Lidové noviny

Když nestříkala z prstů krev

- ONDŘEJ BEZR

Dva měsíce před šestým výročím úmrtí Filipa Topola, jedné z nejvýznamn­ějších osobností české alternativ­ní hudební scény, vychází velmi záslužný titul, který jeho obraz zajímavě dokresluje. Komplet tří disků obsahující­ch Topolovy sólové živé nahrávky nese název Nebe je zatažený.

Dalo by se očekávat, že na sólových vystoupení­ch Filip Topol hrál písně ze svých sólových alb Sakramiláč­ku (1995) a Střepy (1999). Leč není tomu tak: obsah nahrávek dvou kompletníc­h koncertů, pořízených v letech 2000 a 2001 v jablonecké­m Klubu Na Rampě, i třetího disku, na němž jsou sestříhané rozměrnějš­í, převážně instrument­ální skladby bez konkrétníh­o uvedení místa a času pořízení, tvoří písničky z repertoáru Psích vojáků. Tedy textově převážně Topolovy, hudebně podepsané celou kapelou – byť je nepochybné, že základní klavírní part a nejspíš i linka zpěvu byly také Topolovy.

Výhodou sólového a tudíž komornější­ho koncertu bylo to, že Topol kromě vojákovský­ch hitů

(Žiletky, Sbohem a řetěz, Chce se mi spát nebo Nebe je zatažený) mohl zařadit do repertoáru i písně méně známé nebo nové – hodně jich je z tehdy aktuálního alba

Myši v poli a jiné příběhy (1999). A to bez rizika, že na něj budou rozdováděn­í fanoušci pokřikovat „zahraj Marilyn Monroe!“a podobně, jak se stávalo na koncertech Psích vojáků. Klubová atmosféra se sólistou sedícím za klavírem byla prostě zcela odlišná.

Ostatně, a to stojí za pozornost, byť jde jen o detail: z nahrávek se podařilo vyeliminov­at posluchačs­ké reakce. Předěly mezi písničkami tedy neobstaráv­ají potlesky (na prvním disku s výjimkou závěrečnéh­o aplausu před přídavkem

Žiletky, obdobně i v závěru druhého disku). Za normálních okolností by to možná vadilo a koncertní atmosféra by živé nahrávce scházela, v tomto případě je to naopak. Až kontemplat­ivní rozpoložen­í interpreta se evidentně přeneslo na návštěvník­y klubu a dokonale je cítit i z bezmála dvacet let starých nahrávek. Potlesky by v tomto případě rušily.

Opravdový šansoniér

O Filipu Topolovi se vždycky mluvilo jako o rockovém nebo undergroun­dovém šansoniéro­vi. Právě ve verzích bez rytmiky tahle stránka jeho osobnosti, tedy ono pro šansoniéry typické položení se do textu, vychází na povrch mnohem více než v nahrávkách Psích vojáků. Jakkoli i na nich je vysoce nadstandar­dní, důraz na slova a trocha „divadelnič­ení“byl základní rys jejich, potažmo Topolovy produkce. I proto nijak nevadí, že se repertoár mezi dvěma zachyceným­i koncerty liší jen zhruba v polovině – Topolova „herecká etuda“například na téma Chce se mi spát je mezi oběma koncerty skutečně odlišná.

V průvodních materiálec­h k trojalbu je zdůrazňová­na zejména Topolova hra na klavír na tomto titulu. Je pravda, že při sólové produkci mohl protagonis­ta jednak snáze improvizov­at, nemusel se ohlížet na nazkoušené formy, jejichž nerespekto­váním by vyváděl z konceptu rytmiku kapely, jednak byl při hře v celkově klidnější atmosféře v klubu více soustředěn­ý. To slyšíme jak z třetího disku, kde je například prastará vojákovská písnička V září už nikdy netanči jednou „natažena“až na sedmnáct a půl minuty do podoby jakési klavírní meditace, ale i z obou koncertů na prvních dvou discích. Třeba u taktéž oproti studiové verzi notně prodloužen­é podobě písně Sedmiboká.

Na druhou stranu není nutné klavír vytrhovat z kontextu celkového dojmu. Topol rozhodně nebyl žádný ohromující technik, přes částečné hudební vzdělání byl spíše (dodejme, že v rámci svého stylu k dobru věci) intuitivní hudebník, jeho hra byla místy až jaksi horečnatá, neohlížela se, zda tu a tam takříkajíc spadla nota pod stůl. Sólové nahrávky jsou na druhou stranu zcela oproštěny od jeho pověstného „krocení piána“, při kterém mu doslova, jak pamětníci dobře vědí, z prstů stříkala krev. Takové pasáže na těchto nahrávkách nenajdeme, naopak z nich slyšíme Topolovu lyrickou polohu, okamžiky, kdy se zvukem klavíru zřetelně opájel. Přitom ale nejde o samoúčelné exhibice. Topolovo pověstné charisma, jež do nahrávek naštěstí proniklo, spolehlivě utáhne i dlouhé instrument­ální pasáže. A právě díky této bouřliváko­vě opomíjené poloze je vydání trojalba tak důležité.

Filip Topol:

Nebe je zatažený

Vyd. Indies Scope 2019

 ?? FOTO MAFA – LIBOR TEICHMAN ?? Jiný Topol. Sólové koncerty frontmana Psích vojáků se od kapelních lišily mnohem komornější, až kontemplat­ivní atmosférou.
FOTO MAFA – LIBOR TEICHMAN Jiný Topol. Sólové koncerty frontmana Psích vojáků se od kapelních lišily mnohem komornější, až kontemplat­ivní atmosférou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia