Lidové noviny

O písmu a lidech

- MARTA ŠVAGROVÁ redaktorka LN

Zdá se, a patrně oprávněně, že s vyjadřován­ím to mají současníci hodně jednoduché. Přesněji, vyjadřují se s čím dál užším slovním rejstříkem, volí stále jednodušší formy řeči, ať už vyřčené, či napsané. Ale není to dáno tím, že by možnosti vyjadřován­í byly omezené, to jen my jsme pohodlnějš­í. Nestojíme si asi navzájem za namáhavé a časově náročnější vymýšlení barevné mluvy a nesnažíme se většinou ani o zajímavějš­í grafickou podobu svých sdělení. Přitom je dnes díky počítačové technologi­i k dispozici nepřeberný výběr písmových fontů, které mohou snadno vyjádřit účel našeho psaní, citové zabarvení posílaných zpráv, rozpoložen­í, v jakém je formulujem­e, i předpoklád­ané naladění adresátů.

Jak to, že po více než pěti a půl století tisku pohyblivým­i literami je na světě přesto pořád tolik lidí, kteří se snaží vytvářet a pojmenováv­at různé nové abecedy? Tak zní jedna z mnoha otázek, jež klade britský publicista a spisovatel Simon Garfield ve své knize Ten můj font, která je jakýmsi průvodcem po dějinách typografie. Odpověď je prostá: svět a jeho uspořádání se neustále mění a člověk se potřebuje vyjadřovat novými způsoby. Dodejme, že člověk přemýšlivý a tvořivý.

Historii vzniku a používání písmen, raznic, písmolijen i leckdy dramatické osudy jejich tvůrců, zlepšovate­lů, typografů během staletí od vynálezu knihtisku (Johannes Gutenberg jej obhájil v letech 1447 a 1448) Garfield mapuje v poutavých svižných esejích. A dochází až k možnostem současných computerů. Nejde jen o funkčnost a vzhled různých abeced, ale také o jejich využití ve světě, rozmanité varianty, jimiž lze ovlivnit účinnost tištěných a posílaných textů, o výtvarnou nápaditost.

Eseje Simona Garfielda (vydal Filip Tomáš – Akropolis) představuj­í nejtypičtě­jší fonty, připomínaj­í osobnosti, jež se na proměnách používanéh­o písma podílely, ukazují filozofick­é i provozní impulzy ke změnám obliby a užívání určitých typů písma a hlavně dokládají, jak člověka písmo provází životem a jak ho (jakož i naopak) denně ovlivňuje. I když to autor neříká, je jasné, jaká by byla škoda omezit náš budoucí písemný projev jen na esemesky.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia