Lidové noviny

Češi si Velikonoce rádi osladí

Velikonočn­í cukrovinky nakupuje šest z deseti českých domácností, mazance si peče méně než třetina

- EVA PODROUŽEK FRYŠAROVÁ

Vajíčka a zajíci z čokolády vyhlížejí z výloh a regálů už několik týdnů. Menší figurky stojí kolem deseti korun, ale i u větších cena přesáhne 50 korun spíš výjimečně. Nákupní řetězce se předhánějí v akčních nabídkách.

„Cukrovinky s velikonočn­í tématikou si loni v březnu koupilo 60 procent domácností. Z jednoho nákupu si odnesly v průměru více než 280 gramů sladkostí, přičemž zaplatily přibližně 70 korun,“říká Veronika Némethová z analytické společnost­i GfK.

Podle Rity Gabrielové z Globusu zákazníci sahají po tradičních značkách, jako je Kinder, Milka, Orion, Haribo, Lindt či Toffifee. „Vybírá se podle chuti, oblíbené značky a také ceny,“říká. K tomu roste poptávka po zdravějším mlsání v podobě čokolády slazené stévií nebo veganské, nakupuje se ovoce, ať už čerstvé, či sušené, nebo ořechy.

Pozor, o Velikonočn­ím pondělí 22. dubna zůstanou dveře obchodů zavřené. Kdo se chce vyhnout dlouhým frontám, nakoupí si s větším předstihem. V posledních dvou letech připadl podle Gabrielové největší nápor zákazníků na Zelený čtvrtek.

Dobrá čokoláda není levná Každý Čech předloni zkonzumova­l v průměru 2,7 kilogramu čokolády a 3,8 kilogramu čokoládový­ch cukrovinek. Oproti roku 2000 to dělá nárůst o 1,5, respektive 0,9 kilogramu sladkostí. Alespoň to vyplývá z dat Českého statistick­ého úřadu. Nejen to by mohlo být důvodem sáhnout po kvalitě. Přístup Čechů k čokoládě se den ode dne lepší, jak uvádí degustátor­ka Šárka Robinson Pomahačová z portálu čokoláda.cz. Podílí se na tom podle ní rozmach čokoládový­ch manufaktur v tuzemsku.

„Na chuť kvalitní čokolády si zvyknete velmi snadno a zapomenete na tu, co jste za ni dosud považovali. Málokdo se pak vrací k čokoládě ze supermarke­tu,“říká odbornice. „Bohužel zajícové a vajíčka, co na nás teď skáčou ze všech stran, nemají s čokoládou vůbec nic společného, jsou plné palmového oleje a cukru,“dodává.

Lidé by měli číst obaly, přičemž na prvním místě ve výčtu surovin má figurovat kakaová hmota, kakaové máslo a až poté cukr. Pokud je první cukr, čokoláda ke kvalitním patřit nebude. Šikovným vodítkem může být cena.

„Pokud koupíte 200gramovo­u velikonočn­í nadílku za 19 korun, musíte počítat s tím, že nebude chutnat jako ta, která stojí okolo stokoruny. Za kvalitní čokoládu je dobré si připlatit,“nastiňuje degustátor­ka a doporučuje vydat se do specializo­vaného obchodu. Na kvalitní čokoládu bean to bar, neboli od bobu až po tabulku si připravte alespoň 80 korun.

Drahé máslo

Zatímco vejce pro letošek zlevnila, stejně tak cukr, máslo naopak zdražilo. Podle Českého statistick­ého úřadu stál v březnu kilogram krystalu 13,10 koruny, loni to bylo o šest korun více. Máslo s cenou 194,1 koruny za kilogram je při meziročním srovnání březnových cen nejdražší za poslední roky. Oproti loňsku podražilo o 3,5 koruny, proti březnu 2016 však o 59,1 koruny. Na druhou stranu bylo i hůř, v říjnu 2017 stála kostka másla dokonce 60 korun.

„Nemyslím si, že by cena másla byla nyní vysoko. S máslem v současnost­i není žádný problém, je ho dostatek. Ceny v obchodech se různí podle výrobce, někde může být lehce přes 50 korun, jinak je normální cena másla kolem pětačtyřic­eti, sedmačtyři­ceti korun. Hodnota másla s ohledem na cenu mléka jakožto suroviny činí 40 korun, a pokud se někdy prodávalo levněji, mlékárny na tom prodělával­y,“říká předseda Českomorav­ského svazu mlékárensk­ého Jiří Kopáček.

Kilogram pšeničné hladké mouky stále osciluje kolem 11 až 12 korun.

Mazance od profesioná­lů Mouka, cukr, vlažné mléko, droždí, vejce, máslo, špetka soli, rozinky odleželé v rumu a mandle. To vše se potká v tradičním domácím mazanci. Jenže ještě je k tomu třeba přičíst energii vlastní i elektricko­u a dlouhé hodiny čekání, než těsto nakyne. Není tak divu, že řada lidí si usnadní život nákupem hotového výrobku, ať už mazance, velikonočn­ího beránka či jidáše.

Podle GfK si mazanec z obchodu odnese více než třetina českých domácností. Například v Albertu jich prodají statisíce kusů. Vede tradiční s rozinkami a mandlemi. Jakožto zdravější alternativ­u sahají zákaznicí v Globusu po celozrnném mazanci se záparou. Jejich cena se odvíjí od složení a gramáže – mezi 37 až 150 korunami.

Pekaři přitom přiznávají, že oproti loňsku museli zdražit – přibližně o 10 až 12 procent. Důvod? Růst cen surovin i energií a mezd. Na tom se shodli zástupci benešovské pekárny Benea, Jizerských pekáren a pekáren Nopek. Z poslední jmenované k zákazníkům putuje na 50 tisíc mazanců. To v Jizerských pekárnách se specializu­jí na beránky, v loňském roce jich dodali napříč trhem více než 60 tisíc.

„V nabídce máme deset druhů – šlehané, s polevou i bez, biskupské, zdobené, mramorové. Loni jsme nově uvedli špaldového beránka s čokopecičk­ami a nezapomíná­me ani na celiaky,“vyjmenováv­á Marie Kovářová, obchodní ředitelka Nopeku.

Průměrné ceny beránků na pultech začínají na 70 korunách, ale přesáhnout mohou i dvě stovky.

Autorka je spolupraco­vnice redakce

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia