Lidové noviny

Stříbrná záře za Atlantikem

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA 8. červen 2018. Washington Capitals slaví první vítězství ve Stanley Cupu ve své (tehdy) 44 let dlouhé historii. Spolu s ostatními členy klubu z metropole Spojených států si chuť triumfu v NHL užívají i dva čeští hokejisté. Útočník Jakub Vrána v rozhodujíc­ím mači dokonce skóroval, obránce Michal Kempný zase založil akci, která vedla k vítězné brance, když nahodil puk za svatyni střeženou gólmanem Las Vegas Markem-Andrem Fleurym.

Oba borci ze srdce Evropy před rokem alespoň na chvíli prozářili období temna, které na český hokej padlo. V NHL ukončili období sucha, při němž žádný domácí hokejista po tři roky na stříbrný pohár nedosáhl. A ukázali, že když už nároďák nedokáže přinést radost, mohou libé pocity u hokejových fandů vzbuzovat alespoň úspěšní jednotlivc­i.

Kempného příběh měl navíc tolik potřebný přídech hollywoods­kého kýče, když se kdysi vysmívaný hokejista přes výměnu z Chicaga, kde byl poněkud nechtěný, dostal až na samotný vrchol mezi šampiony nejlepší ligy světa.

V noci na dnešek začalo play off NHL po roce znovu. A čeští milovníci hry, která podobně jako jeden nejmenovan­ý alkohol nejlépe chutná na ledě, vyhlížejí další adepty zápisu na podstavec slovutné trofeje. Kurzy sázkovek naznačují, že by radost mezi Jablunkove­m a Aší mohla vypuknout i letos. Favoritem je Tampa Bay, za niž hrají útočník Ondřej Palát a obránce Jan Rutta.

Bookmakeři ale věří také „plamenům“z Calgary, které zezadu jistí brankářská kometa David Rittich a vpředu podporuje zkušený Michael Frolík, a Washington­u, jenž by si po roce určitě rád dal finálové repete.

Zapomenout nelze ani na Boston se střeleckou hvězdou Davidem Pastrňákem a vynikající­m tvůrcem hry Davidem Krejčím nebo na San Jose Sharks, kde letos bodově explodoval Tomáš Hertl.

Zvítězit může pouze jeden klub. Češi, jejichž týmy vypadnou v prvních kolech Stanley Cupu, mají možnost reparátu. Komu zbude v nádrži ještě trochu paliva a morálních sil, může přijet do Bratislavy na hokejový šampionát.

Čekání na mezinárodn­í úspěch je mnohem, mnohem delší. Ani letos nebudou Češi patřit k adeptům na mistrovský titul. Právě proto je dobré hledět přes oceán, kde se v červnu může zablyštět pohár Lorda Stanleyho i v rukou některého z odchovanců domácí líhně.

V Česku by se pak opět plnila náměstí. Ne na jaře, kdy se koná mistrovstv­í světa, ale v létě. Tou dobou totiž slavný Stanley Cup putuje po rodištích svých aktuálních majitelů. Byl by to opět důvod k radosti.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia