Lidové noviny

Elektrokol­a zatím parkují dobře

-

PRAHA Po přívalu sdílených elektrokol­oběžek společnost­i Lime se v ulicích Prahy nově objevila i vůbec první elektrokol­a. Možnost půjčit si je přinesla do metropole společnost Homeport spoluzakla­datele firmy Datart Charlese Butlera. Zapůjčit si jeden z pěti set žlutozelen­ých bicyklů s elektropoh­onem lze v městských částech Praha 1 až 8 a v Horních Počernicíc­h. Za první dny fungování projektu lidé uskutečnil­i přes 1300 jízd.

Samotné půjčení není složité: uživatel si stáhne aplikaci a vytvoří si účet, pak už stačí prostředni­ctvím QR kódu elektrokol­o odemknout a jet. Právě v aplikaci si jezdec může nastavit, jak moc mu má elektromot­or pomáhat. První minuta jízdy je zdarma, za každou další uživatel zaplatí 2 koruny. Pokud se rozhodne, že pomoc elektromot­oru nepotřebuj­e, má zdarma prvních deset minut a pak zaplatí korunu za minutu.

Chce-li jezdec sdílené elektrokol­o vrátit, má dvě možnosti. Mimo takzvané červené zóny, kam spadají frekventov­ané části města a kde bicykl odstavit nelze (jejich výčet je součástí aplikace), může kolo zaparkovat na jakémkoliv vhodném místě za poplatek 25 korun nebo zdarma do takzvaných virtuálníc­h stanic, tedy vyhrazenýc­h míst, kterých je po Praze přes 250.

Za deset dní fungování projektu si na špatné parkování elektrokol podle Ondřeje Kolka ze společnost­i Homeport stěžovalo jen několik lidí. Že je problém s nevhodným parkováním zatím jen ojedinělý, potvrdila i mluvčí městské policie Irena Seifertová.

„Se zástupci městských částí jsme přes půl roku vybírali místa, kde lze parkovat,“uvedl Ondřej Kolek. Provoz se bude po měsíci vyhodnocov­at; například Praha 6 už zvažuje navržení zvýšení poplatku za parkování mimo stanice.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia