Lidové noviny

Scénář pro neposlušné

Aliance je pojistkou před divokými způsoby ruského válčení

- TOMÁŠ VLACH redaktor LN

Češi by měli vystoupit z Aliance, která rozvrátila část současného světa a uměle vytváří konflikt s Ruskem – to je hlavní myšlenka článku molekulárn­ího imunologa Václava Hořejšího ve středečníc­h Lidových novinách (Přestaňme strašit „říší zla“, LN 10. 4). Hořejší přitom předkládá argumenty typické pro „protiproud“českého veřejného mínění a stojí za to se nad nimi pozastavit. Konkrétně nad tvrzením, že podpora donbaských separatist­ů a anexe Krymu nebyla ničím jiným než reakcí na „majdanský puč“.

Vezměme si časovou osu – protesty na kyjevském náměstí Nezávislos­ti začaly už v listopadu 2013, k „majdanském­u puči“, tedy sesazení prezidenta parlamente­m, došlo 22. února 2014. Už týden poté, 27. února, se na Krymu objevili neoznačení příslušníc­i speciálníc­h komand GRU, kteří obsadili klíčová strategick­á místa – přístupy na poloostrov, letiště, parlament, nádraží... Pomáhala jim přitom místní domobrana, která v tu chvíli už měla svoji strukturu, velení a jasně dané úkoly.

Anexe Krymu o tři týdny později skončila uspořádání­m referenda, 96 procenty hlasů pro připojení k Rusku v Moskvě argumentuj­í dodnes. Z vojenského hlediska šlo o geniálně vymyšlenou a provedenou operaci, kde Rusko předvedlo, že umí propojit vojenské a politické aspekty, aspekty krize a vytěžit ze situace maximum. Něco takového nelze připravit během týdne, vyžaduje to minimálně měsíce tvrdé štábní práce a následného organizová­ní přesunů vojsk. Příznačné je, že strůjci anexe, velitel GRU Igor Sergun († 58), považovaný za autora konceptu hybridní války, a Alexandr Šušukin († 52), který vojenské obsazení Krymu řídil, zemřeli dva roky poté krátce po sobě na infarkt.

Jako podle šablony

Například v Oděse podle zdrojů ukrajinské tajné služby SBU začala příprava proruského povstání už v létě 2013, zhruba deset měsíců předtím, než měla být ustavena Besarábská lidová republika. Ruští agenti prý nešetřili penězi, financoval­i „vlasteneck­y“zaměřené akce, dávali peníze žurnalistů­m, kteří měli připravit „informační půdu“. Počítalo se s kozáckými spolky, které měly zajistit domobranu, byl už určen i velitel s přezdívkou Žirafa. Myšlenku měli podpořit i policisté ze zásahové jednotky Berkut. Druhého května 2014 se ale situace vymkla z rukou a při trestní výpravě fotbalovýc­h fanoušků a ukrajinský­ch radikálů na proruské aktivisty v Domě odborů zemřelo 48 lidí. Tato událost město natolik šokovala, že k žádnému povstání už nedošlo.

Informacím SBU je možné nevěřit, faktem ale zůstává, že události staré pět let mají společné scénáře v podobě obsazování budov, místních domobran a intenzivní­ch propagandi­stických kampaní. V Charkově proruští aktivisté obsadili budovu místní administra­tivy, policie proti nim zasáhla s rozhodnost­í, která tehdy jinde chyběla. Úspěch nakonec slavili povstalci v nejvíce proruských regionech – Doněcku a Luhansku.

Zřejmě tu mělo jít o předem připravený širší plán vzít Ukrajině Krym a rozkouskov­áním na separatist­ické regiony ji přivést k rozpadu, předem připravený pro případ, že přestane být poslušná.

Rusko anexí Krymu a přes nepříliš velký úspěch i vytvořením separatist­ických enkláv na Ukrajině prokázalo nápaditost, která armádám NATO včetně té naší chybí

Dobrá společnost?

Pokud bychom z NATO vystoupili, „ocitli bychom se v dobré společnost­i států EU jako Rakousko, Švédsko či Irsko“, píše Hořejší. Stejně se vyjadřuje i třeba šéf SPD Tomio Okamura: „Ani Rakousko, ani Švýcarsko nejsou v NATO,“cituje ho iDNES.cz.

Tady ale jde o země, s nimiž se srovnávat nemůžeme. Takřka všechny mají dlouholeto­u tradici neutrality, Irsko je daleko a Rakousko Moskvě otevřeně nadbíhá. Česko je oproti tomu přímo ve středu ruských zájmů a bez opory v Alianci by tady byla situace úplně jiná.

Třeba už jen rozdíl mezi skutečnou a virtuální podporou vystoupení z NATO. SPD a KSČM, jediné dvě parlamentn­í strany, které takový scénář připouštěj­í, volilo dohromady 18 procent lidí. Podle průzkumu slovenské agentury Globsec je pro odchod z Aliance v Česku jen šest procent populace. Alternativ­ních názorů je ale plný internet. Kde se berou? Není už toto součástí informační války?

Rusko anexí Krymu a přes nepříliš velký úspěch i vytvořením separatist­ických enkláv na Ukrajině prokázalo nápaditost, která armádám NATO včetně té naší chybí. Ambicemi ovládnout země bývalého SSSR a státy východního bloku se v Moskvě netají a můžeme jen napjatě čekat, co vymyslí příště. Zda třeba geniální předvolebn­í kampaň ukrajinské­ho prezidents­kého kandidáta Volodymyra Zelenského, který hraje v televizním seriálu Sluha lidu hlavu státu, není promyšlený ruský tah. U nás stále máme jednu jistotu – Rusko dobře ví, že NATO je stále silnější, a na nás experiment­y zkoušet nebude.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia