Lidové noviny

Policie našla u šéfa ÚOHS dva miliony

-

PRAHA Dva miliony korun našli při domovní prohlídce u předsedy antimonopo­lního úřadu Petra Rafaje policisté z Národní centrály proti organizova­nému zločinu. Podle informací Práva sumu zhruba ve výši Rafajova ročního platu zajistili detektivov­é v hotovosti.

Policie i státní zastupitel­ství odmítají případ komentovat. Informace podle Práva pochází ze zdroje mimo tyto instituce, vše deníku potvrdily i další dva nezávislé zdroje.

Původ peněz při domovní prohlídce, která se uskutečnil­a 7. března, Rafaj řádně nedoložil. Policisté mu je proto zabavili. Údajně nebyly na jednom místě, ale nacházely se v několika obálkách, přičemž některé byly schované za oblečením. Policisté zároveň chtějí přezkoumat stopy na obálkách.

Podle dosavadníc­h informací policie zasahovala a zabavovala dokumenty v brněnském sídle Úřadu pro ochranu hospodářsk­é soutěže. Protokol k prohlídce hovoří o tom, že policisté našli dalších 200 tisíc u Rafaje v kanceláři. Zabavili mu také stovky listů dokumentů, paměťová média a na několik hodin i mobilní telefon. Rafaj je podle příkazu k domovní prohlídce podezřelý z korupce a zneužití pravomoci úřední osoby v souvislost­i s rozhodován­ím úřadu.

Rafaj si stěžuje

Rafaj podal prostředni­ctvím advokáta proti postupu policistů a žalobce stížnost, průběh totiž považuje za nestandard­ní. Policie podle advokáta zabavila i listiny mimo rozsah povolený soudem. Rafaj už také požádal o vrácení zabavených peněz.

Policie počátkem března zasahovala na ÚOHS a v sídle firmy Kapsch, která v Česku provozuje mýtný systém. Vyšetřovat­elé podezírají Rafaje a šéfa Kapsche Karla Feixe z korupce. S oběma se scházel i šéf poslanecké­ho klubu ANO Jaroslav Faltýnek. S Feixem se podle policie dohodl, že u Rafaje zařídí ovlivnění mýtného tendru ve prospěch Kapsche. Rafaj potvrdil, že s Faltýnkem o mýtu mluvili. Od Faltýnka prý chtěl vědět, co má úřad dělat, aby byl výsledek soutěže spravedliv­ý. red

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia