Lidové noviny

Média: Kuciaka zastřelil bývalý voják

-

BRATISLAVA Miroslav Marček, obviněný v případu vraždy investigat­ivního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové, se včera přiznal vyšetřovat­elům, že na dvojici střílel právě on. Uvedla to slovenská veřejnoprá­vní rozhlasová a televizní stanice RTVS. Zároveň upozornila, že původně bývalý voják Marček v obvinění figuroval jako řidič, zatímco jako střelec byl označen jiný obviněný, Tomáš Szabó.

Že se Marček při výslechu přiznal vyšetřovat­elům z Národní kriminální agentury v Nitře, s odvoláním na nejmenovan­ý „dobře informovan­ý zdroj“napsal i server Aktuality.sk. Podle něj jsou Marček a bývalý policejní vyšetřovat­el Szabó bratranci a měli pověst lidí, kteří dokážou odstranit problémy.

Oficiálně nebyly informace médií o nejnovější­m vývoji Kuciakovy kauzy potvrzeny. Mluvčí speciální prokuratur­y Jana Tökölyová uvedla, že se v této etapě dokazování nemůže vyjádřit. Nevyjádřil­i se ani advokáti obviněných.

Denník N označil údajné Marčekovo přiznání za „překvapivý okamžik“v celém případu. „Vrahův řidič tvrdí, že vrahem je on,“poznamenal deník na svém webu.

Sedmadvace­tiletý Kuciak a jeho partnerka byli zavražděni loni v únoru ve svém domě v obci Veľká Mača u Trnavy. Kuciak se zabýval zejména podezřením­i z údajných daňových podvodů, která se týkala lidí blízkých nejsilnějš­í vládní straně Směr – sociální demokracie tehdejšího premiéra Roberta Fica.

Dvojí vražda otřásla Slovenskem; pod tlakem veřejnosti Fico odešel z čela kabinetu, zůstal však předsedou vládní strany.

Z vraždy Kuciaka a Kušnírové bylo obviněno pět lidí: Marček, Szabó, Alena Zsuzsová coby druhotná objednavat­elka zločinu a Zoltán Andruskó coby zprostředk­ovatel. Z objednání vraždy novináře je obviněn kontroverz­ní podnikatel Marián Kočner, který vinu podle svého obhájce nadále popírá. Andruskó podle dřívějších zpráv vypovídal, že střílel Szabó a Marček jej vezl, a pak s touto verzí policie pracovala.

Marčeka po pětihodino­vém výslechu v Nitře policisté podle televize Joj převezli do obce Veľká Mača a Sládkovičo­va k dalším vyšetřovac­ím úkonům. čtk

 ?? FOTO SME.SK ?? Miroslav Marček, který se údajně přiznal k tomu, že střílel na Jána Kuciaka a jeho snoubenku, byl považován za vrahova šoféra
FOTO SME.SK Miroslav Marček, který se údajně přiznal k tomu, že střílel na Jána Kuciaka a jeho snoubenku, byl považován za vrahova šoféra

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia