,“domlouval jsem jak jim, tak svým čtyřem synům. „Bůh nás zachrání, protože pro něj není nic nemožné.“

E) Sedmého dne se stožáry rozlomily a zřítily se do moře. V trupu se objevilo několik trhlin a loď se začala plnit vodou. Když si polekaní námořníci uvědomili, že nás bouře odnesla daleko mimo kurz plavby, padli na kolena a začali se modlit.

F) „Země na obzoru! Země na obzoru!“přerušil mou řeč jeden z námořníků. V tomtéž okamžiku koráb narazil na velké skalisko, takže se všichni na palubě zapotáceli a vrávorali jako opilí.

J. Wyss:

Švýcarský Robinson, upraveno

––––– Chcete si seriál předplatit? Předplatné si můžete objednat na tel. 225 555 533 nebo na internetov­é stránce www.lidovenovi­ny.cz/prijimacky. V ceně předplatné­ho je i přístup do digitálníh­o archivu Lidových novin, o žádný díl tak nepřijdete.

9. Přiřaďte ke každému druhu věty podle postoje mluvčího (9.1–9.4) příslušný příklad (A–E). (Každou možnost z nabídky A–E můžete přiřadit pouze jednou. Dvě možnosti zbydou a nebudou využity.)

9.1 tázací

A) „Neumíš zdravit, darebáku?“

B) A co teprve když někoho viděl nepřezutéh­o.

C) „Ihned se přezuj!“ D) „Myslím, že ti padnou.“

E) „Tak to je teda něco!“–––––

–––––

–––––

10. Která z variant je uvedena pravopisně správně?

A) Při bouřce se blízkalo na obloze.

B) Ve mlýně jsme si nechali umlýt obilí.

C) V našem těle je takzvaná jazylka.

D) Zemědělci viseli na jaře obilí. dary, které byly tak populární, že Oliver Cromwell zakázal jejich vývoz z Británie. Kde se ale původně vzal? Kelti křížili dogy a chrty a vlkodav byl na světě! Stal se jejich společníke­m, chodil do válečných bojů a chránil lidské pány před vlky, odtud jeho jméno. V dnešní době můžete vlkodavy spatřit v Londýně při střídání stráží v Buckingham­ském paláci. Společně s dogou patří k největším známým psím ***** !

(www.abicko.cz,

26. 6. 2018, upraveno)

––––

3. Číslovku, která je v textu zapsána číslicí, napište slovy.

––––

4. Která z následujíc­ích možností se nejlépe hodí na vynechané místo( ***** ) ve výchozím textu? A) odrůdám

B) plemenům

C) chovům

D) rodům

––––

5. Vypište z úseků, které jsou ve výchozím textu vytučněny, všechny podměty:

––––

––––

Výchozí text k úlohám 6–7

(1) Fotosyntéz­a je děj, který probíhá v chloroplas­tech zelených rostlin a mnohých dalších eukaryotic­kých organismů (různé řasy), ale také v buňkách sinic a některých dalších bakterií.

(2) Jedná se o tzv. autotrofní výživu. Některé otázky týkající se jejího průběhu dosud nejsou dostatečně objasněny. Průběh se dělí do dvou fází. Ve světelné fázi barevné pigmenty pohlcují světlo, z něhož získávají energii pro následné děje. V této fázi dochází k rozkladu vody a uvolnění kyslíku (který pak využívají i jiné organismy k dýchání).

(3) Biochemick­é děje v temnostní fázi již světlo nepotřebuj­í, ale využívají energii, která z něj byla ve světelné fázi získána. (cs.wikipedia.org, upraveno)

––––

6. Ve výchozím textu je uplatněn slohový (stylistick­ý) postup: A) informační

B) popisný

C) výkladový

D) úvahový

––––

7. Jak se nazývá funkční styl, který je v textu uplatněn?

––––

––––

8. Ve kterém z následujíc­ích souvětí je chyba v interpunkc­i?

A) Až nyní se mu podařilo získat všechna potřebná povolení, aby mohl jako první soukromý dopravce ze zahraničí, na slovenské koleje vyjet.

B) Petr Čermák, který nás navštívil, chodil v Bílovicích na základní školu, kde začal hrát loutkové divadlo.

C) Navzdory tomu, že v říjnu oslaví své osmdesáté páté narozeniny, bude to nejlepší ze své hudební produkce v Brně dirigovat už pošesté.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia