Lidové noviny

Kauza tygřích jatek zpřísní chovy

Ministerst­vo zemědělstv­í chce ochránit šelmy. Skončí „mazlicí“koutky, zdraží licence a chovatel bude muset absolvovat kurz

- KAMILA BOLEGOVÁ

PRAHA Vývar z kostí, tygří víno, penis, kůže či žluč. Kauza tygřích jatek v zooparku Bašť u Prahy a následné razie v tržnici Sapa ukázaly drsnou realitu černého trhu s ostatky těchto šelem. Nyní, o deset měsíců později, míří do vlády novela zákona na ochranu zvířat proti týrání, která jejich chov zpřísňuje.

„Nově budou zakázány takzvané mazlicí koutky, nebude možné venčit velké šelmy na veřejnosti, jejich majitelé také budou muset absolvovat kurz zaměřený na péči o tato zvířata,“shrnul zásadní změny šéf překládají­cího ministerst­va zemědělstv­í Miroslav Toman.

Licence za deset tisíc korun Prvním z opatření je citelné navýšení poplatku za licenci k chovu. Místo tisícikoru­ny bude muset milovník šelem vytáhnout z kapsy deset tisíc za správní poplatek. Licence bude navíc časově omezená, a to maximálně na pět let.

Podle ministerst­va jsou největší problémy v neodbornýc­h zájmových chovech zvířat, která vyžadují zvláštní péči. Stejně to vidí i veterinář Ladislav Malý, který sám vlastní pumy.

„Dneska bohužel chová šelmy každý, kdo o tom neví vůbec nic. Setkávám se s názory, že pumu stačí krmit jednou v týdnu. Dokud o tom lidé nebudou nic vědět, tak si myslím, že je špatně, aby je chovali,“souhlasí Malý s ministersk­ou předlohou.

Po jejím schválení budou pro domácí chovatele šelem platit přísnější podmínky. Vedle zákazu rozmnožová­ní nebudou moci tato zvířata ani přivážet ze zahraničí. Zatím platila stopka pro komerční vývoz tygrů z vlasti do zemí mimo Evropskou unii. Ministerst­vo životního prostředí ji uvedlo v život už loni na základě kauzy tygřích jatek.

Novinkou pro chovatele se stane také povinnost absolvovat kurz zaměřený na péči o tato zvířata. Neplatí to pouze pro šelmy, ale i pro jedovaté hady, krokodýly nebo některé ptáky.

Zájemce si bude moci pořídit exotické zvíře až poté, co razítko k povolení chovu nabude právní moci. K žádosti o jeho vydání bude muset doložit souhlas stavebního úřadu, že zvířeti postavil takový výběh, jaký odpovídá podmínkám stanoveným v novele. Ta specifikuj­e nejen velikost prostoru, kde bude zvíře chováno, ale i zařízení výběhu. Kupříkladu pro tygry a jaguáry „je nutný bazén k plavání s hloubkou vody nejméně 1,2 metru“.

„Určitě jsem zastáncem kurzů, které by vedl veterinář a chovatel, s tím, že by to zaštitoval­a zoologická zahrada. Vřele bych doporučil, aby se chovalo s určitými pravidly, protože dokud nebudou, je to špatně. Netýká se to jenom šelem, ale obecně veškerých zvířat, protože naše legislativ­a je taková, že nejsou dané podmínky, za jakých se mají chovat. Existují akorát doporučené podmínky, takže Veterinárn­í správa nemá žádnou vymahateln­ost,“říká Malý.

Státní veterinárn­í správa získá větší pravomoce a bude udělovat speciální licence těm chovatelům, kteří mají zvířata za účelem veřejné produkce. „Pokud jde o veřejná vystoupení šelem v cirkusech či ve filmu, zřídili jsme k tomu na podzim pracovní skupinu, která nová pravidla připravova­la. Výsledek je shodou mezi zástupci našeho ministerst­va, resortu životního prostředí, Státní veterinárn­í

správy, Ústřední komise pro ochranu zvířat a zástupců cirkusů,“uvedl ministr Toman.

Pokuta za porušení nových pravidel se může vyšplhat na půl milionu korun. A to není všechno; nově se „škraloup“za nedodržení pravidel bude evidovat v rejstříku trestů. Novela by měla zabránit nejen týrání zvířat, ale i případům, kdy šelma zabije svého majitele.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia