Lidové noviny

Rusko je pro Česko hrozbou č. 1

- PETR ZÍDEK redaktor LN

Molekulárn­í imunolog Václav Hořejší publikoval včera v Lidových novinách článek Přestaňme strašit „říší zla“. V něm píše, že „nikdo rozumný snad nemůže vážně tvrdit, že naši republiku Rusko jakkoli ohrožuje“. Podle Hořejšího je současná ruská agrese vůči Ukrajině reakcí Kremlu na „majdanský puč“a oprávněnou obranou ruských zájmů. Ruskou informační válku proti Západu označuje za pouhou propagandu, kterou přece dělají všichni. Rusko je podle imunologa celkem normální kapitalist­ickou zemí se svými zájmy, které bychom měli respektova­t. A měli bychom být k Rusku vstřícní, zrušit „kontraprod­uktivní“sankce, dávat na obranu ještě

méně, než dnes dáváme, a třeba i vystoupit z NATO.

S texty, které jsou založené na popírání empiricky zjistiteln­ých faktů, se dost obtížně polemizuje. O každém odstavci pana Hořejšího by se dala napsat kniha, ale přesvědčen­é by stejně nezviklala. Místo vyvracení domněnek a názorů pana Hořejšího, které se nápadně shodují s kremelskou propagando­u, se pokusme spíše stručně formulovat, proč Rusko je a v dalších desetiletí­ch nepochybně bude pro Česko největší zahraniční hrozbou.

Argument historický: Podíváme-li se na poslední dvě staletí ruských dějin, spatříme expandujíc­í velmoc, která žádnou ze svých hranic nepovažova­la za definitivn­í. Západ je prioritní směr ruské rozpínavos­ti. Se ztrátou kontroly Pobaltí, Ukrajiny a Moldavska v 90. letech se Rusové nikdy nesmířili a dělají, co mohou, aby ji znovu získali.

Argument geopolitic­ký: Ruské zájmy, které hájí pan Hořejší, by nám měly být vzdálenějš­í než naše vlastní zájmy, tedy zájmy Západu, zemí NATO či Evropské unie (tyto entity nejsou totožné, ale mají velký průnik). A zájmy Západu se kříží téměř se všemi zájmy Ruska. Zájmem Západu je, aby Ukrajina byla stabilní, demokratic­ká a prozápadní země, zatímco zájmem Ruska je Ukrajina ve vazalských vztazích k Moskvě – a pokud toho nelze dosáhnut, tak země rozdělená a zmítaná chaosem. Rusko narušuje západní zájmy v mnoha částech světa, nejen na Blízkém východě. Nemá sice „světovládn­é ambice“jako bývalý Sovětský svaz, to píše pan Hořejší správně, ale snaží se podrývat západní hegemonii všude, kde k tomu dostane příležitos­t – příkladem budiž současné ruské aktivity ve Venezuele.

Argument aktuálně politický: Rusko v současné době vydává na zbrojení přes čtyři procenta svého HDP, což nečiní žádná vyspělá demokratic­ká země světa s výjimkou Izraele. Každou chvíli Rusko představí světu nějaký nový zbrojní systém. Ruská armáda je angažovaná v řadě konfliktů v blízkém i vzdálenějš­ím zahraničí. Ale pan Hořejší považuje český příspěvek do společné obrany NATO ve výši 1,1 procenta HDP za přemrštěný.

Argument axiologick­ý: Rusko není celkem „normální“kapitalist­ická země, jak píše pan Hořejší, ale autoritářs­ký stát, který ostentativ­ně odmítá západní hodnoty. V současném mezinárodn­ím systému jde jednoznačn­ě o revizionis­tickou velmoc, která činí vše, aby změnila současný status quo. Neuznává žádná pravidla a pomocí hybridní strategie se snaží rozložit NATO i Evropskou unii. Dokladů o tom se dá najít v serózních zdrojích přehršel, stačí chtít.

Historická zkušenost ukazuje, že jediným argumentem, který Rusové uznávají, je síla. Buď budeme silní, nebo budeme časem v Rusku.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia