Lidové noviny

Hledá se šéf/ka akreditací VŠ. Labík skončí

-

PRAHA V září 2016 se stal historicky prvním předsedou nově vzniklého Národního akreditačn­ího úřadu pro vysoké školství (NAÚ), který nahradil známou akreditačn­í komisi, jíž po léta vládla Vladimíra Dvořáková.

Profesor Stanislav Labík sice dostal od vlády šestiletý mandát k zavedení i vedení nového úřadu, ale dle informací LN z několika zdrojů jej už nedokončí. Rozhodl se totiž rezignovat.

„Ano, je to pravda,“potvrdil včera LN sám předseda Labík, jenž už o svém rozhodnutí informoval ministra školství Roberta Plagu (za ANO). Sedmašedes­átiletý fyzikální chemik, jenž byl v letech 2002–2007 prorektore­m pro pedagogiku Vysoké školy chemicko-technologi­cké (VŠCHT) a posléze i jedním z děkanů jejích fakult, skončí dle vlastních slov ke konci dubna.

Proč? „Rozhodl jsem se,“uvedl s tím, že důvody nechce blíže specifikov­at. V kuloárech se hovoří o možných zdravotníc­h příčinách či velkém zatížení. Labík má v akademický­ch kruzích vysoké renomé; po léta působil v řadě orgánů a komisí včetně Grantové agentury ČR.

Národní akreditačn­í úřad uděluje od roku 2016 vysokým školám „glejty“pro studijní programy, ale i institucio­nální akreditace (pro celou školu). Těch bylo zatím vydáno kolem deseti. Měl by rovněž dbát na kontrolu kvality vzdělávání a tvůrčích aktivit na vysokých školách v ČR.

Kdo bude novým předsedou? Předsedu Labíka budou až do výběru nástupce zastupovat dva místopředs­edové: Ivan Barančík, původně z Vysoké školy logistiky, a Tomáš Jelínek, někdejší kancléř Univerzity Karlovy.

Výběr asi nebude snadný, neboť předseda i jeho zástupci se musejí kvůli naprosté nezávislos­ti vzdát veškerých svých akademický­ch funkcí a poměrů. Nového šéfa akreditací pak jmenuje vláda ČR na návrh MŠMT.

 ??  ?? MARTIN RYCHLÍK
MARTIN RYCHLÍK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia