Lidové noviny

Hlavní potíže řemesel? Nedostatek času

- MICHAELA TĚŠÍNSKÁ

PRAHA Tmelení spár bez broušení, stojí v názvu přednášky. Do sálu pražského hotelu, kde se koná workshop pro řemeslníky, vchází asi 50 mužů. Někteří přišli v civilu, jiní mají na sobě montérky. Prohlížejí si vystavenou sádrokarto­novou desku.

Zpoza ní vychází Bronislava Cveková. Mezi diváky to trochu zašumí. Jenomže na další podivování se není čas. Ředitelka certifikač­ní Školy suché výstavby začíná ihned přednášet. „Tmelíme až ve chvíli, kdy máme sádrokarto­novou konstrukci kompletně opláštěnou z obou stran,“říká v úvodu tato původně vystudovan­á překladate­lka.

O tom, že nechce sedět v kanceláři a lákají ji spíše řemesla, věděla již od dětství. Přímo na stavbách tak nejdříve koukala řemeslníků­m pod ruce. Práci se tam však naučila i prakticky. Škola, kterou vede, je zakončená certifikát­em. Mohou jej získat laici, kteří si chtějí něco sami zrekonstru­ovat, ale i profesioná­lové. Jednodenní kurz stojí v průměru 1500 korun.

„Možná vám to přijde jako samozřejmo­st, ale na stavbách je obrovský tlak na čas,“upozorňuje Cveková mužské osazenstvo. Realita je tak podle ní často taková, že jednu strany desky již sádrokarto­náři tmelí, druhou teprve připravují. „Dochází pak k velkému pnutí a začnou se objevovat praskliny,“varuje přednášejí­cí.

Právě čas je ve stavebnict­ví podle odborníků čím dál větším problémem. Stavebnict­ví totiž zažívá boom, firmy mají plný kalendář na několik měsíců dopředu.

Běžní klienti, ale i velcí investoři by přitom podle řemeslníků chtěli mít stavbu či rekonstruk­ci hotovou co nejdříve.

Na druhou stranu platí, že i stavební firmy chtějí v sezoně stihnout uspokojit co nejvíce poptávek. „Jsou řemeslníci, kteří vám naslibují hory doly za dvě hodiny práce, řekl LN nedávno Radomil Konečný, cechmistr malířů, lakýrníků a tapetářů.

Workshop, kterého se zúčastnilo celkem několik stovek řemeslníků, měl ukázat, jaké jsou moderní stavební materiály a postupy, které čas šetří.

Luboš, spolupraco­vník Cvekové, už chystá v čistém kbelíku tmel. Ten, který se nemusí brousit, a deska tak nemusí čelit prachu. Začne ho nanášet stěrkou. „Je tu někdo, kdo si chce tmelení vyzkoušet?“zeptá se Cveková. „Tenhle!“zakřičí divák. Všem je jasné, že šéf posílá svého pracovníka na zkušenou. K sádrokarto­nové desce přichází dvoumetrov­ý muž a jedním tahem na desku nanese tmel odspodu až nahoru. „To je řemeslník k nezaplacen­í,“směje se Cveková. „To neříkejte ani z legrace,“brání se onen šéf.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia