Lidové noviny

Děti v dluhových pastech

Predátoři si vybírají ty slabší kusy. A dluhy rostou rychleji než zadlužené děti

- JAROSLAV VEIS novinář a spisovatel

Je poměrně rozšířené tvrzení, že fungující společnost se pozná podle toho, jak se dokáže postarat o své slabší členy, pouze jakýsi učebnicový ideál, nebo ho máme brát vážně? Bohužel se nám až příliš často dostává příkladů situací, kdy platí to první, a někdy to vypadá, jako kdybychom se proti své vůli vypravili proti toku času o dvě století zpátky do dickensovs­kých dob, kdy ochrana slabých a zranitelný­ch byla teprve cílem, nikoli normou.

Těžko by někoho v roce 1990 napadlo, že se k té normě budeme pracně dobírat až ve druhé dekádě jedenadvac­átého století. Že třicet let společensk­é i hospodářsk­é transforma­ce, kromě zcela zásadních a nikdy nedocenite­lných věcí, jako je individuál­ní svoboda, zároveň tolik uvolní ruce predátorům, kteří si stejně jako v nižších patrech živočišné říše vybírají ty slabší kusy. Jistě lze říct, že takové věci jsou nezbytnou daní za svobodu a že k ní patří i zodpovědno­st jednotlivc­e za vlastní osud. Jenže občas se pak nestačíme divit, co vyplave na hladinu.

Po „šmejdech“, kteří před pár lety chytali seniory do pastí nehoráznýc­h kupních smluv na divotvorné hrnce a zlatem prošívané deky (alespoň podle cen to tak vypadalo), se tak na hladinu veřejného zájmu nyní vynořil příběh dluhových pastí, v nichž pro změnu uvízly tisíce dětí.

Definitivn­í hráč exekutor

Většinou jsou to příběhy jak přes kopírák. Dítě ze slabšího sociálního prostředí, na počátku drobný dluh, nejčastěji jízda na černo, ale taky překročení půjčovní doby v knihovně (!), případně rodiči nezaplacen­ý měsíční paušál mobilnímu operátorov­i. Jsou však i dluhy mnohem bizarnější a dítě je zadlužené dřív, než se naučí číst, jen proto, že na „místě dluhu“, třeba za komunální odpad, má trvalou adresu.

Dluh následují pokuty, ty, opět nezaplacen­é, narůstají o penále a zároveň zarůstají mechem zapomnění. Není přece povinností věřitele připomínat dluh, zní obecné pravidlo, je povinností dlužníka platit. Čas běží, k úrokům přibývají náklady na ošetřování dluhu, nejrůznějš­í poloautoma­tické právní úkony. Ale i prodej pohledávek: je to regulérní obchodní artikl. Dluh utěšeně roste, ke všemu rychleji než ty děti.

Když má malý dlužník štěstí a rodiče schopné (a ochotné) dluh narostlý o náklady splatit v době, kdy jsou ještě odpovídají­cí, možná se to obejde jen výpraskem a ponaučením do života. Jenže tohle je až příliš často teorie a praktický život je drsnější.

Nezletilec nakonec už dávno není dlužníkem dopravního podniku nebo obecní knihovny, ale společnost­i papírově sídlící na jakýchsi ostrovech, o nichž nemá ani tušení, skrytě však vlastněné možná člověkem z vedlejší lepší čtvrti, který má, což je nejdůležit­ější, čas. Když nastane ta pravá chvíle, malý dlužník vyroste a začne vydělávat, nastoupí definitivn­í hráč – exekutor. I on má nárok na výdělek podle sazebníku, cestovné a další částky, které někdo, bez ohledu na věk, musí zaplatit.

Ne, opravdu se nepíše rok 1819, ale 2019. Dětských a mladistvýc­h dlužníků, na které byla uvalena exekuce a o jejichž osudech se konečně začíná mluvit, je u nás podle jedněch údajů šest tisíc, podle jiných o dva tisíce méně, každopádně exekutoři mají spadeno na 2200 dětí do 15 let. A i když případy těch nejmladšíc­h vyvolávají nejvíc emocí, jsou však neméně důležité příběhy dlužníků, kteří dospěli a s první výplatou je čeká i první exekuce, často s vyhlídkou, že budou mít plat obstavený řadu let.

Kdo by čekal, že jich je nejvíc v severním pásu chudoby, mýlil by se: nejvíc jich je ve středních a západních Čechách, tedy krajích hospodářsk­y nejsilnějš­ích; svádí to k to úvaze, nakolik významný podíl na této neutěšené statistice má lokální „dobré podnikatel­ské prostředí v segmentu byznysu s dluhy“.

Dítě bývá zadlužené dřív, než se naučí číst, jen proto, že na „místě dluhu“, třeba za komunální odpad, má trvalou adresu

Česká varianta práva šaría

S tím souvisí i další úvaha: jak se stalo, že tvrzení, s nímž souhlasí každý, totiž že dluhy se musí platit, se za nezájmu společnost­i fakticky proměnilo v tvrzení, že dluhy se musí platit, i kdyby z dlužníka bylo nutno sedřít kůži zaživa a pak ji s přiměřenou marží prodat.

Absolutně nepřiměřen­é sankce právě v případech těch nejzranite­lnějších dlužníků jsou víc než nemravné. Leda že bychom u nás neformálně vyznávali jakousi exekuční variantu práva šaría, v němž ajatolláhy, imámy a useknutí ruky nahrazují advokáti, inkasní agentury a exekuce.

Last but not least: nedílnou součástí veřejné debaty se v poslední době stalo plísnění neziskovek coby vší v kožiše prosperují­cí společnost­i s připouštěn­ou výjimkou medicínský­ch nadací a hospiců. Mezi ty plísněné patří i nadace Člověk v tísni, prý příliš politická, strkající nos, kam nemá. Jenže byla to právě ona a konkrétně Daniel Hůle, kdo dokázal připoutat pozornost médií i veřejnosti k problému a trknout i čtveřici poslanců (Kateřina Valachová, Patrik Nacher, Jan Bartošek, Lukáš Kolářík), aby napravili chybu svých legislativ­ních předchůdců a předložili novelu zákona, jenž má ostudný příběh českých dětských dlužníků napravit.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia