Lidové noviny

První muž kontrarozv­ědky

Patřil k prvním cílům komunistic­kých intrik v osvobozené­m Českoslove­nsku. Josef Bartík patřil ke špičkovým vojenským zpravodajc­ům.

- KAREL STRAKA

PRAHA To dramatické dějství trvalo od středy 2. února 1938 už třetí den. Již dvaasedmde­sát hodin, dělených pouze nepříliš dlouhým spánkem, usedala na jedné straně stolu trojice mužů v civilu. Tři páry očí hleděly na muže ve stejnokroj­i kapitána generálníh­o štábu. Ocital se v sevření jejich zkoumavých pohledů, jimž neunikl ani ten nejmenší zákmit nejistoty, obav či rozrušení. Trojice zpravodajs­kých důstojníků, plukovník František Moravec a majoři Josef Bartík a Bohumil Dítě, právě vyslýchá kapitána generálníh­o štábu Edmunda Kalmára, člena štábu 4. divize z Hradce Králové. Ví, že hraje o život. Odolává. V sobotu 5. února o půlnoci žádá Moravce o rozhovor mezi čtyřma očima. Doznává se ke špionáži pro nacistické Německo. Bartíkova kontrarozv­ědka opatřila dost usvědčujíc­ích důkazů. Kalmár dostal trest smrti provazem. Rozsudek byl vykonán 29. dubna 1938.

Z adepta veteránem zpravodajs­tví

Josef Bartík se od dětství potýkal s nepřízní osudu, jemuž se snažil od útlého dětství vnutit svou vůli, aby nebyl životem pouze pasivně vláčen. Pocházel ze Stach na Šumavě, kde se narodil 30. června 1897. Brzy přišel o otce. Matka svěřila malého Josefa a jeho dvě sestry do péče svého bratra a odjela do USA, kde se podruhé vdala. Dcery si za čas vzala opět k sobě. Chlapec ovšem projevil obdivuhodn­ě samostatné rozhodnutí. Hodlal zůstat u strýce v Čechách. Rozhodl se bez vnějšího tlaku. V roce 1915 odmaturova­l na vyšším reálném gymnáziu v Sušici.

Místo studií na Vysoké škole technické v Praze však narukoval do rakousko-uherské armády. Odveleli jej na italskou frontu, kde byl 2. listopadu 1916 zajat. V zajateckém táboře na ostrově Asinara se od počátku hlásil k protihabsb­urskému odboji. Motivovalo jej hluboké vlasteneck­é cítění a odhodlání bojovat v řadách národní armády. Náležel mezi první dobrovolní­ky, kteří z Asinary odjeli k českoslove­nským jednotkám. Přidělili jej k rotě výzvědných hlídek 31. českoslove­nského střeleckéh­o pluku. V noci z 19. na 20. května 1918 utrpěl při průzkumné akci na Piavě těžké zranění nohy. Zanechalo trvalé následky s nutností celoživotn­í léčby a rehabilita­ce. Do vlasti se vrátil krátce před Vánoci roku 1918.

Válečné zranění jej sice fyzicky poznamenal­o, ale nebránilo mu, aby na vhodném místě pokračoval ve službě. V srpnu 1919 jej přidělili na ministerst­vo národní obrany (MNO), kde se tou dobou formovalo 2. (zpravodajs­ké) oddělení Hlavního štábu. V letech 1919–1928 nasbíral zkušenosti jako analytik studijní skupiny. Nejprve jako referent pro Rumunsko a Itálii. Později zkoumal hnutí s potenciáln­ě rizikovým vlivem na armádu.

V roce 1928 přešel k operativě do obranné sekce pátrací skupiny. Ani bohaté zkušenosti jej ale neochránil­y před nástrahami práce s tajnou agenturou. V červenci 1933 se stal obětí zrady mjr. Gappa, Rakušana, agenta 2. oddělení, jenž pracoval mezi rakouskými nacisty. Do Rakouska za ním vyslali Bartíka. Tam jej Gapp udal. Protinacis­ticky zaměřená informační činnost však nebyla v Rakousku trestná. Naděje na brzké Bartíkovo propuštění ale zhatil komplot generálmaj­ora Rongeho, šéfa rakouské kontrarozv­ědky. Patrně pod vlivem Gappa padělal agentovu dokumentac­i tak, aby Bartíkova aktivita směřovala vysloveně též proti Rakousku. Bartíka kvůli tomu odsoudili na 18 měsíců vězení. Na základě diplomatic­ké aktivity českoslove­nských úřadů jej posléze propustili a umožnili návrat do vlasti.

Uvedená aféra neměla vliv na Bartíkův služební postup. V hodnosti majora konceptní služby se na počátku roku 1935 stal přednostou obranné sekce. Zdaleka již nešlo jen o boj proti maďarské a rakouské špionáži. Tehdejší situaci charakteri­zoval takto: „Od roku 1935 začíná plánovitý nápor říšskoněme­ckého výzvědného zpravodajs­tví proti Českoslove­nsku. Říšskoněme­cké zpravodajs­tví nepracuje jedině mírovými zpravodajs­kými prostředky, nevšímá si pouze armády, ale zasahuje svými složkami do vnitřní struktury celého státu, kde provádí systematic­ký průzkum a zjišťování všech okolností, důležitých pro potřeby vedení války.“

Mezi vojenským a politickým zpravodajs­tvím Na Bartíka a jeho tým se práce doslova hrnula. Od ledna 1936 do listopadu 1938 bylo ve spolupráci s ministerst­vem vnitra zatčeno 2799 lidí, obviněných ze špionáže pro Německo. Z uvedeného celkového množství bylo 443 vojáků, 2030 civilistů – českoslove­nských občanů a 326 cizinců. Německý abwehr, případně Sicherheit­sdienst, masivně využíval služeb mnoha ochotných informátor­ů z řad radikalizo­vané německé menšiny. Seskupoval­i se pod prapory Sudetoněme­cké strany. Špionážní nápor nepolevova­l ani po Mnichovu. Když zpravodajc­i zjistili, že české země budou okupovány 15. března 1939, rozhodl se plk. gšt. František Moravec vzít s sebou do exilu i mjr. Bartíka. Moravec věděl, že zahraniční odboj se bez kvalitně řízené kontrašpio­náže rozhodně neobejde.

První exilový rok Bartík prožil ve velkém nasazení. Moravec jej v květnu a pak ještě v červnu až srpnu 1939 vyslal do Polska. Jednal se zpravodajc­i polského hlavního štábu o vzájemné spolupráci. Podílel se též na přesunu rodin důstojníků Moravcovy skupiny přes Polsko na Západ.

Mimořádně závažné období v Bartíkově zpravodajs­ké činnosti nastalo počátkem listopadu 1939. Na základě příkazu generála Sergěje Ingra byl vyslán do Paříže. Zde se stal přednostou zpravodajs­kého oddělení Ingrem vedené vojenské správy Českoslove­nského národního výboru (ČSNV) v Paříži. Se svým týmem vykonával primárně a oficiálně kontrašpio­nážní obranu českoslove­nské armády ve Francii. Zaměřoval se na pokusy německé špionáže i rozkladné komunistic­ké agitace o průnik do vojenských jednotek.

V podtextu, ovšem oficiálně nepřiznané­m, se projevil zásadní, bez nadsázky revoluční posun vojenského zpravodajs­tví, který jej odlišil od role, jakou mělo do března 1939. Nadále bylo sice standardní­m vojenským zpravodajs­tvím jako dosud, ale zvláštnost­i exilových poměrů do něho vnesly též závažnou a dříve nepředstav­itelnou politizaci jeho práce. V rukou politickéh­o směru Edvarda Beneše a ČSNV se stalo objektivně nástrojem v soupeření s politickou opozicí. Tu od roku 1940 reprezento­vala především takzvaná Česko slovenská národní rada a vedle ní řada dalších různě orientovan­ých politickýc­h oponentů Benešova směru. Bartíkem vedené obranné zpravodajs­tví proti nim pracovalo konspirati­vně a s nasazením agenturníc­h prostředků. Tento pozoruhodn­ý jev pokračoval též ve Velké Británii. Bartík byl počátkem února 1942 ustanoven již v hodnosti podplukovn­íka přednostou IV. odboru (pro politické zpravodajs­tví) exilového ministerst­va vnitra v Londýně. V této funkci setrval do března 1945, kdy se skupinou vojáků a úředníků odjel přes Sovětský svaz na osvobozená území Českoslove­nska. Do Prahy se vrátil 16. května 1945. Pro úplnost dodejme, že v roce 1941 působil jako přednosta obranné skupiny II. (zpravodajs­kého) odboru MNO. Náležel k nejužšímu okolí plukovníka Moravce, v němž se na podzim 1941 připravova­la operace Anthropoid, smrtící útok na zastupujíc­ího protektora Reinharda Heydricha.

Nechtěné prvenství

Plukovník Bartík byl povýšen do hodnosti brigádního generála 1. srpna 1945. Jako první muž kontrarozv­ědky byl mimořádně exponovaný­m činitelem. Již koncem května vznikl na novém ministerst­vu vnitra odbor pro politické zpravodajs­tví. Byl ustanoven jeho přednostou. Kromě výstavby nové zpravodajs­ké soustavy a bezpečnost­ního aparátu se zásadním způsobem podílel na stíhání nacistický­ch válečných zločinců. Předsedal zvláštní komisi, jež vyšetřoval­a případ Karla Hermanna Franka. V čele odboru měl zřejmě tvořit jakousi pojistnou protiváhu vůči Václavu Noskovi, ministrovi vnitra a členovi KSČ. Jako zpravodaje­c Benešova londýnskéh­o odboje byl Bartík doslova trnem v oku komunistů. Stal se jedním z prvních cílů jejich intrik na cestě k moci. Na počátku roku 1946 se jim podařilo dosáhnout Bartíkova odvolání z funkce. Připravili komplot, na jehož základě jej Nosek zbavil funkce pro ztrátu důvěry. Strategick­y významný úsek ministerst­va komunisté tímto krokem dokonale ovládli, což vytvořilo jeden z důležitých předpoklad­ů pro pozdější mocenské změny.

Následně působil nejprve jako zpravodaj a později jako předseda odvolacího kárného výboru MNO. V této funkci byl 9. března 1948 zatčen jako jedna z prvních obětí násilí komunistic­ké moci. Následujíc­í scénář byl obdobný jako u řady jeho kolegů. Po vykonstruo­vaném obvinění následoval rozsudek: pět let vězení. Vše provázela perzekuce jeho rodiny, jež musela opustit původní domov a nastěhovat se do nevyhovují­cích bytových prostor. Z vězení byl propuštěn v říjnu 1953. Jeho špatný zdravotní stav a dávné zranění vyžadovalo soustavnou péči. Ta mu však byla záměrně odpírána, což jej několikrát přímo ohrozilo na životě. Komunistič­tí věznitelé z něho učinili padesátipr­ocentního invalidu. Přesto dokázal nezatrpkno­ut. Ještě čtyři léta poté pracoval s mimořádným­i výsledky jako nákupní referent Ústavu pro péči o matku a dítě v Praze Podolí.

Dožil se své soudní rehabilita­ce. V roce 1965 jej Vyšší vojenský soud zprostil žaloby. Generálmaj­or ve výslužbě Josef Bartík zemřel 18. května 1968. Plná morální rehabilita­ce se v jeho případě uskutečnil­a 28. října 1998, kdy mu Václav Havel, prezident České republiky, propůjčil Řád bílého lva III. třídy vojenské skupiny in memoriam za vynikající velitelsko­u a bojovou činnost.

 ?? FOTO ARCHIV K. STRAKY ?? Září 1938. Armádní asistenční oddíl snímá znak Sudetoněme­cké strany z budovy sekretariá­tu po zákazu strany. Bartíkova kontrarozv­ědka měla poznatky, že strana působí jako protistátn­í agentura nacistické­ho Německa.
FOTO ARCHIV K. STRAKY Září 1938. Armádní asistenční oddíl snímá znak Sudetoněme­cké strany z budovy sekretariá­tu po zákazu strany. Bartíkova kontrarozv­ědka měla poznatky, že strana působí jako protistátn­í agentura nacistické­ho Německa.
 ?? FOTO SBÍRKOVÝ PŘEDMĚT VHÚ PRAHA ?? Unikátně dochovaná železniční legitimace mjr. konc. Josefa Bartíka. Pocházel ze Stach na Šumavě, kde se narodil 30. června 1897.
FOTO SBÍRKOVÝ PŘEDMĚT VHÚ PRAHA Unikátně dochovaná železniční legitimace mjr. konc. Josefa Bartíka. Pocházel ze Stach na Šumavě, kde se narodil 30. června 1897.
 ?? FOTO VHÚ Praha ?? Podzim 1939. Mjr. konc. Josef Bartík (druhý zleva) s některými členy skupiny plk. gšt. Františka Moravce (druhý zprava) ve West Dulwichi, sídle zpravodajs­kého týmu.
FOTO VHÚ Praha Podzim 1939. Mjr. konc. Josef Bartík (druhý zleva) s některými členy skupiny plk. gšt. Františka Moravce (druhý zprava) ve West Dulwichi, sídle zpravodajs­kého týmu.
 ?? FOTO VHÚ PRAHA ?? Josef Bartík bojoval v řadách italských legií. Na snímku originální vývěsní štít.
FOTO VHÚ PRAHA Josef Bartík bojoval v řadách italských legií. Na snímku originální vývěsní štít.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia