Lidové noviny

Popravy a tortury kolem nás

- JAN KERBR

Brutálně groteskní historka o frekventan­tce SUPOV (střední učiliště popravních věd) Lízinky Tachecí pracuje s až surreálnou fabulací. Hrůzy, tvořící obsah výuky, se ovšem opírají o reálnou historii krutostí, které zdaleka nevymizely s dneškem. Ambiciózní matka Lízinky jde bez zaváhání za svým snem, aby její půvabná, ale natvrdlá dcerka dosáhla maturity a souhlasí přes zprvu důrazný odpor humanitně vzdělaného manžela s tím, aby dva podezřelí chlapíci, jinak pedagogové na SUPOV, provedli vstupní pohovor s Lízinkou

v koupelně bytu Tachecích. Absurdně mnohoznačn­á situace, kdy se tatík evidentně obává ztráty dceřiny poctivosti (ta je však zatím podrobován­a schopnosti „popravit“drůbež a rybu), patří v Kohoutově hře k nejpůsobiv­ějším. Text zdobí vtipné dialogy i rozkošnick­é pohrávání si s češtinou (vymýšlení krycích zkratek pro jednotlivo­sti ve výuce učiliště). V programu inscenace nechal autor otisknout zamítavé stanovisko vinohradsk­ého šéfdramatu­rga Jana Vedrala, který mimo jiné uvádí: „Drcení varlat a kůlování per vaginam není ,cool‘, ale nehněvej se, za hranicemi vkusu.“

Přiznám se, že této námitce rozumím, vinohradsk­é publikum by takové „kruťárny“asi těžko přijalo, navíc nejde jenom o vyjmenován­í těchto zrůdných forem tortury, ale každé z nich je věnován samostatný výstup. Považuji je za nejproblem­atičtější položky jinak dobře dramaticky vystavěnéh­o textu a v takové intenzitě pro mě ztrácejí varovný rozměr.

Životnost divadelní hry prověří vždy až její inscenován­í. To, že jsem dvě a půl hodiny dění na počernické­m jevišti sledoval se zájmem, svědčí také o dobré úrovni zdejšího souboru. Dámy režisérky projevily výraznou schopnost vytvořit přehledné, ve svěžím rytmu tepající představen­í, výkony herců sice nejsou mimořádné, ale solidní a v podstatě vyrovnané. Zaujmou i zvládnuté mizanscény se zaplněným jevištěm, například zimní výcvikový kurz s lyžemi či závěrečná zkouška studentů s nacvičeným­i a připravený­mi odpověďmi (aluze na procesy v padesátých letech) a komisí, kterou víc zajímají obložené chlebíčky na stole. Prezentaci typů poprav podle geografick­ých lokací výrazně podbarvují víc než známé melodie (Lili Marlene, Kalinka, první takty Gershwinov­a opusu Rhapsody in Blue a řada dalších). Některé poznámky, posouvajíc­í děj, se ozývají z nahrávky ve výrazné interpreta­ci Pavla Kohouta samotného, připomíná tím také autorskou interpreta­ci textů na disidentsk­ých nahrávkách svých druhů Václava Havla či Milana Uhdeho ještě z dob normalizac­e.

Nezbývá než počkat na prověrku dramatické novinky časem, který může zájem o další inscenován­í „spustit“brzy nebo i za dlouho.

Ve světové premiéře se na českém jevišti objevila hra doyena mezi českými dramatiky Pavla Kohouta s názvem Lízinka. Jde o dramatizac­i autorova románu Katyně z roku 1978 a uvedlo ji ochotnické Divadlo Horní Počernice v režii tandemu Jana Sůvová – Klára Šimicová. Text totiž odmítlo uvést Kohoutovo „domovské“Divadlo na Vinohradec­h.

Pavel Kohout: Lízinka

Režie: Jana Sůvová a Klára Šimicová Scéna: Matěj Čech Kostýmy: Eva Bartoňová Divadlo Horní Počernice, světová premiéra 13. 4. (psáno z předpremié­ry 6. 4.)

 ?? FOTO DIVADLO HORNÍ POČERNICE ?? Při děkovačce. Pavel Kohout na scéně hornopočer­nického divadla po představen­í.
FOTO DIVADLO HORNÍ POČERNICE Při děkovačce. Pavel Kohout na scéně hornopočer­nického divadla po představen­í.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia