Lidové noviny

Rittich bude čekat na šanci

- ANTON ZELENKO

V NHL zažil takřka sezonu snů. Přesto to vypadá, že bude český gólman David Rittich přihlížet vyřazovací­m bojům (alespoň na jejich začátku) pouze ze střídačky. Na startu série mezi jeho Calgary a Coloradem dostane nejspíše přednost zkušenější Kanaďan Mike Smith.

PRAHA/CALGARY „Zkušenosti jsou něco, na čem můžete stavět,“prohlásil v úterý kouč kanadského celku Bill Peters. A co se týče brankářské­ho dua Flames, není pochyb o tom, kdo z obou gólmanů je větším mazákem.

37letý Mike Smith odchytal v nejslavněj­ší hokejové lize světa 571 utkání, z toho 19 v play off. Jeho poslední zářez z vyřazovací­ch bojů je však už z roku 2012, kdy zázračně dotáhl podceňovan­ý Phoenix do finále konference.

Jeho protiváhou v brankovišt­i Calgary je český gólman David Rittich. „Big Save Dave“si svou velkolepou přezdívku vysloužil bravurními výkony ve většině sezony. Až v únoru přišel útlum, který lehce narušil jeho sílící pozici.

„Nesnáším prohry. Ale to se prostě stane, že vám v sezoně pár zápasů nevyjde,“nevěšel tehdy hlavu v rozhovoru pro MF DNES.

I přes klopýtnutí v závěru základní části si ale Rittich nakonec udržel lepší statistiky než jeho o necelých deset let starší vzor Smith – v počtu výher (27 × 23), průměru inkasovaný­ch gólů na zápas (2,61 × 2,73) i úspěšnosti zákroků (91,1% × 89,8%).

Každý musí dostat šanci, vzkazuje trenér

Díky vyrovnané brankářské dvojici opanovalo Calgary s přehledem Západní konferenci. V noci na zítřek rozehraje sérii prvního kola play off s Coloradem, které se naopak muselo o postup dlouho bít. To by mohla být výhoda pro Ritticha a dalších 11 hráčů z kádru Flames, kteří zažijí vůbec první vyřazovací boje v NHL.

„Opravdu nemáme těch zkušeností tolik. Takže je jako tým začneme společně sbírat se startem play off,“hleděl kupředu trenér Peters. S kým v brance to tedy bude? „Už jsme rozhodnutí. S tím, s kým máme největší šanci vítězit,“vyhýbal se potutelně přímé odpovědi Peters.

Ačkoliv chce s odkrytím jména jedničky pro play off počkat až do čtvrtka, do tréninků tento týden nastupoval jako první gólman právě Smith. Trenér ale zároveň nastínil, že šanci by měl ve vyřazovací­ch bojích dostat také odchovanec jihlavské Dukly.

„Když máte málo zkušeností, každý nad vámi zpravidla mávne rukou. Vím to i z pohledu trenéra, protože jakmile se ucházíte o funkci hlavního kouče, s níž nemáte zkušenosti, vaše šance je mizivá. Musíte prostě jednou dostat šanci a učit se i za cenu případných chyb.“Se současnou formou může Calgary směle pomýšlet na dlouhou jízdu play off. A David Rittich by měl dříve nebo později dostat znovu příležitos­t.

 ?? FOTO TODAY SPORTS ?? Čekání na příležitos­t. David Rittich se pro první duel play off do brankovišt­ě Calgary nejspíš nepostaví.
FOTO TODAY SPORTS Čekání na příležitos­t. David Rittich se pro první duel play off do brankovišt­ě Calgary nejspíš nepostaví.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia