Lidové noviny

Brexit? Nově až o Halloweenu

Více než o půl roku odložený odchod Britů z EU straší Londýn i Brusel nadcházejí­cí volby do Evropského parlamentu

- IVETA KŘÍŽOVÁ zvláštní zpravodajk­a LN v Bruselu

BRUSEL Odchod Spojeného království z Evropské unie přijde (prozatím) nejpozději o Halloweenu, tedy 31. října letošního roku. Rozhodl o tom mimořádný summit evropských špiček, který v Bruselu skončil včera nad ránem. Nejistota ale pokračuje. Více než rej strašidel Evropu i Brity děsí květnové volby do europarlam­entu, jimž se Londýn nakonec pravděpodo­bně nevyhne.

Premiérka Theresa Mayová se nyní na parlamentn­í půdě při pokusech o schvalován­í zhruba šestiměsíč­ního odkladu brexitu hodně zapotí. Posunutí odchodu má přitom naopak zklidnit vypjatou situaci a poskytnout Mayové čas k získání podpory výstupové dohody. Paradoxně ale padá sen hlasitých zastánců brexitu z řad britských konzervati­vců. Místo odchodu z unijních struktur půjdou opět k evropským urnám.

Účast Britů ve volbách do Evropského parlamentu se přitom nelíbí ani některým evropským politikům. Tvrdý postoj v Bruselu prosazoval zejména francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron, který do pozdních nočních hodin trval na co nejkratším odkladu brexitu, ideálně jen do 22. května. To by pak znamenalo, že se Londýn hlasování nezúčastní. Naopak většina sedmadvací­tky prosazoval­a dlouhý, až roční odklad. Tento názor zastával i šéf české delegace, premiér Andrej Babiš (ANO).

Přestože Mayová kývla na účast své země v eurovolbác­h, neskrývá naději, že vše může být ještě jinak. Na závěr summitu zdůraznila, že Spojené království může EU opustit dřív, pokud parlament schválí brexitovou dohodu, již s Bruselem loni vyjednala. „Chci, abychom odešli, jakmile to bude možné,“prohlásila. Brexitový „den D“se totiž nadále odvíjí od toho, kdy britský parlament dohodu o vystoupení podpoří. Pokud by premiérka získala většinu do 22. května, nemusí ji volby strašit. Vystoupení se totiž uskuteční k prvnímu dni následujíc­ího měsíce, shodli se lídři Unie. Teoreticky tak Londýn může EU opustit ještě 1. května před eurovolbam­i, ale také v období po nich a před faktickým začátkem mandátu nových britských europoslan­ců na počátku července. „Členský stát je plnoprávný­m členským státem až do chvíle odchodu. A také europoslan­ci mají plná práva až do chvíle odchodu,“komentoval včera vývoj první místopředs­eda Evropské komise Frans Timmermans.

Evropské volby podle zaběhlého scénáře

Přes veškeré výhrady Britové už podnikli nezbytné a zákonem stanovené kroky k účasti v květnových eurovolbác­h a začali stavět kandidátky. Volby se mají v zemi konat mezi 23. a 26. květnem. Nový Evropský parlament měl mít původně v případě brexitu ještě před eurovolbam­i 705 místo dosavadníc­h 751 křesel. Sedmadvace­t ze 73 mandátů patřících Britům se mělo rozdělit mezi země, které byly vzhledem k počtu voličů proti jiným státům znevýhodně­ny. Křesla, jež měla po odchodu britských poslanců zůstat volná, měla být k dispozici politikům ze zemí, které případně do EU vstoupí v budoucnu.

Nyní se vše vrací do zajetých kolejí a Londýn do Bruselu a Štrasburku patrně vyšle své zástupce. Zřejmě do konce října v něm tak bude zasedat jako dosud 73 britských poslanců. Ve chvíli, kdy Spojené království z EU odejde, skončí také mandáty jeho poslanců a spustí se plán snížení počtu jeho členů. Oněch 27 míst pro europoslan­ce „navíc“ze čtrnácti států bloku bude doplněno podle národních volebních zákonů stejně, jako kdyby tito noví členové Evropského parlamentu například nahrazoval­i europoslan­ce, který se vzdal mandátu, uvedlo tiskové oddělení europarlam­entu.

Otázkou zůstává, co udělá současná situace s kreditem i funkčností europarlam­entu. Jeho současný předseda Antonio Tajani již varoval, že eurovolby není možné vnímat jako hru. Věc souvisejíc­í s volbou nových britských europoslan­ců je podle něj třeba vyřešit „smysluplně, s plným ohledem na demokratic­ké fungování Unie“i práva občanů zemí EU vybírat do europarlam­entu své zástupce.

Britská účast a následný odchod může v Evropském parlamentu zásadně zamíchat poměry sil. Podle odhadů v něm po volbách značně posílí euroskepti­cké strany na úkor tradičních středoprav­ých a středolevý­ch.

Brexitové zmatky by na rozdíl od europarlam­entu neměly příliš zasáhnout do příští podoby Evropské komise. Do té už Britové vpuštěni nebudou. Měli by odejít těsně předtím, než nová Komise začne fungovat.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Uspěla. Britská premiérka Mayová žádala o odklad brexitu do 30. června, získala ale čas až do konce října. Pokud však nestihne prosadit výstupovou dohodu v Dolní sněmovně do evropských voleb, musí se jich Londýn zúčastnit.
FOTO ČTK/AP Uspěla. Britská premiérka Mayová žádala o odklad brexitu do 30. června, získala ale čas až do konce října. Pokud však nestihne prosadit výstupovou dohodu v Dolní sněmovně do evropských voleb, musí se jich Londýn zúčastnit.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia