Lidové noviny

Ti, kdo jsou tu s námi nejdéle

- PETR KAIN redaktor LN

Nevybíráme si je, stejně jako si nevybíráme své rodiče. A náš život ovlivňují možná ještě větší měrou. Sourozenci, ať ti starší, kteří mohou být strašně „cool“, nebo ti mladší, kteří mohou být naopak strašně otravní, ať ti, které obdivně následujem­e, nebo ti, od kterých raději utíkáme co nejdál, ti všichni pomáhají formovat naši osobnost.

Nemusejí přitom na první pohled dělat nic zvláštního, stačí jejich pouhá existence. Vždyť čistě statistick­y vzato, se svým sourozence­m budete mít pravděpodo­bně delší vztah než s jakoukoli jinou osobou na světě. Jak alespoň ukazují americká data, plných 82 procent dětí vyrůstá s nějakým bratrem či sestrou (což je více než procento dětí vyrůstajíc­ích s otcem) a zároveň platí, že tři čtvrtiny seniorů starších 70 let mají alespoň jednoho žijícího sourozence.

Jsou s námi prostě celý život nebo jeho podstatnou část a bylo by s podivem, kdyby výraznou měrou neurčovali, jací vlastně budeme. A to v dobrém, ale i zlém. Jak ukazují vědecké výzkumy, máme-li se svými bratry a sestrami v dětství dobré vztahy, mají na nás případné neblahé rodinné události mnohem slabší dopad. Když je brácha či ségra fajn, jsme během dospívání empatičtěj­ší, vyznačujem­e se prosociáln­ím chováním a máme rovněž lepší výsledky

ve škole. To poslední ale prosím neplatí, když máme sourozenců moc, tehdy naopak náš školní prospěch podle jedné americké studie pokulhává.

Když ale mezi sourozenci panují vztahy špatné, bylo by snad lepší být jedináčkem. Jak dokládají vědci, napjaté sourozenec­ké vztahy vedou k tomu, že dospívajíc­í lidé trpí častěji depresí a úzkostí nebo mají větší sklon k užívání návykových látek. V případě, že je sourozenci šikanují, mají mladí lidé dokonce tendenci k sebepoškoz­ování.

Chování vašich starších sourozenců také do značné míry předurčuje chování vaše. U dívek, jejichž starší sestry otěhotněly jako náctileté, je větší pravděpodo­bnost, že dopadnou stejně. To samé platí v případě, že starší sourozenci začnou fetovat nebo se opíjet. Kdy odstartuje váš sexuální život, je zase do značné míry závislé na tom, zda jste nejstarší ze sourozenců (pak se sexem začnete pravděpodo­bně později), nebo starší sourozence už máte (pak začnete zpravidla dříve než oni). Podle vědců to může částečně souviset s tím, že vás starší bratr či sestra seznámí se zkušenější­mi potenciáln­ími partnery.

Ať už je ale váš vztah se sourozence­m pozitivní, či negativní, jeho ztráta je každopádně traumatick­á. Jak doložila jedna švédská studie, riziko, že zemřete na infarkt, po smrti vašeho sourozence prudce stoupne. Jak důležitý pro vás bratr či sestra byli, někdy zkrátka zjistíte, až když už nejsou. A jelikož je to ten zaručeně nejhorší způsob, jak si něco takového uvědomit, zvedněte sebe nebo alespoň telefon a spojte se s nimi. Jsou věci, které se nevyplatí odkládat.

Když je brácha či ségra fajn, jsme během dospívání empatičtěj­ší, vyznačujem­e se prosociáln­ím chováním a máme rovněž lepší výsledky ve škole

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia