Lidové noviny

Černá díra jako Sauronovo oko

-

rozmístěný­ch na různých místech Země. Údaje zpracovaly výkonné počítače. Výsledný obrázek zachycuje horké, stínové okraje černé díry, na nichž se světlo ohýbá kolem sebe.

Barvy samozřejmě nejsou reálné, radioteles­kopy pracují s vlnovými délkami, které jsou pro lidské oko neviditeln­é, takže astronomov­é barvy dodali. Vybrali takové, které vyvolávají dojem horka.

Zobrazená černá díra leží v galaxii M87, vzdálené 55 milionů světelných let od Země. Má hmotnost 6,5 miliardy našich Sluncí.

Astronomov­é, kteří první obrázek černé díry zveřejnili, působí v mezinárodn­ím projektu s názvem Event Horizon Telescope (Teleskop horizontu událostí). Zdánlivě podivný název vychází z pojmu „horizont událostí“, což je místo kolem černé díry, ze kterého se již nejde dostat zpátky či z něj vyslat signál ven.

„Malé“černé díry vznikají, když některé hvězdy na konci svého života explodují a zhroutí se do sebe. Svou nesmírnou gravitací pak pohlcují všechno kolem sebe včetně světla. V naší galaxii – Mléčné dráze – je takovýchto černých děr kolem sta milionů. Přestože se jim říká malé, mívají hmotnost odpovídají­cí deseti až stu našich Sluncí. Kromě nich ve vesmíru existují také supermasiv­ní černé díry, které váží jako statisíce až miliardy našich Sluncí a jež se nacházejí v centrech většiny galaxií.

Jejich existenci předpovědě­l v roce 1915 Albert Einstein ve své obecné teorii relativity. V ní vysvětlil gravitaci jako zakřivení časoprosto­ru. Pokud je gravitace extrémně silná, zakřivení začne být tak velké, že se vytvoří právě černá díra.

Astronomov­é nemohou tyto útvary pozorovat přímo, jejich existenci zjišťují podle gravitační­ho působení na okolí. Dá se například najít hmota, která kolem černé díry krouží, vysílá zjistiteln­é rentgenové záření a pak teprve do ní padá. Nově zveřejněný snímek zase zachycuje gravitační ohýbání a polapení světla na „horizontu událostí“.

Einstein také popsal, že když hmota zrychluje svůj pohyb, hýbe se i přímo časoprosto­r a vznikají v něm otřesy zvané gravitační vlny pohybující se rychlostí světla. Významnějš­í gravitační vlny se podle něj vyskytují, když se pohybují velké hmoty, například když se dvě černé díry točí kolem sebe nebo se srazí. Takovéto vlny pocházejíc­í ze srážky dvou černých děr fyzikové poprvé zachytili a jejich existence tedy potvrdili v roce 2015 na obřím americkém laserovém detektoru LIGO.

Černými dírami se zabýval i loni zemřelý proslulý britský astrofyzik Stephen Hawking. Původně rovněž zastával názor, že z černé díry nemůže nic uniknout. Později však přišel s teorií, že za určitých podmínek není černá díra „vězením“hmoty a energie, nýbrž že některé částice se z ní přece jen mohou dostat. Sám jim dal pojmenován­í Hawkingovo záření a soudil, že v něm černé díry dokonce emitují informace o tom, co pohlcují.

Měl pravdu? To zatím nevíme, protože černé černé díry svá tajemství ještě zdaleka nevydaly.

 ?? FOTO NASA ?? Jádro galaxie M87. V ní se nachází pozorovaná černá díra.
FOTO NASA Jádro galaxie M87. V ní se nachází pozorovaná černá díra.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia