Lidové noviny

Policie zasahovala proti radikálům

-

BERLÍN Německá policie provedla včera razie proti islámským radikálům. Zátah se odehrával současně v devíti spolkových zemích a byl namířen proti síti spolků a organizací v čele se sdruženími World Wide Resistance Help a Ansaar Internatio­nal.

Ty oficiálně fungují jako humanitárn­í organizace shromažďuj­ící finanční a materiální pomoc pro Gazu, Somálsko, Sýrii nebo jiné muslimské státy. Německé úřady ovšem mají závažné podezření, že obě organizace ve skutečnost­i finančně a propagandi­sticky podporují palestinsk­é radikální hnutí Hamás. Spojené státy, Izrael a Evropská unie považují hnutí, které vládne v Pásmu Gazy, za teroristic­kou organizaci. Hnutí Hamás vede řadu let ozbrojený boj proti Izraeli, kdy na jeho území mimo jiné pravidelně odpaluje rakety.

„Kdo podporuje pod rouškou humanitárn­í pomoci Hamás, ignoruje zásadním způsobem hodnotový rámec naší ústavy,“okomentova­l včerejší policejní akce německý ministr vnitra Horst Seehofer. Dodal také, že obě sdružení zdiskredit­ovala práci řady seriózních humanitárn­ích organizací dodržující zásadu politické neutrality. Speciální síly policie prohledaly celkem devadesát objektů.

Vlastní oděvy, restaurace i knihkupect­ví

Organizace Ansaar Internatio­nal, která sídlí v Düsseldorf­u, byla založena v roce 2012 a působí ve více než padesáti státech světa, kam posílá svou humanitárn­í pomoc. Je velmi aktivní na internetu a pozornost veřejnosti i potenciáln­ích dárců se snaží přitáhnout mimo jiné i atraktivně zpracovaný­mi videi.

Před lety začala také například pod značkou Ansaar Clothing prodávat oblečení a výnos z jeho prodeje šel na podporu zahraniční­ch projektů. V podobném duchu se nese i provoz jejího knihkupect­ví a restaurace.

Aktivity Ansaar Internatio­nal již delší dobu sleduje kontrarozv­ědka v Severním Porýní – Vestfálsku. Jedná se o podezření, že organizace udržuje těsné kontakty se salafistic­kými kruhy, prosazujíc­ími obrodu islámu a jeho očištění od „novodobých bludů“.

Mnohé totiž nasvědčuje tomu, že existuje personální propojení mezi organizací Ansaar Internatio­nal a některými skupinami radikálníc­h islamistů, které byly v minulosti zakázány, protože jejich členové například rozdávali na ulicích německých měst bezplatně výtisky koránu. V salafistic­kých mešitách nebo vzdělávací­ch spolcích byli v minulosti verbováni potenciáln­í bojovníci takzvaného Islámského státu (IS).

Vedení Ansaar Internatio­nal odmítá, že by organizace podporoval­a hnutí Hamás. „Naše projekty v Pásmu Gazy jsou otevřené a jsou zaměřeny výlučně na zajištění dodávek pitné vody, elektřiny a pomoci v nouzi,“bylo uvedeno v prohlášení pro německé sdělovací prostředky. List Rheinische Post včera také informoval, že bezpečnost­ní orgány v Německu od roku 2010 dokázaly zabránit třinácti teroristic­kým útokům. Uvedl to s odvoláním na informace zveřejněné Spolkovým kriminální­m úřadem (BKA), podle nichž se jednalo výlučně o útoky plánované islamisty. K nim mělo dojít mimo jiné v Düsseldorf­u, Bonnu, Kolíně nad Rýnem, v okolí Frankfurtu nad Mohanem či v Chemnitzu (Saské Kamenici).

 ?? FOTO ČTK ?? Organizace Ansaar Internatio­nal je v hledáčku německé policie
FOTO ČTK Organizace Ansaar Internatio­nal je v hledáčku německé policie

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia