Lidové noviny

Zdanění bytů dál vyvolává pnutí

Pražští komunisté nařkli Piráty z vykrádání programu. Teď z prohlášení couvají.

- KAMILA BOLEGOVÁ

PRAHA „Prodám 4+kk v Praze nebo vyměním za menší vesnici na Moravě.“Vtip kolující po sociálních sítích v nadsázce odráží situaci na realitním trhu v metropoli, jehož nápravu před komunálním­i volbami slibovala většina stran.

Teď se pražští komunisté čílí, že jim Piráti ukradli nápad se zdaněním prázdných bytů, jenž měl být jednou z cest k nápravě. „Piráti šli dokonce tak daleko, že si osvojili volební program KSČM, když začali prohlašova­t, že je nutné získat přehled o prázdných bytech i vlastnícíc­h, případně je zatížit vyšší daní,“myslí si Marta Semelová, neúspěšná jednička komunistic­ké kandidátky do pražského zastupitel­stva.

Podobné prohlášení přidala na Twittteru občanská demokratka Alexandra Udženija. „Myslím, že asi málokterý Pražan tušil, že tím ‚Pusťte nás na ně‘ (volební heslo Pirátů – pozn. red.) byl myšlen program KSČM,“napsala poslankyně a pražská zastupitel­ka.

Silná slova o „osvojení“obsahovala úterní tisková zpráva Semelové. Včera ovšem na dotaz LN začala z prohlášení couvat. „Netvrdím, že si Piráti osvojili náš program, ale pokud jde o bydlení, před volbami byla shoda napříč politickým spektrem v mnoha otázkách. Řešit městskou bytovou výstavbu, dostupné bydlení pro mladé rodiny s dětmi, seniory a další ohrožené skupiny obyvatel, podpořit družstevní výstavbu,“reagovala včera.

Důvodem k původně důraznější formulaci byla kauza, která zahýbala pevností pražské koalice Pirátů, TOP 09 a sdružení Praha sobě. Z pirátské dílny přišel návrh na zmapování počtu prázdných bytů pomocí elektroměr­ů. Údaje od společnost­i PRE měly být údajně anonymní a neměly ukazovat na konkrétní byty.

Město tak údajně chtělo odpovědět na otázku, zda vůbec nějaký problém s větším množstvím nevyužívan­ých bytů existuje.

„Rozhodně nikdy nebylo zamýšleno data z tohoto průzkumu využívat k vytipovává­ní bytů, kde by byla větší daň. Město ani nebude mít data o jednotlivý­ch bytech,“brání se radní pro bydlení Adam Zábranský (Piráti). Stejně tak to popřel pirátský primátor Zdeněk Hřib, podle kterého šlo jen o analýzu, nikoliv o zdanění.

Přesto na pirátskou loď míří výstřel z Aurory. „Z veřejných zdrojů vyplývá opak. Podle nich primátor nevyloučil, že pokud by se ukázalo, že prázdných bytů je skutečně mnoho, majitelé nevyužívan­ých bytů by mohli platit po vzoru jiných světových měst zvláštní daň,“oponuje Semelová.

Recept na dostupné bydlení je podle ní zejména v transparen­tním přidělován­í bytů pod veřejnou kontrolou. „Je zapotřebí zpracovat cenové mapy, nastavit pravidla sdílené ekonomiky a podle nás také prázdné tzv. investiční byty a domy zdanit. K tomu je zapotřebí provést inventuru bytového fondu, respektive kolik neobsazený­ch bytů v Praze je a kolik jich je možno využívat k bydlení, případně je pro tyto účely rekonstruo­vat,“říká bývalá členka zastupitel­stva, která dosavadní výkony pirátské strany na pražském magistrátu vyhodnotil­a jako „prozatím hodně slov a málo výsledků“.

Primátor nevyloučil, že pokud by se ukázalo, že prázdných bytů je mnoho, majitelé by mohli platit zvláštní daň

 ??  ?? Komunistka Marta Semelová
Komunistka Marta Semelová

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia