Lidové noviny

Rusko chce dobývat Arktidu

Moskva obrací pozornost na sever – očekává, že oteplování klimatu umožní ekonomické využití Arktidy.

- TOMÁŠ VLACH VELKÁ BRITÁNIE ISLAND NORSKO GRÓNSKO USA

PETROHRAD/PRAHA Ruská vojenská základna Temp na ostrově Kotělnyj je místem, kde doslova dávají dobrou noc lední medvědi. Dvě stovky vojáků s protilodní­mi raketami Bastion a protiletad­lovými systémy Pancir tu drží bojovou pohotovost, přestože nejbližší větší osídlení je tisíce kilometrů daleko. „V těchto podmínkách vydrží hodně málo lidí. Jsem hrdý, že tu mohu sloužit a bránit svou vlast,“řekl novinářům, které na základnu vzalo v rámci propagační cesty ministerst­vo obrany, námořní poručík Umar Erkenov. Základnu přitom ruská armáda uvedla do provozu teprve před rokem – má světu ukázat, že Arktida je pro Moskvu strategick­y důležitá a hodlá tu naplno prosazovat své zájmy.

Po rozpadu SSSR se armáda z dálného severu stáhla a opětovný boom přichází v posledních několika letech. Posádka na Kotělném má například v popisu povinností sledování klimatický­ch změn. Souvisí to s tím, jak v Severním ledovém oceánu taje led a region se stává přístupněj­ším.

Ne náhodou pak armáda uspořádala novinářsko­u exkurzi na Temp těsně před začátkem arktického fóra, které se konalo tento týden v Petrohradu. Ruský prezident Vladimir Putin tam mluvil o plánech na využití Arktidy, hlavně o otevření severní mořské cesty, jež má zkrátit námořní trasy z Číny do západní Evropy o pětinu.

„Je to realistick­ý, dobře vypočítaný a konkrétní úkol,“prohlásil Putin na fóru. Další ruskou ambicí v Arktidě je využívání nerostného bohatství. Dle odhadů jde o 13 procent všech světových zásob ropy a 30 procent zemního plynu. Kolem 80 procent těchto zdrojů je na mořském dně, zhruba do 500 metrů hluboko, a lze je vytěžit. A Rusko se teď snaží dokázat, že geografick­é útvary na dně Severního ledového oceánu jsou pokračován­ím sibiřské kontinentá­lní platformy a veškeré nerosty náleží jemu.

V roce 2001 Moskva neúspěšně žádala OSN o uznání nároků na mořském dně. Poté provedla průzkum i prostředni­ctvím ponorek, které na dně moře sbíraly vzorky. V roce 2015 oslovila OSN znovu a rozhodnutí by mělo padnout letos.

Vydělává už teď

Už nyní je pro Rusko Arktida výdělečným regionem – těží se tu ropa, plyn i vzácné kovy. Zdejší produkce zabezpečuj­e 11 procent ruského HDP a 22 procent exportu země, přitom tu žije jedno procento obyvatel. Putin vyzval zahraniční investory, aby se podíleli na rozšíření přístavů, konkrétně Murmansku v západní části a Petropavlo­vsku-Kamčatskéh­o ve východní části severní mořské cesty.

Rusko je na dálném severu ve výhodě, protože pobřeží patří jemu a je také vojensky nejsilnějš­í. Za posledních šest let tu podle ministerst­va obrany vzniklo 475 objektů vojenské infrastruk­tury, mezi nimi letiště Nagurskoje nebo radiolokač­ní základna na Wrangelově ostrově. Rusko má čtyři desítky ledoborců (z toho čtyři atomové), zatímco Finsko, Kanada, Švédsko a USA mají ledoborců dohromady jen osmnáct.

Obrovské bohatství a strategick­ý význam Arktidy přinášejí v budoucnu možnost ozbrojené konfrontac­e. Švédský velvyslane­c pro záležitost­i Arktidy Bjorn Lirval na petrohrads­kém fóru mluvil i o rizicích vyplývajíc­ích z klimatický­ch změn. „To, co děje v Arktidě, nechává stopy na tisíce let, a proto je nutné ji zachovat,“řekl Lirval portálu Fontanka. Podle něj má tato část světa klíčový vliv na ochlazován­í planety a narušení této rovnováhy by mohlo mít dalekosáhl­é důsledky. „Nejdřív musíme zastavit změny klimatu a až pak je možné bavit se o ekonomický­ch přínosech využití Arktidy,“prohlásil Lirval.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia