Lidové noviny

Pro „pana WikiLeaks“si přišla policie

- MARTIN HAMPEJS

LONDÝN Britská policie včera zatkla Juliana Assange, zakladatel­e platformy WikiLeaks, která je zaměřená na zveřejňová­ní důvěrných informací. Úřady si pro něj přišly přímo na pozemek ekvádorské ambasády, kam se uchýlil před sedmi lety, když mu hrozilo vydání do Švédska kvůli podezření ze znásilnění.

Obviněn ze spiknutí

Ve Spojených státech hrozí Assangeovi stíhání kvůli zveřejnění tajných dokumentů o válce v Iráku či Afghánistá­nu.

Americké ministerst­vo spravedlno­sti včera Assange obvinilo ze spiknutí za účelem získání tajných informací z vládních počítačů. Hrozí mu pět let vězení.

Britská vláda uvedla, že nebude vydán do země, kde by mohl dostat trest smrti.

Ve vazbě zůstane podle včerejšího verdiktu soudu v Londýně do 2. května.

Assange pozbyl ekvádorský azyl, jelikož „opakovaně porušoval mezinárodn­í úmluvy a pravidla každodenní­ho provozu ambasády“. Zakladatel WikiLeaks prý zakrýval kamery, urážel ochranku, a dokonce bez dovolení procházel diplomatic­ké dokumenty.

„V souvislost­i s naším pevným postojem k lidským právům a mezinárodn­ímu právu jsem požadoval po Velké Británii, aby zaručila, že pan Assange nebude vydán do země, kde by mu hrozilo mučení či trest smrti,“uvedl ve videu na Twitteru ekvádorský prezident Lenín Moreno. „Britská vláda potvrdila, že mé žádosti vyhoví,“dodal.

Podle serveru WikiLeaks odnětí azylu znamená porušení mezinárodn­ího práva.

Co budou britské úřady s Assangem dělat, zatím jasné není. Podle pracovníků britského ministerst­va zahraničí rozhodnou o Assangeově osudu soudy.

„Je zcela správné, že Assange stane v Británii řádně před spravedlno­stí. O tom, co bude následovat, rozhodne soud,“uvedl v prohlášení náměstek britského ministra zahraničí Alan Duncan. „Jsme velmi vděční za krok, který učinila ekvádorská vláda spolu s prezidente­m Morenem,“dodal.

Zatčení uvítala i britská premiérka Theresa Mayová. „Toto ukazuje, že ve Spojeném království si jsou všichni před zákonem rovni,“řekla včera v Dolní sněmovně.

Zveřejnil kompro na prezidenta

Důvodem k Assangeovu zatčení nebylo jen narušování vnitřních záležitost­í cizích zemí a pořádku na ambasádě, jak tvrdí ekvádorský prezident Moreno, ale také fakt, že Assange minulý týden zveřejnil na portálu WikiLeaks fotografie prezidenta a jeho rodiny. Tím se podle vlády údajně připojil ke kampani vedené bývalou hlavou státu Rafaelem Correou, jež má destabiliz­ovat Ekvádor. Assange také nechal zveřejnit dokumenty týkající se údajných nelegálníc­h transakcí a úplatků převáděnýc­h přes firmu Morenova bratra.

Nyní 47letý Assange se na ekvádorsko­u ambasádu v Londýně uchýlil v červnu 2012, dva měsíce nato mu Ekvádor udělil politický azyl. Na velvyslane­ctví se původně ukryl především kvůli podezření ze znásilnění ve Švédsku z roku 2010. Assange vinu odmítá a Švédsko loni případ odložilo. Po oznámení Assangeova zatčení řekla agentuře AFP jedna z žen, které Assange ze znásilnění viní, že žádá obnovení procesu.

Zakladatel WikiLeaks ale může být vydán i do USA, kde mu hrozí stíhání kvůli zveřejnění tajných dokumentů o válce v Iráku či Afghánistá­nu. Spojené státy ale musí vyloučit rozsudek smrti jako formu trestu.

 ?? FOTO REUTERS ?? V dobách „slávy“. Julian Assange při projevu na balkoně ekvádorské­ho velvyslane­ctví v Londýně před dvěma lety. Nyní je ve vazbě.
FOTO REUTERS V dobách „slávy“. Julian Assange při projevu na balkoně ekvádorské­ho velvyslane­ctví v Londýně před dvěma lety. Nyní je ve vazbě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia