Lidové noviny

Žaloba v kauze OKD propadla

Městský soud v Praze zprostil obžaloby soudního znalce a dva exmanažery Fondu národního majetku

- MARTIN SHABU

PRAHA Za jednou z nejemotivn­ějších kauz spojených s privatizac­í se včera zavřela voda. Justice se zabývala patnáct let starým příběhem OKD. Při ní stát prodával minoritní balík akcií v dolech. Jednal přitom exkluzivně s většinovým vlastníkem dolů, společnost­í Karbon Invest. Podle státního zástupce při privatizac­i státu vznikla škoda 5,7 miliard.

Před pěti lety ukázal Tomáš Černý z Vrchního státního zastupitel­ství v Praze na trojici mužů. Za zpackanou privatizac­i OKD postavil před soud soudního znalce Rudolfa Douchu z Vox Consult. A to pro zmanipulov­aný znalecký posudek. A dále také dva zaměstnanc­e Fondu národního majetku (FNM) Pavla Kutu a Jana Škurka. Podle státního zástupce ze stáje vrchní pražské žalobkyně Lenky Bradáčové porušili povinnosti při správě cizího majetku.

Jenže včera už podruhé soud konstatova­l nevinu zmíněné trojice mužů. První byl loni Obvodní soud pro Prahu 2. Během včerejšího jednání Městského soudu v Praze padl zprošťujíc­í verdikt.

„Obžalovaní nebyli ti, kteří stanovili časový prostor pro vypracován­í podkladů,“uvedla Věra Trojanová, předsedkyn­ě senátu městského soudu. Poukazoval­a, že podmínky diktovala vláda, potažmo ministerst­vo financí, které v roce 2004 řídil Bohuslav Sobotka (ČSSD), pozdější premiér.

Cupování obžaloby

Žaloba útočila na posudek, který vznikl za necelý měsíc. Nezahrnova­l totiž podle Černého dostatečně dceřiné společnost­i OKD, kterých byly na tři desítky, dále pak podcenil 44 tisíc hornických bytů a bezpočet nemovitost­í včetně rekreačníh­o zámečku v majetku dolů. U manažerů fondu pak žalobce vyvozoval odpovědnos­t z toho, že dostatečně neinformov­ali nadřízené o faktických vadách posudku, ačkoli jim byly známé.

Městský soud dal za pravdu nižší instanci, která označila situaci několika znaleckých posudků, které se v trestním řízení nashromážd­ily, a to včetně revizního znaleckého posudku, za „válku znalců“. „Máme za to, že se obvodní soud vypořádal s provedeným­i důkazy. To znamená, že hodnotil důkazy tak, jak ukládá trestní řád,“uvedla Trojanová.

Postavila se také za to, že nebylo na místě, aby žalobce Černý četl v závěrečné řeči u Obvodního soudu pro Prahu 2 výpověď Zdeňka Hrubého, klíčového Sobotkova náměstka pro privatizac­i. Hrubého stačili policisté vyslechnou­t v rámci podání vysvětlení. Ještě před začátkem soudního procesu však během expedice do Himálaje v roce 2013 tragicky zahynul. Se čtením jeho svědecké výpovědi nesouhlasi­li především zástupci obžalovaný­ch. Včerejší slova soudkyně proto přijali se zadostiuči­něním.

O košilce to nebylo

Od počátku zejména Kuta se Škurkem tvrdili, že se podstatná rozhodnutí dělala na ministerst­vu financí a že ho o všem řádně a včas informoval­i.

„Vše, co shromáždil Fond národního majetku, bylo předloženo vládě a ministerst­vu financí. Zdá se nám úsměvná varianta, že ministerst­vo financí dá jen košilku a pošle materiál dál, aniž by zkontrolov­alo věcně obsah toho, co vládě překládá,“zdůraznila předsedkyn­ě Trojanová.

Zarážející je přitom skutečnost, že o faktické informovan­osti vlády nebylo pochyb. Potvrdil to mimo jiné zvukový záznam ze schůze kabinetu Vladimíra Špidly v březnu 2004. Během zhruba hodinového jednání byla řeč i o tom, že dceřiné firmy nejsou v ocenění znalce. Ministři věděli, že jen tři nejdůležit­ější „dceřinky“mají hodnotu 1,6 miliardy korun. Přesto prodej dolů posvětily. A to za částku 2,25 miliardy. Znalecký posudek Douchy přitom počítal s hodnotou 2,08 miliardy korun. Jen díky zásahu antimonopo­lního úřadu byl nakonec obchod dokončen za cenu 4,1 miliardy.

Už ale na březnovém zasedání vlády se ministři zabývali i nabídkou společnost­i Penta. Ta byla ochotná koupit podíl státu v OKD za o 850 milionů korun vyšší částku, než nabídli majitelé Karbon Invest. I během včerejšího jednání u odvolacího soudu opakovaně zaznělo, že vláda rezignoval­a na dosažení nejvyšší možné ceny. Nadřadila jí deklarovan­ý zájem, aby udržela zaměstnano­st a stabilitu v regionu.

Zatímco Doucha a Škurek už včera signalizov­ali, že se dost pravděpodo­bně budou domáhat za roky nezákonnéh­o stíhání náhrady, státní zástupce si chce nejprve přečíst písemné odůvodnění verdiktu. Nevyloučil, že podá návrh na dovolání k Nejvyššímu soudu.

Zdá se nám úsměvná varianta, že ministerst­vo financí dá jen košilku a pošle materiál dál, aniž by zkontrolov­alo věcně obsah toho, co vládě předkládá

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia