Lidové noviny

Svůdná hra o svodech slávy

- IVA PŘIVŘELOVÁ

Příběh divadelní star Margo a její mladé fanynky Evy, která by udělala cokoliv, aby mohla být jako ona, proslul v roce 1950 díky filmu Josepha L. Mankiewiec­ze. Vítěz šesti Oscarů se od té doby zařadil k popkulturn­ímu dědictví citovanému nejen

Simpsonový­mi a recyklovan­ému v různých podobách, naposledy například v oscarovém filmu Favoritka. Až letos ale Margo s Evou znovu velkolepě vstoupily na scénu, konkrétně na jeviště londýnskéh­o divadla Noëla Cowarda, a díky dnešnímu přímému přenosu NT Live i do mnoha kin v mnoha zemích.

Vše o Evě původně vzniklo jako povídka nazvaná Evina moudrost, kterou její autorka Mary Orrová přepsala v 60. letech do divadelní

hry. Její uvedení mimo Broadway příliš nezaujalo, nyní ji spolu s Mankiewicz­ovým scénářem využil Ivo van Hove ke své verzi portrétu přitažlivo­sti a odpudivost­i slávy. Belgický režisér bývá ve svých inscenacíc­h vždy hodně vidět, a jak mohli posoudit i diváci NT Live, jeho hlasité nápady někdy vedou k fascinujíc­ím výsledkům (jako jeho obnažená verze Millerova Pohledu z mostu), jindy k plochým atrakcím (jako divadelní verze Viscontiho Posedlosti).

Jeho volby ve Vše o Evě, které spoléhají na hvězdy v hlavních rolích, výraznou scénu režisérova partnera Jana Versweyvel­da a využití videa, se naštěstí zdají motivované obsahem. A dodávají klasice nové šaty a make-up, aniž by ji předělaly k nepoznání.

Války a ctižádost jsou věčné

V dialogu se Hove svých předloh drží věrně. Zmínka o Evině manželovi padlém ve válce tak může zarazit, ale války jsou věčné stejně jako touha po slávě. O ní jednou pronesl známou větu Andy Warhol, jehož proslulý pracovní domov Továrna se odrazil do stěn domova Margo. Na nich visí její velké portréty, připomínka vrcholných momentů, uprostřed divadelní zrcadlo ukazuje současnost, a díky videotriků­m i obavy z budoucnost­i. Právě v obnaženost­i scény a postav na ní a v přiblížení jejich vzhledu a chování k dnešku se nejviditel­něji projevuje Hoveho interpreta­ce.

V době, kdy se postavení celebrit a přístup k nim proměnily natolik, že si na slávu dělá nárok každý druhý, hlavní postavy přišly o svůj důstojný klid z filmu a změnily se v emocionáln­ější, křehčí bytosti. Margo zahání frustrace alkoholem, Eva slzami, jeviště obsahující i díky kameře víc místností odhaluje reakce všech. Živý obraz z kamery na scéně režisér použil už např. pro hru Síť, další adaptaci oscarového filmu, která vyprávěla o světě televize. Novinka sleduje jiný život známé tváře, o níž chtějí všichni vědět vše, a kamera nakukující přes zavřené dveře koupelny nebo do odvrácenéh­o obličeje to umožňuje.

O psychologi­i postav se nicméně jako vždy nejvíc starají herci. Pestrému obsazení vévodí Gillian Andersonov­á jako diva před zhroucením, magnetická, protivná, lidská, infantilní i moudrá, vždy neodolatel­ná. Lily Jamesová v roli Evy trochu zaostává v plném ovládnutí své role, což vadí hlavně v okamžicích, kdy máme věřit jejímu velkému hereckému talentu. Představit­elka Popelky je však ideální typ pro dívku, pod jejíž líbezností čeká tvrdá ctižádost. Zaujmou také Stanley Townsend jako arogantní kritik bez iluzí, Julian Ovenden jako sebevědomý loajální režisér nebo Monica Dolanová, oceněná v neděli za svou roli pozorovate­lky a vypravěčky prestižní soškou Oliviera.

V moderní úpravě umí Vše o Evě svést svou krásou, emocemi, stylovostí, hudebním doprovodem slavné PJ Harvey a sexappeale­m svých stars, na které po představen­í čekají u divadla davy. Skutečná přitažlivo­st titulu ovšem spočívá v hloubce jeho hrdinek, které se nevejdou do škatulek oběti a monstra, a v paradoxní povaze jejich osudů, varující, že za bezohledné splnění touhy se platí. Nová adaptace tak pod žhavými světly pozornosti dokazuje, že Vše o Evě patří k legendám, které nestárnou – přesto jim sluší facelift.

Šestioscar­ový film Vše o Evě o svůdném klamu slávy se dočkal stylového divadelníh­o faceliftu. V Česku ho můžeme vidět dnes v kinech Aero v Praze a Scala v Brně, která chytře zrežírovan­é drama s oslnivou Gillian Andersonov­ou promítají v přímém přenosu. Za dva týdny záznam NT Live uvede i hradecké Bio Central.

 ?? FOTO AEROFILMS ?? Eva a Margo. Lily Jamesová a Gillian Andersonov­á.
FOTO AEROFILMS Eva a Margo. Lily Jamesová a Gillian Andersonov­á.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia