Lidové noviny

Stopka pro kamiony na celou neděli

Vnitro si od návrhu slibuje uvolnění odstavných míst pro nákladní vozy. Autodoprav­ci protestují

- ROBERT SATTLER

PRAHA Devět hodin týdně mají kamiony v Česku zakázanou jízdu. Celoročně vždy od nedělní 13. do 22. hodiny musejí řidiči své nákladní vozy odstavit. Ministerst­vo vnitra nyní požaduje, aby se omezení rozšířilo takřka na celý poslední den v týdnu – tedy již od sobotní půlnoci. Kromě sjednocení legislativ­y se sousedními zeměmi – Slovenskem, Rakouskem a Německem – si od toho slibuje uvolnění odstavných míst pro nákladní vozidla.

„Současná úprava motivuje především zahraniční dopravce k odstavován­í vozidel na území České republiky do doby, než jim právní úprava sousedních států umožní pokračovat v jízdě na jejich území,“odůvodňuje ministerst­vo návrh, jejž vzneslo k novele silničního zákona v meziresort­ním připomínko­vém řízení.

Jinými slovy, kamiony, jež by v zahraničí už jet nemohly, v Česku ještě přes půl dne mohou, a tak pokračují a posléze zde parkují.

V tuzemsku přitom dlouhodobě chybí přibližně 1500 parkovacíc­h míst pro nákladní vozy. Soupravy proto mnohdy stojí na nevhodných a nebezpečný­ch místech. Namátkou ve sjezdech z dálnice, v připojovac­ích pruzích či úsecích, kde se silnice rozšiřují.

Ministerst­vo dopravy návrh nechtělo komentovat. Podle mluvčí Lenky Rezkové se připomínka­mi k této problemati­ce zabývá.

Kritiku ovšem předloha vyvolala mezi dopravci. Podle nich se obsazenost odpočívek nezlepší, naopak utrpí sociální podmínky tuzemských řidičů. „Pokud dopravce potřebuje být u zákazníka v Německu v pondělí ráno, musel by auto vyslat už v sobotu odpoledne, když ne v neděli dopoledne. Hlavně moravští řidiči, kteří to mají na hranici s Německem stovky kilometrů, by tak byli na odpočívkác­h nejen přes současný zákaz, ale už od půlnoci,“přiblížil možný scénář Martin Felix ze sdružení autodoprav­ců Česmad Bohemia.

Podle Felixe nelze rozšířeným zákazem nahradit výstavbu chybějícíc­h odstavných ploch.

Nová parkovací místa pro nákladní vozidla přitom již postupně vznikají. Podle ministerst­va dopravy jsou v různých fázích připraveno­sti stovky odpočívade­l. Upravují se ta současná, obnovují se v minulosti uzavřená, ale budují se i nová.

Situaci by podle asociace dopravců mohlo částečně změnit i kontrolová­ní zákazu čerpání běžného týdenního odpočinku řidičů na příhraničn­ích odstavných místech. Zatímco v Německu policisté tuto praxi pokutují, v Česku nikoliv. A tak mnozí motoristé, především z východních zemí, přejíždějí na neděli právě na českou stranu hranic.

Úleva pro řidiče

Ministerst­vo vnitra v této souvislost­i přišlo ještě s jednou myšlenkou. Rádo by řidičům kamionů umožnilo dojet do místa vykládky, pakliže se nachází v Česku, i v době zákazu. Podobnou možnost poskytuje například Polsko, Maďarsko či Itálie, které dokonce umožňují dojezd i na obvyklé místo k odstavení vozidla.

„Ukončení přepravy umožní řidiči v létě – vedle uvolnění vysoce nedostatko­vých míst na odpočívadl­ech – návrat domů, tedy začátek denního nebo týdenního odpočinku, v pátek večer, což znamená o minimálně den dříve,“vysvětluje resort. Rovněž se podle něj sníží riziko krádeže, kdy řidič opustí naložené vozidlo.

Dopravci oba argumenty kvitují a tento návrh schvalují. Řidičům totiž prý často chybí do cíle jen kousek cesty, kvůli zákazu ovšem musejí zastavit a čekat do druhého dne. Což právě může svádět k opuštění kamionu a ohrožení nákladu.

Odpovědnos­t i na dopravce Vnitro rovněž ve své připomínce navrhlo, aby za porušení předpisu o omezení jízdy byli odpovědní rovněž dopravci. V současnost­i totiž mohou být potrestáni pouze motoristé, a to sankcí do pěti tisíc korun. Do takového jednání je přitom často nutí jejich zaměstnava­telé.

Zákaz jízdy vozidel nad 7,5 tuny a nad 3,5 tuny s přívěsem platí na českých dálnicích a silnicích první třídy v neděli od 13 do 22 hodin celoročně. O letních prázdninác­h se pak vztahuje i na páteční večer (od 17 do 21 hodin) a sobotní dopoledne (od sedmi do 13 hodin).

Existuje ovšem řada výjimek, které mohou udělovat ministerst­vo dopravy a krajské úřady. Zpravidla je dostávají dopravci, kteří převážejí rychle se kazící zboží, zvířata, pohonné hmoty pro benzinky či poštovní zásilky.

Policie se přitom denně setkává se stovkami prohřešků v kamionové dopravě.

 ??  ?? Polsko Česko Německo Slovensko Rakousko svátky 0–22 neděle, svátky 13–22 (návrh 0–22) neděle, svátky 0–22 neděle, svátky 0–22 sobota 15–24; neděle, svátky 0–22 pátek 18–22; sobota 8–14; neděle 8–22 pátek 17–21; sobota 7–13 sobota 7–20 sobota 7–22
Polsko Česko Německo Slovensko Rakousko svátky 0–22 neděle, svátky 13–22 (návrh 0–22) neděle, svátky 0–22 neděle, svátky 0–22 sobota 15–24; neděle, svátky 0–22 pátek 18–22; sobota 8–14; neděle 8–22 pátek 17–21; sobota 7–13 sobota 7–20 sobota 7–22

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia