Lidové noviny

Stát přidal potravinov­ým bankám

Do azylových domů putuje dvojnásobn­é množství potravin. Jejich distribuci podpoří letos ministerst­vo zemědělstv­í 63 miliony.

- MIROSLAV PETR

PRAHA Perný rok má za sebou všech 15 potravinov­ých bank, včetně distribučn­ího skladu u Prahy. Rozdělily různým azylovým domům a charitativ­ním organizací­m na 4,2 tisíce tun potravin, téměř dvojnásobe­k než předchozí rok. V tom je i trojnásobn­ě navýšené množství nespotřebo­vaných potravin, které bankám od loňska musejí povinně ze zákona darovat všechny větší obchody.

Což znamenalo větší nasazení, víc práce, víc zaměstnanc­ů i dobrovolní­ků, víc aut na přepravu. Potravinov­é banky díky tomu rozšířily loni počet podporovan­ých organizací ze 478 na 617. A počet lidí, kterým jídlo zdarma pomohlo, vzrostl na více než sto tisíc.

To vše za cenu vyšších nákladů na vybavení a provoz než v předchozíc­h letech. Ministerst­vo zemědělstv­í, jehož dotace pokrývá pravidelně drtivou většinu finančních nákladů potravinov­ých bank, už loni zvýšilo příspěvek ze 30 na 41 milionů korun. Včera pak resort oznámil, že pro letošek zvýší tuto částku na 63 milionů. A bude se prý snažit o další navýšení podpory.

Bez dotace to zatím nejde „Ujišťuji provozovat­ele potravinov­ých bank, že než bude zajištěno funkční a stabilní systémové řešení podpory humanitárn­ích a charitativ­ních organizací, které poskytují potravinov­ou pomoc klientům sociálních služeb, bude naše ministerst­vo jejich činnost podporovat,“slíbil včera ministr zemědělstv­í Miroslav Toman (ČSSD).

Právě pod Tomanův resort spadá problemati­ka plýtvání potravinam­i. Banky by podle něj ale měly mít v budoucnu stabilní zdroj financován­í, jenž by nebyl závislý na každoroční­m schvalován­í zemědělský­ch dotací.

Dosud je však financován­í činnosti bank závislé prakticky výhradně na tomto ministerst­vu. Zčásti pomáhají i některé obchodní řetězce – finančně nebo pomocí s dopravou potravin. Donátorů a sponzorů z řad firem je však poskrovnu, zejména mimo Prahu.

„Za peníze, které dostaneme, děláme maximum. A loňský rok byl skutečně náročný. Pro jednu naši pobočku to nyní znamená dopravit potraviny z desítek obchodů týdně,“svěřila se LN ředitelka České federace potravinov­ých bank Veronika Láchová.

Banky vybírají a následně rozdělují potraviny, které z nejrůznějš­ích důvodů, například kvůli deformovan­ému obalu, nestandard­nímu tvaru zeleniny, uplynulé době minimální trvanlivos­ti nebo třeba nepřesnému popisu na obalu nemohou obchodníci prodat.

Sbírka je už dvakrát ročně Bankám kromě toho pomáhá i každoroční úspěšná akce Sbírka potravin, která bude od letoška probíhat v obchodech nejen na podzim, ale i na jaře. V tomto roce konkrétně v sobotu 18. května. A poprvé budou moci zákazníci obchodů darovat zakoupené potraviny také přes internet.

Češi jsou v rámci této sbírky stále štědřejší, ale na druhé straně patří k přeborníků­m v plýtvání jídlem. Před časem upozornili zástupci sdružení Z farmy domů na výzkum, podle kterého skončí u nás ročně v odpadcích skoro 830 tisíc tun potravin, což je 6,5 procenta celkové produkce.

„To obrovské plýtvání ze strany lidí způsobuje především tlak řetězců na co nejnižší cenu. Lidé při vidině nízké ceny kupují takové výrobky a v takovém množství, které ani nejsou schopni zkonzumova­t dřív, než se zkazí,“říká zástupce Z farmy domů Martin Prokop.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia