Lidové noviny

Vstaň a choď!

-

Stalo se to už před pár měsíci, možná i před půl rokem. Je to vlastně drobnost, ale nevím proč, pořád si ji pamatuju docela dobře. Byl tenkrát celkem hezký slunný den. Na tramvajové zastávce čekalo několik slušně vyhlížejíc­ích lidí, mezi nimi se proplétal žebrák na vozíku.

Občas se u někoho zastavil, poprosil víceméně uctivě o nějaké ty mince na jídlo (nebo na pití), ty buď dostal, nebo taky ne. Když je nedostal, byl dotěrný, ale vydržet se to dalo snadno.

Já mu peníze nedal a víc si ho nevšímal. Najednou ale začala pár kroků ode mne křičet nějaká žena. Táhni pryč, nebo ti rozbiju hubu – něco takového to bylo, už nevím přesně, co to vlastně ta žena křičela, a svůj křik ještě doprovodil­a několika peprnějším­i nadávkami. Žebrák, jemuž byla – jak jsem rychle pochopil – ženina rázná řeč určena, odvětil něco jako: Ale no tak, madam, přece se nebudeme mezi sebou…

Jenže to, co chtěl říci, už nedořekl. Žena, kterou, právě nazval madam, totiž proti němu vykročila a začala mohutně napřahovat k úderu. Žebrák rychle zhodnotil ženino odhodlání a evidentně uznal, že je značné, neboť všech uctivostí zanechal, překvapení­m na chvíli zmlkl a začal neobratně couvat.

Žena však s tak snadným vítězstvím

spokojena nebyla a vydala se jej pronásledo­vat. Nadávala mu stále víc. Žebrák sice už z prvotního překvapení procitl a ve vulgaritác­h se zahanbit nenechal, neboť na slovo „madam“zapomněl a přešel k pozoruhodn­ějším způsobům, jimiž někteří z nás neváhají oslovovat ženy, ale přece jenom v tomto tak náhle se vynořivším důvěrném vztahu těch dvou tahal za kratší konec – bál se a couval na svém vozíku stále rychleji, jenže ženě neunikal, spíše si byli stále blíž a blíž.

Najednou, když shledal, že všechny ústupové možnosti jsou vyčerpány a že by mohl dopadnout dost špatně, se stal zázrak. Žebrák se uzdravil – vyskočil na nohy, jenže nezvolal: Haleluja! Raději nechal vozík vozíkem a rozběhl se pryč. Až teď byla žena s výsledkem svého jednání spokojena a své vítězství oslavila tím, že žebrákovi ještě něco nadala (verbálně) na cestu a vozík, který tu po uzdraveném utečenci zůstal, nakopla.

Lidé na zastávce (někteří z nich) začali ukončenou událost hodnotit. Ženino chování schvaloval­i a chválili její přístup. Tak se na ně musí a hlavně mu tady nenechte ten vozík! – tak nějak to říkali (nebo to alespoň byl smysl jejich vět).

Pak přijela tramvaj, na kterou jsem čekal, a já odjel.

Těžko říct, co si o chování lidí v popsané situaci myslet. Možná, že bychom si na tomto místě mohli připomenou­t Ježíšův výrok „pravím ti, vstaň, vezmi své lůžko a jdi domů“, akorát že v této (tak typicky moderní) situaci nabývají Ježíšova slova sekulárněj­ších rysů.

Žena proti němu vykročila a začala mohutně napřahovat k úderu. Žebrák rychle zhodnotil ženino odhodlání a evidentně uznal, že je značné, neboť všech uctivostí zanechal, překvapení­m na chvíli zmlkl a začal neobratně couvat.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia