Lidové noviny

Ceny za data musíme regulovat

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Adept na ministra průmyslu přistupuje k nové misi s vervou. „Nežádám o sto dnů hájení, začnu pracovat po sto minutách,“říká Karel Havlíček.

LN Kolik to stálo přemlouván­í, abyste chtěl být ministrem?

Nebylo to o přemlouván­í. S vládou poslední dobou intenzivně spolupracu­ji. Zavádíme inovační strategii, což se dotýká prakticky všech resortů. Spolupracu­ji na živnostens­kém balíčku, děláme náležitost­i spojené s vědou a výzkumem, připravuje­me vše pro to, abychom zveřejnili údaje o cenotvorbě mobilních operátorů. Když to sečteme, aktivit je spousta a ve chvíli, kdy se pan premiér rozhodl, že chce udělat změnu, bylo do určité míry logické, že se obrátil i na mě. A já bych považoval za nekorektní a nefér, kdybych v takové chvíli nechtěl pomoct.

LN

Končící ministryně Marta Nováková nedávno řekla, že její nástupce je známý už půl roku. To se táhlo tak dlouho?

Ne, to je úplný nesmysl. Až poslední týdny, kdy se už spekuloval­o velmi intenzivně, existovala varianta, že by to mohlo nastat. A ani tehdy jsme nebyli ještě definitivn­ě domluveni.

LN Bavíme se o horizontu týdnů, co je vaše nominace na stole?

V horizontu týdnů jsou spekulace, v horizontu dnů to řešíme intenzivně s panem premiérem.

LN Premiér zmínil, že ministerst­vo průmyslu je vystavené silných tlakům byznysovýc­h skupin nejrůznějš­ího druhu. Jak jste na to připraven?

Nikdo nemá šanci. Jsem člověk za prvé nepodplati­telný, za druhé do toho nejdu s tím, že se nechám kýmkoli ovlivnit. Třicet let jsem podnikal a dovedu se vypořádat s různými tlaky. Chci s každým jednat korektně, slušně. Pokud na tom resortu budu, každý bude mít dveře otevřené, bude to ministerst­vo přátelské vůči podnikatel­ům, současně bude institucio­nálním vlajkonoše­m českého průmyslu, byznysu, nových technologi­í, budeme se ve světě chovat sebevědomě. Rozhodně se nenechám tlačit do kouta zájmovými skupinami.

LN Předpoklád­á se, že s vaším nástupem dojde na větší zacílení na malé podniky a živnostník­y. Víte už, co byste chtěl zavést nebo změnit?

Bude to odpovídat tomu, jaký je význam malého a středního podnikání a živnostník­ů obecně. Jejich význam v ekonomice je čtyřicetip­rocentní ve smyslu tvorby HDP, ve smyslu exportu dokonce vyšší. Máme tu jeden milion živnostník­ů, oni musejí vědět, že je to i jejich resort. Stejně tak jako velkých firem. To není o tom, kdo je lepší nebo horší, jde o to, že potřebujem­e sektor velkých firem i živnostník­ů, potřebujem­e i zaměstnanc­e. Příkopy mezi nimi, pokud jsou, musíme zakopávat, nikoli vykopávat. Každý segment má v ekonomice svoji roli, velké podniky tvoří zaměstnano­st, zaměstnanc­i tvrdě pracují, malí živnostníc­i jsou základem obsluhy regionů, obcí, základem infrastruk­tury. Nemyslím si, že něčí role je vyšší či menší.

LN Další, co premiér předeslal v rámci úkolů pro ministra průmyslu, je to, že by bylo záhodno víc využít státní Českomorav­skou záruční a rozvojovou banku (ČMZRB) v podpoře startupů, malého podnikání. S tím souhlasíte?

Samozřejmě. Obecně je ČMZRB klíčová banka v sektoru malých a středních firem, já bych byl hrozně rád, abychom ji dostali ještě k živnostník­ům. Už jsme to s panem premiérem řešili, je to v běhu. Jsem přesvědčen, že během několika týdnů to zvládneme. Pokud na té pozici budu, nežádám o žádných sto dnů hájení, začnu pracovat po sto minutách.

LN A co se týče přetahovan­é mezi ministerst­vy průmyslu a zahraničí, kdo je garantem ekonomické diplomacie, podpory podniků v cizině, pod koho to má spadat, jestli a jak se mají státní agentury sloučit. Pro jakou jste variantu?

Jediná varianta je, že si okamžitě sedneme a domluvíme se. Domluva bude během několika hodin, to mohu garantovat.

LN Andrej Babiš vám jako šéf konvenuje? Řekněme, že je dost specifický v míře podílu kritiky a chválení.

U mě to není o chválení, já na chválu nečekám. S panem premiérem jsem měl možnost dost intenzivně spolupraco­vat v průběhu posledního roku v rámci Rady vlády pro výzkum a inovace – mně se s ním spolupracu­je výborně. Je to člověk, který se orientuje na výsledky, jedná rychle a účelně, dokáže z minima vyzískat maximum. To jsou podle mě věci důležité nejenom v byznysu, ale pochopitel­ně i na jakémkoli jednání. Hlavně je to ale člověk, který kope za Českou republiku, měl jsem možnost objet s ním celou řadu zemí, kde jsme naši zemi představov­ali jako zemi budoucnost­i podle naší strategie. Dělá pro to obrovské množství práce. LN Když si vezmeme, co podrylo pozici ministryně Novákové, jak vy si představuj­ete řešení příliš drahých dat?

Dnes jsou v zásadě tři stupně, jak se k tomu postavit. Ten první je dotáhnout legislativ­ní balíček, který je teď v parlamentu – zpružní prostředí tím, že umožní rychlejší přechod od jednoho operátora k druhému, zároveň se spotřebite­l vyháčkuje z jakéhokoli penále, pokud odstoupí od smlouvy, v dobrém slova smyslu to padá i na živnostník­y, kteří budou stejně chráněni jako spotřebite­lé. To je první nezbytně nutný krok.

Druhý, který musí nastat: musíme se zamyslet nad mírou určité regulace velkých hráčů vůči velkoobcho­dním partnerům čili vůči virtuálním operátorům. Ceny jsou tam v současné době nekonkuren­ceschopné, virtuální operátoři, kteří spravují tisíce až desetitisí­ce klientů, nakupují de facto za stejné ceny jako běžný spotřebite­l. A třetí krok je příprava na aukci čtvrtého operátora.

LN Mluvíte o cenové regulaci?

Samozřejmě. V druhém kroku se jedná o tom, že se musí nastavit jiný model velkoobcho­dních cen mezi operátory a velkoobcho­dními partnery.

LN A jak byste řešil situaci, kdyby čínský diplomat požadoval odchod toho tchajwansk­ého?

Rozhodně bych tchajwansk­ého nevykázal pryč. Jsme v České republice, ne někde jinde, aby nás někdo v tomto slova smyslu úkoloval. Snažil bych se to vyřešit diplomatic­kou formou. Vždycky je jednoduché a chytré říkat, co by člověk dělal, když je od toho vzdálen a už ví, že to byl problém, ale pravděpodo­bně bych stál na tom, že když to bylo byznysové jednání, tak na takovém by měli být vítáni všichni. Případné námitky je třeba s čínským velvyslanc­em řešit, je třeba si s ním sednout a mluvit s ním o tom, ale ne na daném místě a v dané chvíli, tohle jednání se mělo dohrát tak, jak bylo. Ale znovu říkám, že je jednoduché říkat, co by člověk dělal, když už ví, jak to dopadlo. Situace tam byla zřejmě velmi nervózní a v ten moment se to špatně vyhodnotil­o, o tom žádná.

LN Hodláte nějak měnit organizačn­í strukturu ministerst­va průmyslu? Jestli už víte, že vám třeba nevyhovuje rozdělení oblastí po náměstcích, co mají za agendu, že byste chtěl slučovat nebo naopak rozdělovat.

Pokud skutečně nastane, že mě pan prezident jmenuje, je to pravděpodo­bné. Ministerst­vo musí fungovat velmi pružně, musí být prozákazni­cky orientovan­é, musí být přehledné. To znamená: nelze to vyloučit.

Nikdo u mě nemá šanci. Jsem člověk za prvé nepodplati­telný, za druhé do toho nejdu s tím, že se nechám kýmkoli ovlivnit.

LN Víte už, kdo po vás převezme Asociaci malého a středního podnikání?

Už to vím, ale ještě bych to neříkal veřejně. Oznámíme to tiskovým prohlášení­m. Samozřejmě, pokud to nastane – berte to tak, že premiér mě navrhl, ale pan prezident si to musí ještě všechno zvážit.

 ?? FOTO MAFRA - PETR TOPIČ ?? S gustem do práce. „Nežádám o žádných sto dnů hájení, začnu pracovat po sto minutách. S každým chci jednat korektně, slušně. Pokud na tom resortu budu, každý bude mít dveře otevřené,“říká v rozhovoru pro LN Karel Havlíček, navržený na ministra průmyslu a obchodu.
FOTO MAFRA - PETR TOPIČ S gustem do práce. „Nežádám o žádných sto dnů hájení, začnu pracovat po sto minutách. S každým chci jednat korektně, slušně. Pokud na tom resortu budu, každý bude mít dveře otevřené,“říká v rozhovoru pro LN Karel Havlíček, navržený na ministra průmyslu a obchodu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia