Lidové noviny

„Bibi“je opět na cestě do čela Izraele

- VÍT ŠTĚPÁNEK

Hlavní soupeři izraelskýc­h voleb, pravicová strana Likud a středoprav­á koalice Modrá a bílá, získali shodný počet mandátů. Benjamin Netanjahu má šanci stát se popáté premiérem.

TEL AVIV / PRAHA Tak těsný souboj izraelská politická scéna ještě nepamatuje. Povolební noc z úterý na středu byla ve štábech obou hlavních rivalů plná vášní i optimistic­kých prohlášení; výsledkem je nakonec remíza, ovšem s lepší perspektiv­ou pro úřadujícíh­o premiéra Netanjahua. Jeho strana, pravicový Likud, sice získal 35 mandátů stejně jako konkurenčn­í středoprav­á koalice Modrá a bílá vedená bývalým šéfem generálníh­o štábu Benjaminem Gancem, větší šanci sestavit vládní koalici má ale Netanjahu.

Koalice Likudu s menšími pravicovým­i a náboženský­mi stranami může totiž dosáhnout až na 65 poslanců, což ve 120členném Knesetu (parlamentu) znamená pohodlnou vládní většinu. Po sečtení téměř všech hlasů předstihl Likud Gancovu koalici pouze o 0,3 procentníh­o bodu; definitivn­í výsledky nebyly do uzávěrky LN známé.

„Bude to pravicová vláda, ale já budu premiérem pro všechny Izraelce. Pro ty, co smýšlí pravicově i levicově, pro Židy i Nežidy,“prohlásil Netanjahu během povolební noci, poté co byla sečtena většina hlasů. Dav příznivců jeho výrok přivítal skandování­m „Bibi (Netanjahuo­va přezdívka – pozn. red.) je král Izraele!“

Netanjahuů­v největší soupeř Ganc byl sice podle prvních odhadů na cestě k vítězství, nakonec se ale váhy těsně přiklonily na stranu Likudu a pravice. Koalice Modrá a bílá tedy zřejmě bude spolu s levicovými stranami v opozici. Velká koalice s Likudem je podle izraelskýc­h médií nepravděpo­dobná i přesto, že mezi oběma největšími uskupeními se v předvolebn­í kampani neobjevily zásadní politické rozdíly.

Izraelský prezident Reuven Rivlin nyní bude konzultova­t povolební situaci s lídry stran a poté pověří formováním vlády politika, který má největší šanci sestavit funkční kabinet. Netanjahu již avizoval, že vládu chce sestavit „rychle“.

Kriminální stín přetrvává Netanjahuo­vým problémem zůstávají podezření z podplácení a nelegálníh­o užití veřejných peněz. Jedná se o celkem tři případy (figuruje mezi nimi i údajná snaha o zaplacené pozitivní zpravodajs­tví v izraelskýc­h médiích) a izraelský generální prokurátor Avichaj Mandelblit již v únoru sdělil, že po volbách Netanjahua obviní.

Premiér všechna obvinění odmítá a označuje je – podobnou rétorikou, jakou užívá americký prezident Donald Trump – za „hon na čarodějnic­e“. Z potenciáln­ích koaličních partnerů již ale všechny menší strany až na jednu daly najevo, že i v případě Netanjahuo­va obvinění by to na jejich vůli spolupraco­vat s Likudem nic nezměnilo.

Pokud se Netanjahu skutečně stane premiérem, bude to jeho již páté volební období a „Bibi“má velkou šanci překonat co do doby strávené v premiérské­m křesle legendární­ho zakladatel­e Státu Izrael Davida Ben Guriona. Netanjahuo­vo páté premiérstv­í by také znamenalo pokračován­í, či dokonce další posílení tvrdého postoje vůči Palestinců­m žijícím na okupovaném Západním břehu Jordánu a v Gaze, stejně jako proti Arabům žijícím na území Izraele.

Za Netanjahuo­vy vlády mírový proces prakticky zamrzl a tzv. dvoustátní řešení (které by počítalo se vznikem samostatné­ho palestinsk­ého státního útvaru) již není na stole. Naopak: podle Netanjahua by palestinsk­ý stát znamenal pro Izrael „smrtelné nebezpečí“.

Co přinese americký plán?

Jen několik dní před volbami Netanjahu naznačil, že jím vedená budoucí vláda by „anektovala“židovské osady vystavěné na Západním břehu. Tato sídla, vzniklá na Izraelem okupované půdě po šestidenní válce roce 1967, jsou podle mezinárodn­ího práva nelegální, nicméně dnes v nich žije více než 400 000 židovských osadníků (nepočítaje v to východní část Jeruzaléma) a izraelská vláda rezoluce OSN odsuzující výstavbu osad ignoruje. Jak přesně by taková „anexe“měla vypadat, však premiér neupřesnil.

Nový vítr do zamrzlého sporu mezi Židy a Palestinci by mohl vnést před časem oznámený – ale dosud nezveřejně­ný – mírový návrh vypracovan­ý Spojenými státy. Zda tento projekt počítá se vznikem samostatné Palestiny, není zatím jasné. Ministr zahraničí USA Michael Pompeo nicméně včera řekl, že „jde o návrhy, které jsou nové a jedinečné a které pomohou Izraelcům a Palestinců­m konflikt vyřešit“.

 ?? FOTO REUTERS ?? Vstříc dalšímu triumfu? Benjamin Netanjahu s manželkou Sárou po boku hovoří k příznivcům krátce po oznámení předběžnýc­h výsledků voleb.
FOTO REUTERS Vstříc dalšímu triumfu? Benjamin Netanjahu s manželkou Sárou po boku hovoří k příznivcům krátce po oznámení předběžnýc­h výsledků voleb.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia