Lidové noviny

Baráž v polovině: zhaslý Motor, obrození Rytíři

- ANTON ZELENKO

PRAHA Hororový start budiž zapomenut. Když hokejové Kladno s hrajícími legendami Jaromírem Jágrem a Tomášem Plekancem vyšlo v prvních dvou kolech baráže gólově naprázdno, vypadalo to s Rytíři hodně špatně.

Tohle že je ten vrchol sezony? Důvod, proč oba veteráni ještě stále válčí na ledě? „Ty první dva zápasy vůbec neodpovída­ly naší hře,“vracel se s odstupem ke krušnému startu Jágr, jehož tvář zdobí dlouhý černošedý vous.

Teď už se mu rekapitulu­je mnohem snadněji. Baráž o extraligu se úterním šestým kolem dostala do poloviny. Kladno se dávno otřepalo ze střelecké malátnosti a po sérii čtyř triumfů má na dosah návrat do nejvyšší české soutěže.

Formu potvrdilo úterním triumfem 4:1 na ledě Pardubic, které přitom do té doby v baráži neztratily ani bod. Rytíři si upevnili postupovou druhou příčku, na Dynamo jim scházejí jen tři body.

Právě suverénní Východočeš­i jsou dosud největším překvapení­m baráže. Zatímco základní část extraligy pro ně byla noční můrou, psychicky náročná soutěž o udržení jim nečekaně sedla.

Úvodní čtyři utkání zvládl tým kapitána Tomáše Rolinka s omračující­m skóre 21:2! Oproti dva roky starému martyriu, kdy se o udržení tradičního klubu rozhodlo až v posledním barážovém střetnutí, to tentokrát vypadá na mnohem snadnější proces. „Ale ještě není konec. Až budeme definitivn­ě zachráněni, oddychneme si,“nechtěl podlehnout uspokojení forvard Rostislav Marosz.

O poznání hůř je druhému extraligis­tovi. Salmonelou vysílený Chomutov sice v prvním kole slavil výhru s čistým kontem, od té doby ale Piráti strádají. Důležitý triumf nad Budějovice­mi přidali v úterý, zítřejší střetnutí s Kladnem považují za další zápas roku. „Musíme ho vyhrát,“burcoval trenér Jan Šťastný s myšlenkami na pětibodovo­u mezeru za druhým Kladnem.

Vůbec nejhůře jsou na tom v polovině baráže České Budějovice. Motor se z výhry radoval jen jednou, Chomutov navíc přemohl jen po nájezdech. Svěřenci trenéra Václava Prospala třikrát prohráli o jedinou branku, naposledy 0:1 v Chomutově. „Hokej se hraje od nepaměti na góly. Když žádný nedáš, nemůžeš vyhrát,“nehledal složitá vysvětlení svérázný kouč.

Stále ale ještě zbývá šest kol. Udrží Pardubice s Kladnem postupové pozice?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia