Lidové noviny

Súdán: generála střídá generál

Armáda svrhla súdánského vládce Umara al-Bašíra. Na civilní vládu si chudá africká země počká nejméně dva roky.

- JITKA JENÍKOVÁ

CHARTÚM/PRAHA „Drahý súdánský lide,“začal svůj televizní projev súdánský ministr obrany Ahmad Awad bin Auf a pokračoval oznámením, na něž Súdánci dlouho čekali. Moci v zemi se ujala armáda, která po téměř 30 letech svrhla vládu prezidenta a generála Umara al-Bašíra. „Režim byl vykořeněn a jeho vůdce se nachází na bezpečném místě,“pokračoval bin Auf. Ač slova zazněla od jednoho z exponentů dosavadníh­o režimu, ulice propukla v jásot.

„Lidé tančí a radují se, zpívají národní písně a provolávaj­í slogan ‚Nová éra – nový národ‘,“popisovala situaci reportérka katarské televize al-Džazíra. Protesty, které svolalo Sdružení súdánských pracujícíc­h, začaly loni 19. prosince v reakci na oznámení o trojnásobn­ém zdražení chleba. Ve stejné době vzrostla cena pohonných hmot, životní náklady dál stoupaly a súdánská města trápily časté výpadky dodávek energie.

Více než rok předtím, v říjnu 2017, ukončily USA ekonomické sankce. Ale súdánská ekonomika, jež v roce 2011 po odtržení Jižního Súdánu přišla o 75 procent ropného bohatství, místo rozkvětu zkolaboval­a. Sedmdesáti­procentní inflaci a zdvojnásob­ení cen prakticky všeho korunovala loni vláda oznámením, že přestane dotovat pšenici. O viníkovi měli Súdánci jasno – byl jím prezident Umar al-Bašír, na kterého jsou od roku 2009 a 2010 vydané mezinárodn­í zatykače za zločiny proti lidskosti, genocidu a další válečné zločiny, k nimž mělo dojít během války v Dárfúru mezi roky 2003 a 2009.

Kartu obrátili mrtví

Po čtvrtroce protestů, které si vyžádaly desítky obětí, zahájili minulý týden ve středu Súdánci poklidnou protestní akci před velitelstv­ím armády. Vyzývali vojáky, aby se přidali na jejich stranu. V pondělí dosáhl jejich počet několika set tisíc a bezpečnost­ní složky loajální prezidento­vi na ně zaútočily slzným plynem, gumovými projektily i ostrou municí. Většímu krveprolit­í zabránila armáda, jež otevřela brány a pustila protestují­cí na své pozemky. A když v úterý spočítali mrtvé (celkem zahynulo 14 lidí), karta se definitivn­ě obrátila.

Včera ráno oznámila súdánská televize, že armáda chystá důležité prohlášení. Podobná zpráva se nedala interpreto­vat jinak než jako konec éry jednoho z nejvytrval­ejších diktátorů. Odpoledne to ministr obrany potvrdil, načež – jak je v takových situacích téměř zvykem – vyhlásil tříměsíční výjimečný stav, uzavřel vzdušný prostor na 24 hodin a hranice země do odvolání. Pokračoval zákazem nočního vycházení, rozpuštění­m parlamentu a ministersk­é rady, pozastaven­ím ústavy z roku 2005 a deklarací dvouletého přechodnéh­o období, během něhož bude vládnout armáda a na jehož konci by se měly konat svobodné volby.

Podle súdánské tiskové agentury SUNA jsou od včerejšího dne propouštěn­i političtí vězni. Během včerejšího odpoledne pak byli pozatýkáni i al-Bašírovi nejbližší spolupraco­vníci.

Také policie, která ještě před pár dny neváhala tvrdě zakročit proti demonstran­tům, otočila a vyhlásila podporu demonstran­tům a pokojné, demokratic­ké transforma­ci země. Do klidu má ovšem Súdán stále daleko, přičemž největší nebezpečí představuj­í po zemi rozeseté vojenské jednotky složené z mužů věrných al-Bašírovi. V zemi také zuří hned pět různých občanských konfliktů. Ministr obrany sice vyhlásil klid zbraní, ale není jisté, zda jím vyhlášené kroky stovky tisíc demonstruj­ících Súdánců uspokojí.

Hlavní organizáto­ři protestů ze Sdružení súdánských pracujícíc­h z nich nadšeni nejsou a na Facebooku burcovali spoluobčan­y, že chtějí civilní vládu a neměli by ustoupit, dokud ji nedostanou.

Zatím však v Súdánu převládá nadšení. „Pro mě a pro nás to znamená všechno!“odpověděla reportérka al-Džazíry na dotaz ze studia, co pro ni tento den znamená. Vzápětí však dodala, že Súdánci požadují civilní vládu. A tu jim armáda jen tak nedá.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia