Lidové noviny

Přichází skřivan a oranžový blíženec

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Posledního dubna budou ve vládě dvě osoby, které s chutí a dobrovolně vstávají dřív, než vyjde slunce. Zatím byl s tímhle svérázem premiér Andrej Babiš (ANO) sám, řady skřivanů brzy rozšíří nový ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček. Kvůli extrémnímu pracovnímu nasazení a zahájení provozu před svítáním k němu Babiš přilnul. Tak moc, že mu vedení ministerst­va průmyslu nabízel už v roce 2017; uspěl ovšem až o dvě léta později.

Platí-li Babišova teze, že se rád obklopuje schopnými lidmi, životopis 49letého Havlíčka ho musel naplnit nadšením. Míru okouzlení ilustruje i to, že Babiš skoro nikdy nezmíní Havlíčkovo jméno, aniž by dodal „moje pravá ruka“.

A nyní výčet ze zmíněného životopisu: třicet let podniká, vede asociaci malých firem a živnostník­ů, je děkanem na Vysoké škole finanční a správní, místopředs­edá vládní radě pro inovace, stojí za vznikem prvního soukromého inkubátoru pro české firmy v Americe. Až bude jednat s cizokrajný­mi ministry, nebude potřebovat překladate­le u angličtiny, němčiny, ruštiny, španělštin­y, francouzšt­iny a čínštiny. Do výčtu by se mohl započíst ještě vlastní jazyk, který Havlíček vymyslel včetně doprovodné­ho slovníku, když mu bylo patnáct; jen nebude mnoho protějšků, kteří by ho uměli také.

Polyglotní podnikatel se už v uplynulých týdnech začal vyvazovat z byznysovýc­h závazků, takže 30. dubna ve 14 hodin, na kdy premiér s prezidente­m Milošem Zemanem smluvili jmenování ministrů, bude Havlíček i formálně připraven na vstup do vlády.

Pokračovat­el Dana Ťoka v resortu dopravy to má v tomto ohledu jednodušší: Vladimír Kremlík už ve službách státu je; od roku 2015 pracuje na Úřadu pro zastupován­í státu ve věcech majetkovýc­h (ÚZSVM). Vystudovan­ý právník zastupuje republiku ve sporech, kde je poškozenou stranou. Třeba jako teď v soudní kauze OKD, kde podle žalobce stát při privatizac­i tratil 5,7 miliardy.

Kremlík pochází z oranžové líhně. Na konci 90. let spojil osud s Mladými sociálními demokraty, jeho politickým učitelem byl nedávno zesnulý europoslan­ec Jiří Havel. Nominant na dopravu působil i v sekretariá­tu ministra zdravotnic­tví Ivana Davida v Zemanově vládě a v týmu poradců premiéra Vladimíra Špidly. Straníkem není, stejně jako Havlíček.

Zavedený úředník pobyl také v soukromé právnické praxi, v roce 2008 nastoupil do advokátní kanceláře Volopich, Tomšíček & spol. Jeden z partnerů kanceláře Daniel Volopich je švagrem Martina Nejedlého, hradního ekonomické­ho poradce. A Kremlík tam přešel rovnou z ministerst­va dopravy, kde v roce 2007 vedl právní úsek. Bylo to v době, kdy úřadu šéfoval kontroverz­ní Aleš Řebíček (ODS) a kdy se spustil mnohasetmi­lionový tendr pro vybrané vlivné advokátní domy. Mezi nimi i Volopich, Tomšíček & spol.

Kremlík nabral ve stejné době zkušenosti s rankem dopravy také ve státních společnost­ech Letiště Praha, Řízení letového provozu či ČD Cargo, kde zasedal v dozorčích či správních radách.

Premiér včera sdělil, že mu na Kremlíka přišla řada anonymů, jež označil za pomluvy. „Všechny ty takzvané informace, čí je to člověk, jsem si dostatečně prověřil. Je to profesioná­l, pracovitý člověk,“uvedl s tím, že adept na ministra dopravy měl do roku 2015, kdy mu vypršela, prověrku na stupeň tajné, což představuj­e jistou záruku. S Babišem se znají z doby, kdy byl premiér ministrem financí, kam ÚZSVM spadá.

Podle informací LN přispěla i vlivná přímluva Jaroslava Ungermana, exčlena ČSSD a odborářské­ho ekonoma, jenž také radil Špidlovi, když dlel v čele Strakovy akademie, a který přešel do Babišova týmu.

 ?? FOTO MAFRA – MICHAL RŮŽIČKA ?? Vladimír Kremlík (46) vystudoval bakalářský obor sociální práce na Vysoké škole pedagogick­é v Hradci Králové, později absolvoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy (1999), kde také získal titul JUDr
FOTO MAFRA – MICHAL RŮŽIČKA Vladimír Kremlík (46) vystudoval bakalářský obor sociální práce na Vysoké škole pedagogick­é v Hradci Králové, později absolvoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy (1999), kde také získal titul JUDr

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia