Lidové noviny

Nepapoušku­jme už ruskou propagandu

- JAKUB KALENSKÝ analytik Atlantic Council

Článek imunologa Václava Hořejšího (LN 10. 4.) demonstruj­e platnost logického zákona „ex falso sequitur quodlibet“, což lze přeložit jako „z nesmyslu plyne cokoli“. Nepravdivý­ch předpoklad­ů je jeho text plný a jakýkoliv závěr na nich utvořený pak stojí na vodě. Mýlit se je lidské. Co je smutnější, je počet argumentač­ních faulů, které autor dokázal doslova zopakovat po kremelské dezinforma­ční mašině.

Ve zkratce: autor praví, že za zhoršení vztahů mezi Ruskem a Západem může Západ, že Rusko nepředstav­uje hrozbu, tedy že NATO je přežitek a nemá se věnovat obraně před neexistují­cím nebezpečím. Rusku prý je vytýkána jen podpora donbaských separatist­ů a anexe Krymu, která je údajně jen reakcí na „majdanský puč“. Každý krok v této argumentac­i je lež, kterou se několik let snaží šířit oficiální dezinforma­ční ekosystém Kremlu i méně oficiální zdroje, jež narativy tohoto ekosystému šíří – ať už vědomě, či nevědomě. Ovšem bez ohledu na to, kolik lidí tyto lži zopakuje, nestanou se pravdou.

Je lež, že za zhoršení vztahů mezi Ruskem a Západem může Západ. Rusko mělo od NATO, EU i G7 exkluzivní podmínky, podmínky nesrovnate­lné s žádnou jinou zemí na světě. Do klubu nejvyspěle­jších světových ekonomik bylo Rusko přizváno přesto, že tam ekonomicky nemělo co dělat. Seznam dohod a smluv mezi NATO a Ruskem, potažmo EU a Ruskem nemá obdoby u žádné jiné země světa. Rusko mělo vždy mnohem exkluzivně­jší zacházení, než jaké by jeho ekonomická síla či jeho nedemokrat­ický režim zasluhoval­y. Zhoršení vztahů způsobila jen a pouze ruská agrese – jako první hybridní útok na Evropskou unii v roce 2007 v Estonsku; jako vojenská agrese a trvající okupace části Gruzie; a jako první násilná teritoriál­ní anexe od dob Hitlera, které se dopustil Vladimir Putin na Krymu.

Ta nebyla reakcí na nějaký „puč“– to je další kremelská lež. Revoluce důstojnost­i byla demokratic­kou reakcí na obrat prezidenta Janukovyče, který po letech slibů užší integrace s EU na přímý nátlak Putina odmítl podepsat asociační dohodu s EU. Ukrajinci však chtěli na rozdíl od Janukovyče a jeho loutkovodi­čů v Kremlu s Evropou spolupraco­vat, a proto začal Majdan. Miliony lidí nespokojen­ých s vládou, která odmítla plnit sliby, za něž měla aspoň minimální podporu – to není puč, to je výsostný projev demokracie. Právě proto jej Putin trestá. Jako diktátor si samozřejmě nemůže přát, aby v zemi, kterou Rusové znají, demokracie uspěla. Pak by ji mohli chtít i u sebe doma.

Je lež, že reakce Západu je způsobena jen okupací částí Ukrajiny. Jde také o zavraždění téměř 300 civilistů letu MH17. O vměšování se do demokratic­kých procesů v celém euroatlant­ickém prostoru – od informační­ch operací kolem voleb a referend v USA, Německu, ve Francii, Španělsku, Itálii, Británii nebo Řecku až po pokus o atentát na premiéra Černé Hory. Jde o používání radioaktiv­ních či nervových jedů, ohrožující­ch stovky nevinných Evropanů, pro odstranění nepohodlný­ch svědků, jako v případě Alexandra Litviněnka a Sergeje Skripala. Jde o fyzickou likvidaci opozice v Rusku, jako je vražda Borise Němcova – proto je opozice slabá, nikoli, jak říká Hořejší, vlastní vinou.

Tímto jednáním se Rusko samo vyřazuje ze společnost­i států založených na vládě práva a svobodě jednotlivc­e. Jestli to autor či kdokoliv jiný vidět odmítá, jde pouze o vinu na straně přijímače. A že proti agresorovi, který za posledních 70 let nemá v Evropě obdoby, nepotřebuj­eme jako násobně slabší země obranu mezinárodn­ího společenst­ví? To už je jen finální nesmysl, vyplývajíc­í z výše uvedených nesmyslnýc­h předpoklad­ů.

Zhoršení vztahů způsobila jen a pouze ruská agrese

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia