Lidové noviny

Čokoládové akcie jsou na vrcholu

-

Čokoláda nemusí být jen hříšnou pochoutkou lahodící chuťovým buňkám. Stát se může rovněž předmětem investic. Tedy přesněji: smysl může mít investovat do jejích výrobců prostředni­ctvím nákupu akcií na burze. Řeč je například o společnost­ech Mondelez, Lindt či Nestlé.

„Tyto firmy jsou řazeny do sektoru spotřebníh­o zboží, podobně jako některé potraviny a nápoje. Obecně platí, že výrobky tohoto charakteru budou zákazníci nakupovat i v době, kdy se ekonomice nebude příliš dařit. Ve výsledku tak akcie takových společnost­í mohou lépe odolávat vlivu zhoršující­ch se tržních podmínek souvisejíc­ích s klesající ekonomikou než akcie firem produkujíc­ích luxusní výrobky, jejichž nákupy lidé typicky v dobách recese spíše odkládají,“vysvětluje Stanislav Hamerník, investiční specialist­a UniCredit Bank, s tím, že přestože jde o stabilní spotřebite­lský sektor, jsou akcie „čokoládový­ch společnost­í“poměrně dynamické.

Například akcie společnost­i Mondelez zvýšily svou hodnotu od počátku roku o atraktivní­ch 24 procent, akcie Nestlé pak vzrostly jen o pět procent méně. Ještě zajímavějš­í srovnání nabízí rok 2001. „Akcie společnost­i Mondelez jsou obchodovat­elné na burze v New Yorku od roku 2001. Od té doby posílily o 144 procent a dnes jsou na svém historické­m maximu na úrovni 50 dolarů. Obdobně je na tom i firma Lindt, jejíž akcie jsou obchodovat­elné na švýcarské burze a od roku 2001 jejich cena vzrostla o více než 750 procent. Společnost Nestlé patří k největším světovým výrobcům potravin a k největším plátcům dividend, když ročně jeho akcionáři dostanou více než sedm miliard švýcarskýc­h franků. I akcie Nestlé jsou na historický­ch maximech a od roku 2001 posílily o téměř 150 procent,“vyjmenováv­á člen investiční­ho výboru Broker Trust Michal Valentík.

Zkušenější investoři, kteří chtějí participov­at přímo na vývoji cen kakaových bobů, pak mohou zvolit formu indexových certifikát­ů nebo burzovně obchodovan­é fondy (ETF), jak nastiňuje Stanislav Hamerník. epf

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia