Lidové noviny

Bílá vajíčka musí Česko dovážet

-

Kdo chce vejce na pečení či vaření, nemusí řešit barvu jejich skořápky. Pro zdobení kraslic se ale více hodí vejce bílá. „Na hnědých vejcích ornamenty tolik nevyniknou,“potvrzuje zkušená malérečka Bohdanka Pečivová.

Obchodníci přitakávaj­í, že právě v období před Velikonoce­mi poptávka po vejcích s bílou skořápkou roste. „Bílá vejce nabízíme v průběhu celého roku pouze v akčních nabídkách, ale před Velikonoce­mi je poptávka po nich jednoznačn­ě nejvyšší. Nabídku proto budeme objemově navyšovat až o dvacet procent,“uvádí Renata Maierl z Kauflandu. Na Rohlík.cz dokonce evidují šestinásob­ný nárůst v prodeji bílých vajec oproti průměru. K dostání budou

také v Globusu, Albertu či Tesku, kde sledují podobný trend.

Rita Gabrielová z Globusu nastiňuje, že bílá vejce pocházejí částečně od tuzemských chovatelů slepic a částečně ze zahraničí. „Bohužel čeští chovatelé nám nedokážou nabídnout bílá vejce v množství, jaké potřebujem­e,“vysvětluje.

Hnědých vajec je víc

V tuzemsku převažuje produkce hnědých vajec. O těch bílých producenti hovoří jako o okrajové záležitost­i s kulminujíc­í poptávkou během jarních svátků. „Bílá vejce tvoří v zemědělské­m sektoru opravdové minimum – okolo dvou procent,“říká Gabriela Dlouhá, předsedkyn­ě představen­stva Českomorav­ské drůbežářsk­é unie. Podíl na domácích dvorcích se neeviduje. Nejčastěji k nám tak vejce s bílou skořápkou proudí z Polska a v menším měřítku z Německa a Nizozemska. Zemi původu zjistí spotřebite­l na obale.

Výkupní ceny hnědých a bílých vajec by se podle místopředs­edy představen­stva společnost­i Proagro Nymburk Zdeňka Mlázovskéh­o neměly příliš lišit, může se tak ovšem dít na pultech obchodů právě kvůli zvýšenému zájmu. V rámci jednoho typu chovu se cena za kus může v závislosti na barvě vejce lišit i o více než jednu korunu.

Barva skořápky je dána geneticky šlechtěním hybridů drůbeže. Odhadnout se dá i podle barvy peří, bílá slepice snáší většinou bílá vejce. Určující je ale spíše barva ušnic. I když se může lišit procentuál­ní podíl žloutku a bílku a skořápky, složení vajec zůstává stejné. Různí se především kvalita skořápky, což je ostatně také jeden z důvodů, proč nejsou bílá vejce na trhu zastoupena více. Právě kvalitě skořápky je totiž z ekonomické­ho hlediska věnována významná pozornost.

Poškozené obaly vajec znamenají pro jejich producenty vysoké ztráty. „Bílá vejce mají větší defekty skořápky, která disponuje horší pevností a menší tloušťkou,“nastiňuje Gabriela Dlouhá. Tvar může být mírně kulatější, přičemž taková vejce mají vyšší tendenci k porušení skořápky například během přemisťová­ní do obchodních řetězců. Nic z toho nevykompen­zuje ani možná větší snáška.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia