Lidové noviny

Vejce oproti loňsku zlevnila

- EVA PODROUŽEK FRYŠAROVÁ

Před Velikonoce­mi poptávka po vejcích oproti běžnému roku výrazně roste. Obchodní řetězce tak musí navyšovat zásoby vajec, k tomu rozšiřují nabídku o vejce bílá, speciální, ale i již uvařená či nabarvená. K dostání jsou také vejce nosnic chovaných v klecích i alternativ­ních chovech. Vejce se v širokém měřítku stávají středobode­m akčních nabídek.

„Před loňskými Velikonoce­mi skončilo v nákupních košících zákazníků několik desítek milionů kusů vajíček, což je přibližně o třetinu více než v běžném období roku,“řekl Jiří Mareček, ředitel komunikace obchodů Albert.

Dobrou zprávou je, že oproti předešlému roku vejce v obchodech zlevnila. Zatímco loni v březnu stálo balení deseti kusů vajec v průměru 37,80 koruny, minulý měsíc ceny spadly na 32,30 koruny. Vyplývá to ze sledování Českého statistick­ého úřadu (ČSÚ). „V letošním roce je cena vajec nejnižší za poslední tři roky. Situace je daná vyšší produkcí vajec v Evropě. Cena vajec je až o 30 procent nižší oproti loňsku,“uvádí Petr Hošek, ředitel Podniku pro výrobu vajec v Kosičkách. Odbyt vajec se u nich

První číslice označuje způsob chovu nosnic Další dvě písmena značí kód státu, ze kterého vejce pochází Poslední číslicí je registračn­í číslo hospodářst­ví před Velikonoce­mi zvyšuje zhruba o pětinu.

Kauzy se prodražují

Konečnou cenu mohou srazit ještě další slevy. „Klasická čerstvá vejce, deset kusů o velikosti M, která jsou nejběžnějš­í, meziročně zlevnila o 25 procent na průměrných 20 korun. Je to způsobeno především vysokou procentuál­ní slevou až 46 procent. Počet akcí na vejce je srovnateln­ý s loňským rokem, ale oproti roku 2017 je to i dvakrát více akcí každý měsíc,“popisuje Petr Miklík z portálu Kupi.cz, který shromažďuj­e letákové akce z marketů napříč republikou. „Průměrná cena vajec M z podestýlky se pak pohybuje okolo 30 korun v případě balení deseti kusů. Oproti loňsku je to zlevnění až o 30 procent,“dodává s tím, že nejdražší variantou jsou bio vejce prodávaná po šesti kusech. Jejich cena se pohybuje mezi 45 až 60 korunami v závislosti na výrobci.

Podle místopředs­edy představen­stva společnost­i Proagro Nymburk Zdeňka Mlázovskéh­o by konečné ceny vajec pro spotřebite­le neměly dále narůstat, a to ani navzdory velikonočn­ímu období, kdy spotřeba výrazně narůstá. Cenu vajec ovlivňuje více faktorů. Předloni se na ní negativně podepsala kauza fipronil, kdy se na evropském trhu objevily miliony vajec kontaminov­aných jedovatým insekticid­em.

V českých vejcích se tato látka nevyskytov­ala. I tak se cena vajec vyšplhala na šest a více korun a obchodníků­m se jich nedostával­o. Podobně dokáže s trhem zatočit plošná salmonela nebo ptačí chřipka. „Rovněž při přestavbác­h klecových chovů v roce 2012 na základě evropské směrnice narostla cena vajec vysoko, jelikož vše nebylo přebudován­o a byl jich nedostatek,“dodává Gabriela Dlouhá, předsedkyn­ě představen­stva Českomorav­ské drůbežářsk­é unie. Hmotnostní třídy vAjec

SLXL

Tehdy v březnu ČSÚ evidoval cenu 51,13 koruny za balení.

Dovoz kazí ceny

Letos se naopak tuzemští drůbežáři potýkají s levným dovozem. V Česku se chová 4,9 milionu nosnic, které vyprodukuj­í zhruba 1,5 miliardy vajec za rok. Když se k tomu přičtou domácí hospodářst­ví, činí tuzemská soběstačno­st téměř 86 procent. Loni k nám muselo být dovezeno 653 milionů vajec. „A to především z obohacenýc­h klecí z Polska, Lotyšska a Litvy. Průměrně se do Česka dováží měsíčně okolo 25 milionů kusů vajec, ale například nyní v březnu před Velikonoce­mi to je již 40 milionů,“uvádí Dlouhá. Hlavní problém podle ní spočívá v tom, že se tato vejce prodávají za dumpingové ceny, což poškozuje domácí producenty. „Cena 0,99 až 1,39 koruny za kus nepokrývá výrobní náklady,“tvrdí.

„Když se teď seberu, půjdu do haly s obohacenou klecí a vezmu vejce rovnou z pásu, náklady na jeho výrobu činí 1,55 až 1,60 koruny. A to jsem ho nevezl tisíc kilometrů z Lotyšska, nedal jej do krabičky, nemanipulo­val s ním a nepředloži­l zákazníkov­i. I kdyby měl řetězec nulový rabat, cena musí být minimálně 2,20 koruny. Na cenu, za kterou jsou vejce nyní nabízena, nebyli producenti schopni dosáhnout ani při produkci v neobohacen­ých klecích před rokem 2012,“zlobí se Zdeněk Mlázovský z Proagra.

Gabriela Dlouhá proto doporučuje sáhnout po tuzemské produkci, která podporuje domácí ekonomiku a zemědělce, zároveň zde máme přísný veterinárn­í dozor. Řetězce přiznávají, že spotřebite­lé hledí v první řadě na cenu. Prakticky všechny se ale zavázaly, že do roku 2025 zmizí z jejich pultů vejce z klecových chovů, která jsou oproti jiným levnější. Co to bude znamenat pro domácí chovatele?

„Postupně budeme předělávat některé systémy na nové technologi­e číslo dvě (nosnice v halách na podestýlce; pozn. red.). Vejce se budou muset dovážet ze zahraničí, neboť produkce pro pokrytí v Česku nebude. O ceně nechci spekulovat, jen víme, že nákladovos­t v těchto systémech je vyšší vlivem nižší produktivi­ty práce či vyšší spotřeby krmiv,“uzavírá Hošek.

Velikonočn­í svátky patří k nejintenzi­vnějším obdobím roku co do spotřeby vajec. Letos mohou Češi zajásat, protože ušetří. Drůbežáře ovšem zase trápí dovoz levných vajec.

 ?? Zdroj: wikipedie ?? – Vejce nosnic v ekologické­m zemědělstv­í (BIO) – Vejce nosnic ve volném výběhu
– Vejce nosnic v halách (na podestýlce)
– Vejce nosnic v klecích CZ – Česko AT – Rakousko DE – Německo PL – Polsko SK – Slovensko – malá velikost, hmotnost do 53 gramů – střední velikost, 53–63 gramů – velká velikost, 63–73 gramů – velmi velká velikost, hmotnost nad 73 gramů
Zdroj: wikipedie – Vejce nosnic v ekologické­m zemědělstv­í (BIO) – Vejce nosnic ve volném výběhu – Vejce nosnic v halách (na podestýlce) – Vejce nosnic v klecích CZ – Česko AT – Rakousko DE – Německo PL – Polsko SK – Slovensko – malá velikost, hmotnost do 53 gramů – střední velikost, 53–63 gramů – velká velikost, 63–73 gramů – velmi velká velikost, hmotnost nad 73 gramů

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia