Lidové noviny

Není to složité, ale chce to trpělivost

- EVA PODROUŽEK FRYŠAROVÁ

Aby dívka či žena zůstala celý rok svěží, silná a zdravá, mládenec ji o Velikonočn­ím pondělí vyšlehá pozadí čerstvou pomlázkou. Hospodyňka jako poděkování koledníka podaruje kraslicí čili dekorovaný­m vejcem, které symbolizuj­e plodnost a znovuzroze­ní. Tak alespoň hovoří lidové tradice.

Jenže ty podle folklorist­ky Lenky Šťastné pomalu upadají. „Ve věřících rodinách se tradice Velikonoc coby nejdůležit­ějších křesťanský­ch svátků udržují více, jinde ale mizí, stejně tak povědomí o tom, proč se vlastně slaví,“říká Šťastná. A s mizejícím folklorem ubývá i profesioná­lních výrobců pomlázek a kraslic. Většina z nich

jsou už důchodci, kteří řemeslo mají jen jako koníček.

Na proutky nejlépe už v únoru Kupříkladu Jan Handlíř z Města Albrechtic­e na Bruntálsku se pletení karabáčů, jak pomlázky svým nářečím nazývá, věnuje víc než půlstoletí. Před Velikonoce­mi jich zhotoví na 200. K tomu chodí techniku předvádět na jarmarky či do škol a loni poprvé s dětmi ze základní školy upletli pomlázku přes celé albrechtic­ké náměstí. Letos se má úspěšná akce, kde padne půl třetího tisíce proutků, opakovat.

„Snažím se propagovat nefalšovan­ou tradici Velikonoc, aby nezanikla. Proto děti učím alespoň základní verzi karabáče. Není to složité, ale chce to trpělivost a bolí z toho ruce,“říká Handlíř.

A připojuje svůj osobní fígl: mladé vrbové proutky stříhá už v únoru, když ještě neraší. Díky tomu, že je zasype sněhem, zachovají si svou čerstvost a pružnost až do Velikonoc. Jednoducho­u pomlázku z osmi proutků vytvoří za 20 minut. Pokud je proutků více a rukojeť ozdobná, zabere to i dvojnásobe­k času. Ty pak prodává až za 50 korun. „Na výdělek to není, ale těší mě, když si někdo můj karabáč koupí,“přiznává důchodce.

Pomlázky jsou samozřejmě k dostání i v řetězcích. „Letos jich budeme nabízet několik velikostí od 15 centimetrů do metru, pletené z živého proutí, mořské trávy nebo umělého ratanu. Největší zájem je každoročně spíš o menší pomlázky, kterých prodáme desítky tisíc kusů,“uvedla Rita Gabrielová ze sítě Globus.

Jedna kraslice za šest hodin Stejně tak řehtačky platí za sezonní záležitost. Karla Makovského z podhorské vesnice Dědová na Vysočině živí především dřevěné hračky a stavebnice. „Aktuálně vyrobíme tři až čtyři tisíce řehtaček za rok. Bývalo jich více, ale hodně se dovážejí z Číny. Dalším faktorem je, že u nás nejsou Velikonoce tak oslavované jako v jiných zemích,“říká Makovský. Jejich řehtačka v obchodech stojí kolem sta až 120 korun.

Motivy z folklórní oblasti Horácka nanáší na své kraslice důchodkyně Hana Šmikmátoro­vá už bezmála pět desítek let. Pomáhá jí k tomu roztavený včelí vosk a redispero. Jako jedna z mála pracuje se syrovými vejci, která vyfukuje až po namalování. Když s manželem v Telči provozoval­i obchod s keramikou, kraslice představov­aly doplňkový sortiment a zvládla jich i stovky za rok. Samy o sobě by ji ale neuživily.

„Je to hlavně láska. Když maluji vejce, posunu se do úplně jiné dimenze,“říká Šmikmátoro­vá, jež se pyšní oceněním mistr tradiční rukodělné výroby. Dnes její skvosty ocení hlavně sběratelé, cena jejích nejdražšíc­h kousků se může vyšplhat až na 500 korun. „Je to adekvátní, když jednu kraslici maluji klidně tři čtyři, ale i šest hodin.“

To rožnovská krasličářk­a Bohdanka Pečivová zdobí odmaštěná vyfouknutá vejce formou vyškrabová­ní do černé tuže. Jedna kraslice, která jí zabere zhruba dvě hodiny, se prodává za 80 korun. „A vydrží dlouhé roky,“pochvaluje si.

Pečivovou a další tradiční řemeslníky můžete uvidět ve velikonočn­ím pořadu ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm mezi 20. a 22. dubnem.

„Ale tradičních krasličáře­k ubývá, dvěma nejmladším mezi námi je kolem padesáti let. Z mladých se do toho nikdo nehrne, protože to na výdělek není. A kdo chce na kraslicích vydělat, věnuje se technikám, které nedají tolik práce,“uzavírá Bohdanka Pečivová.

Pomlázky, kraslice a řehtačky patří k svátkům jara dlouhá staletí. Tradice ale zvolna mizí a vyrobit je umí už jen málokdo. „Na uživení to není, je to především zábava,“shodují se výrobci, kteří se svůj um snaží předvádět alespoň na velikonočn­ích jarmarcích.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia