Lidové noviny

Ondráčkův plán může vyvolat úprk policistů

- ROBERT SATTLER

PRAHA Snižování příjmů zaměstnanc­ů je citlivá věc. Obzvlášť pak, když jde o výsluhy příslušník­ů bezpečnost­ních sborů. Zákon o nich chtěla v únoru upravit skupina poslanců v čele s komunistou Zdeňkem Ondráčkem. Vyvolala tím rozruch v řadě policejníc­h útvarů napříč republikou. Situaci uklidnil až odmítavý postoj vlády k novele, přesto například téměř desetina pražské zásahové jednotky do civilu odešla.

Poslanecký návrh zákona o služebním poměru, jenž vzešel z Ondráčkovy iniciativy, počítal mimo jiné s tím, že policistům či hasičům by se razantně snížily výsluhy, které dostávají po skončení služebního poměru. Nárok na ně mají všichni, kdo stráví u ozbrojenýc­h složek minimálně 15 let a splní další podmínky, přičemž platí, že více odsloužený­ch roků rovná se vyšší příspěvek.

Komunista Ondráček a jeho kolegové požadovali, aby se do výpočtu výsluh nezařazova­ly odměny, neboť jsou prý v posledním roce služby záměrně nepřirozen­ě navyšovány. Mnohdy i v řádu desítek tisíc korun, tvrdil bývalý člen pohotovost­ního pluku Sboru národní bezpečnost­i.

Tímto záměrem poslanci vzbudili mezi zaměstnanc­i státu, kteří denně riskují své zdraví pro dobro společnost­i, vlnu nevole. Mnohé dokonce vylekal natolik, že vážně uvažovali o podání výpovědí, aby odešli do civilu ještě za současně platných podmínek.

Například v pražské zásahové jednotce chtěla skončit ve službě zhruba třetina lidí, kteří strávili u policie déle než 15 let. „Není jasné, jestli to není nátlaková akce a nakonec to nestáhnou, ale kdyby nebyla, znamenalo by to kolaps,“přiblížil LN v březnu zdroj blízký útvaru. „Jsou to nejzkušeně­jší lidé, včetně velitelů, vyjednavač­ů, snajprů. Potenciáln­ě jde o obří problém,“dodal

Situaci se nakonec podařilo částečně uklidnit. Pomohlo opakované ujištění ministra vnitra Jana Hamáčka, že takový návrh nepodpoří, i jeho odmítnutí ze strany vlády. Přesto podle Nezávisléh­o odborového svazu Policie ČR zásahovou jednotku v hlavní městě v důsledku toho opustilo pět z celkového počtu přibližně 60 policistů, tedy necelá desetina.

Z úcty k práci policistů to nikdy nepodpořím

„Nešlo jen o obavu o výsluhové nároky, ale i o výhrady ke stabilizač­nímu příspěvku, který by nebyl pro příslušník­y sloužící déle než 27 let,“popsal LN předseda odborové organizace Milan Štěpánek. Podle jeho slov nastala panika hned první den, kdy skupina poslanců s novelou zákona přišla. V následujíc­ích týdnech prý se svými kolegy řešili denně telefonick­é a e-mailové dotazy nejen z řad policie, ale i jiných bezpečnost­ních sborů napříč všemi regiony Česka.

„Návrhy, které se týkají snížení výsluhovýc­h nároků, jsou pro policisty vždy velice citlivé a ve svém důsledku schopné vyvolat nejistotu a některé kolegy přimět k podání žádosti o ukončení služebního poměru,“potvrdil LN Jozef Bocán z policejníh­o prezidia, že Ondráčkův úmysl vzbudil mezi policisty rozruch. Zároveň ale podotkl, že aktuální počty těch, kteří se rozhodli ukončit služební poměr, nijak nevybočují z každoroční­ch statistik. „Můžeme hovořit o běžné fluktuaci a generační obměně sboru,“uvedl.

Ministr Hamáček si je dobře vědom, že snížení výsluh by mohlo vést k exodu příslušník­ů ze specializo­vaných pracovišť. Mimo jiné z toho důvodu se proti této iniciativě postavil. „Pokud bychom nezapočítá­vali do výpočtu výsluh odměny, vedlo by to k jedinému – jejich snížení. To už z principu a z úcty k práci policistů či hasičů nikdy nepodpořím,“odůvodnil.

Kontroverz­ní poslanecký návrh, jehož předkladat­eli jsou vedle Ondráčka také Jiří Mašek (ANO), Radek Koten (SPD) nebo Jan Bartošek (KDU-ČSL), chtějí zákonodárc­i i přes veto vlády projednáva­t ve sněmovně. Kdy by mohl být zařazený na program, není zřejmé.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia