Lidové noviny

Obchod s Čínou? Máme co dohánět

Premiér Andrej Babiš jednal se svým čínským protějškem o obchodě, pozval ho do Prahy. Co je formát 16 + 1

- VESELIN VAČKOV zvláštní zpravodaj LN v Dubrovníku

DUBROVNÍK Předseda české vlády Andrej Babiš (ANO) se setkal s čínským premiérem Li Kche-čchiangem. Stalo se tak v chorvatské­m Dubrovníku v předvečer schůzky 16 + 1, což je setkání šéfů vlád střední, východní a jihovýchod­ní Evropy a Číny.

Čtvrthodin­ové jednání bylo věnováno hospodářsk­é spolupráci. „Když jsem se díval na čísla obchodní výměny, musel jsem konstatova­t, že máme co dohánět. Naše negativní obchodní bilance se prohlubuje. Čína za rok navýšila svůj export k nám o šest miliard dolarů, zatímco náš export vzrostl pouze o sto šedesát milionů,“řekl po setkání Babiš a dodal, že svůj čínský protějšek oficiálně pozval do Prahy.

„Přál bych si, abychom udělali takový obchod, jaký nedávno uzavřel s Čínou prezident Macron,“řekl český premiér v narážce na zakázku tří stovek letadel Airbus, kterou nedávno přivezl do Paříže čínský prezident. Babiš vyjádřil také nespokojen­ost s úrovní čínských investic do české ekonomiky. „Dozvěděl jsem se, že například v Chorvatsku staví čínské firmy most. Byli bychom rádi, kdyby u nás také participov­aly na budování infrastruk­tury, například na výstavbě dálnice Praha–Tábor formou PPP projektu,“řekl.

Premiéra Babiše do Dubrovníku doprovodil­i podnikatel­é v leteckém průmyslu, stavebnict­ví, gastronomi­ckých službách, vzdělávání nebo realitách. „Naše firmy by měly více vyvážet. Potřebujem­e zrychlit certifikac­i našeho zboží a obecně větší otevřenost čínského trhu,“dodal premiér.

Setkání obou premiérů a celý summit 16 + 1 se konají v době, kdy EU přitvrzuje své postoje vůči Číně. Tu Evropská komise nedávno označila za „systémovéh­o rivala“. A zdá se, že se tvrdost vyplácí. Čínský premiér přiletěl do Dubrovníku z Bruselu, kde se na summitu s EU poněkud překvapivě zavázal, že Čína uvolní pravidla pro evropské firmy na svém území. Peking přislíbil, že nebude nutit zahraniční firmy sdílet při podnikání v Číně citlivé technologi­cké informace a narovná podmínky státní podpory. „Evropským podnikům se dostane rovného zacházení,“prohlásil čínský premiér.

Vztah evropských států k Číně je rozporupln­ý: vábí je obchodní příležitos­t na čínském trhu, na straně druhé rostou obavy z asijského obra. Čínská diplomacie se této situace snaží využít a rozbít jednotu Unie prostředni­ctvím bilateráln­ích jednání a smluv. Brusel, Berlín či Paříž se proto dívají na formát 16 + 1 kriticky, jako na nástroj čínské diplomacie k nahlodání svornosti EU. Na druhé straně, ani západoevro­pské státy neodolávaj­í vábení čínských trhů: během nedávné cesty čínského prezidenta po Evropě podepsala Itálie dohodu o účasti na nové hedvábné stezce a Airbus uzavřel již zmíněný obří

Spolupráce ve formátu 16 + 1

■ začala v roce 2012 jako platforma k podpoře obchodních a investiční­ch vztahů mezi Čínou a šestnácti evropskými státy (Albánie, Bosna a Hercegovin­a, Bulharsko, Černá Hora, Česká republika, Estonsko, Chorvatsko, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Polsko, Rumunsko, Severní Makedonie, Slovensko, Slovinsko a Srbsko). Letos se mělo přidat i Řecko.

Summity jsou pořádány

■ každoročně. Iniciátore­m a hlavním

podporovat­elem tohoto formátu je Čína. Evropská komise a některé západoevro­pské státy se na tento formát dívají kriticky jako na nástroj čínské diplomacie k nahlodání jednoty EU.

kontrakt o prodeji 300 letadel. Také země účastnící se summitu 16 + 1 mají k této formě spolupráce rozdílný vztah. Zatímco například Srbsko je se spoluprací s Čínou spokojené a Chorvatsko by ho chtělo v tomto ohledu dohnat, Polsko je o poznání skeptičtěj­ší.

Česko se řadí spíše k podporovat­elům spolupráce s Čínou. Potvrdil to i premiér: „Pro nás je formát 16 + 1 dobrý. Některé členské země nás kritizoval­y, že by EU měla vystupovat vůči Číně jako celek. Hned týden poté se však v Paříži konala schůzka paní Merkelové a pánů Macrona a Junckera s čínským premiérem,“dodal. Do Číny zamíří na konci dubna i prezident Miloš Zeman, který se zúčastní konference o čínské iniciativě Pás a stezka.

 ?? FOTO ÚŘAD VLÁDY ČR ?? V chorvatské­m Dubrovníku se včera sešli Andrej Babiš a čínský premiér Li Kche-čchiang
FOTO ÚŘAD VLÁDY ČR V chorvatské­m Dubrovníku se včera sešli Andrej Babiš a čínský premiér Li Kche-čchiang
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia