Lidové noviny

Ve svrabu a zmaru pohraničí

To, co se stalo ve Dvorcích, není rasový problém. Na Bruntálsku nemáme potíže s Romy, ale s ghetty

- LEOŠ KYŠA spisovatel

Už jste četli, že na Bruntálsku zuří protiromsk­é protesty nebo že napětí na Bruntálsku eskaluje? Pak mám pro vás malé překvapení – jsou to hysterické mediální kecy.

Obec Dvorce u Bruntálu je stejná jako mnohá podobná místa v pohraničí. Po odsunu německého obyvatelst­va se sem stěhovali lidé z různých koutů země – dobrodruzi, idealisté, vyhnanci z politickýc­h důvodů i zoufalci, kteří nikde jinde žít nemohli. Nějak se spolu popasovali a postupně vytvořili novou komunitu, která začala nějak smysluplně fungovat. To vše prošlo otřesem po sametové revoluci, kdy vesnici opustila hlavně inteligenc­e a podnikaví lidé. Odešlo také mnoho schopných Romů, ale základ zůstal. Komunita i po tom všem zůstává pevná.

Ano, není to žádná idyla. My jsme z Bruntálska, nepěstujem­e tu bylinky (teda pokud nemyslíte marihuanu), ale brambory a nečistíme si čakry. Mluvíme sprostě, občas si dáme do huby a nemáme úplně globální pohled na problémy lidstva, ale vždycky se lidé ve Dvorcích snažili žít slušně a v jistých, pro někoho možná morálně diskutabil­ních, mantinelec­h i poctivě. Když na fotbale zpíváme „Dvorce, Dvorce, rodí samé borce“, nemyslíme tím jenom etnické Čechy, ale i Romy, Vietnamce a různé etnické míšence, protože Dvorce jsou takový tavicí kotlík Česka na okraji zájmu.

Proti Romům se nedemonstr­ovalo

„Být ze Dvorců“vždycky znamenalo víc než jen etnicitu, znamenalo to sociální soudružnos­t. To se projevilo i v sobotu, kdy po útoku ze čtvrtého dubna na místního podnikatel­e, chlápka, který vám vždycky vyšel vstříc a udělal svou práci levně a poctivě, zaútočila skupina přistěhova­lců. Spontánně se tu sešli místní obyvatelé u domu útočníků, aby jasně řekli, že stojí za jedním z nás a že nikdo nikoho beztrestně mlátit nebude. Zkrátka starý dobrý esprit de corps po bruntálsku, kdy nezpíváme Someone’s cryin’, Lord, kumbaya, ale prostě si lidi hlasitě zařvou, zahrozí pěstí a sprostě zanadávají. Ale výsledek je stejný – lidé se mají rádi, drží při sobě a postaví se za sebe. A v tom chumlu spontánníc­h demonstran­tů stáli zas a znovu pohromadě bílí, černí, žlutí i míšenci, chcete-li to tak jasně a stručně vyjádřit.

Ne, nikdo nedemonstr­oval proti Romům, ale proti přistěhova­lcům, kteří podle všeho v naší vesnici rozpoutali teror a shodou okolností to byli právě Romové. Protože jestli s něčím Dvorce mají problém, tak to nejsou Romové, ale ghetta, která u nás vytváří různí (mimochodem dost etnicky rozmanití) podnikavci a vydělávají na tom díky příspěvkům na bydlení.

To je stará písnička, kterou všichni známe, ale nikdo s ní nic pořádně nedělá. Politici totiž raději řeší Čínu a slevy na vlak než komplikova­né problémy svých obyvatel. A tak v posledních letech ve Dvorcích roste jedno minighetto za druhým. Ostatně pod zahradou mých rodičů jedno takové vyrostlo a věřte mi, jestli něco na důchod nechcete, tak aby se vám v sousedství objevila hromada frustrovan­ých, nezaměstna­ných lidí, které sem někdo přivezl bůh ví odkud a usadil je do rozpadajíc­í se ruiny na vesnici, která nemá prostředky ani sociální kapitál problémy těchto lidí řešit.

Někdy jsou ti lidé jenom hluční, občas ukradnou jablka a omylem si zapálí auto (jako zrovna pod naší zahradou), no a někdy jdou a někoho zlynčují, aby ukázali, že „přišel nový drsňák do města“. No a na to Dvorečáci nejsou zvědaví, my jsme drsní už tak dost, děkujeme pěkně.

V sobotu se měla konat ve Dvorcích další demonstrac­e – zrušena byla včera večer samotnými organizáto­ry. Neměla být proti Romům, jasně to organizáto­ři všude a nahlas říkali, ale média to ignorovala, ale proti zastupitel­stvu, aby se vzpamatova­lo a začalo řešit problém ghett v obci, který už všem přerostl přes hlavu. Chápete? Nechceme ghetta, Romové nám nevadí, ti jsou naši, žijeme tu spolu ve všem tom svrabu a zmaru pohraničí už zatraceně dlouho. Není to lehké, taky si občas vynadáme do debilních gadžů a líných cikánů, ale to je slovní vata, protože obsah je někde jinde – držíme při sobě proti zbytku světa. Dělat prostě z toho, co se ve Dvorcích stalo, rasový problém, je falešná písnička. Chtějí-li ji politici a různí aktivisté hrát, tak klidně, ale neberte si Dvorečáky do úst.

Mám tak pro bílé i černé radikály, kteří se teď na Facebooku ozývají, že je třeba se postavit „dvoreckým rasistům“nebo se „postavit za bílé proti černému teroru“jeden vzkaz: Vezměte se za ruce a běžte tam, kam slunce nesvítí. Ve Dvorcích na vás opravdu není nikdo zvědavý a aktuálně zrušená akce to dokazuje.

A pro politiky mám také jeden vzkaz: Už si konečně pořádně posviťte na byznys s chudobou, na ghetta, která neustále vznikají ve vesnicích, jako jsou Dvorce, na vykuky, kteří vydělávají peníze na státu a na chudácích, co jako novodobí kočovníci po republice bloudí od jedné ruiny v pohraničí ke druhé a nikdo se o ně nezajímá a oni pak svými zničenými životy ničí i životy lidí, jako jsou obyvatelé Dvorců.

Taky si občas vynadáme do debilních gadžů a líných cikánů, ale to je slovní vata, protože obsah je někde jinde – držíme při sobě proti zbytku světa

Autor pochází ze Dvorců u Bruntálu

 ?? FOTO MAFRA – DAN MATERNA ?? Nepokoje, jaké se loni odehrály v Dubí na Teplicku, Dvorcům snad nehrozí. Plánovaná demonstrac­e se neuskutečn­í.
FOTO MAFRA – DAN MATERNA Nepokoje, jaké se loni odehrály v Dubí na Teplicku, Dvorcům snad nehrozí. Plánovaná demonstrac­e se neuskutečn­í.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia