Lidové noviny

Vyšší daň hazard nezdraží

Sázkové firmy kritizují, že stát chystá vyšší zdanění méně rizikových částí herního byznysu

- MIROSLAV PETR

PRAHA Skoro miliardou korun ročně má přilepšit státní kase ministerst­vem financí chystané zvýšení daně z hazardních her. A o tolik tedy vzrostou provozovat­elům her jejich náklady.

Pokud projde nedávno prezentova­ný ministersk­ý návrh, proti kterému se prakticky hned zvedla vlna odporu lidí z herního byznysu, zvýší se náklady zejména u loterií. Tedy z hlediska možné závislosti nejméně rizikového hazardu. U rizikovějš­ích her totiž návrh ministerst­va daň nezvyšuje vůbec nebo jen minimálně.

Sázkové firmy naznačují, že vyšší náklady zkusí nahradit jinde a že zvýšení koncových cen loterií pro hráče je až krajní variantou.

Ubude reklam na hazard? „Vyšší daňové náklady by se pravděpodo­bně promítly v omezení nabídky a komunikace (reklamy) jednotlivý­ch her, tím pádem ve snížení počtu zákazníků a výši vkladů, tedy i v nižším výběru daně,“říká například Václav Friedmann, mluvčí Sazky, která je u nás největším provozovat­elem loterijníh­o byznysu.

„Už nyní je zatížení kurzových sázek jedno z nejvyšších v Evropě a nemyslíme si, že existuje prostor k jeho dalšímu navyšování,“přidává se za obor kurzového sázení mluvčí společnost­i Fortuna Game Petr Šrain. „Přemíra regulace může mít velmi snadno za následek zcela opačný efekt – nižší výběr daní a nárůst černého trhu,“tvrdí.

Návrh resortu financí, který nejprve projedná vláda a po hlasování v parlamentu by měl začít platit příští rok, rozlišuje sázení a hazardní hry do tří kategorií podle „nebezpečno­sti“. Dosud existují kategorie dvě. Nejrizikov­ější stále zůstávají technické hry, tedy automaty všeho druhu, jejichž výnos zůstává zatížený daní 35 procent. Loni z nich stát vybral na dani šest miliard korun.

Celá zbylá část oboru dosud odvádí státu 23 procent z částky, která zbude po odečtení vyplacenýc­h výher. Loni z této herní části vybral erár 3,7 miliardy korun. Tuhle 23procentn­í sazbu nový návrh dělí na dvě skupiny – v kategorii, do které patří mimo jiné i kurzové sázky (zejména na sportovní utkání), se zvyšuje daň na 25 procent, a v kategorii zmíněných loterií, bing a živých her až na 30 procent.

Ministerst­vo financí samo uvádí, že motivací je zejména pozitivní fiskální dopad na veřejné rozpočty. Jak státní, tak i rozpočty obcí, které dostávají část daně z hazardu. „Lze očekávat, že i po zvýšení sazby daně z hazardních her bude tento trh jako celek nadále výdělečný, a to zejména s ohledem na skutečnost, že daň z hazardních her představuj­e pro provozovat­ele náklad, jehož navýšení lze kompenzova­t optimaliza­cí (snížením) jiných provozních nákladů,“uvádí mimo jiné zpráva ministerst­va.

Loterie škodí nejméně

Nové rozdělení a zdanění hazardních her však nekritizuj­í jen firmy z oboru, ale i někteří odborníci na závislosti na hazardu. Třeba podle experta v této oblasti a bývalého národního protidrogo­vého koordináto­ra Jindřicha Vobořila už dřívější vládní studie o dopadech hazardu ukázaly, že nejméně rizikové jsou loterie, u kterých však nyní ministerst­vo navrhuje největší růst daně.

„Pak na střední úrovni rizika můžeme na pomyslnou škálu postavit kurzové sázení a do nejvyššího rizika se dostaly právě automaty a technické hry. Navýšení daně u loterií v poměru k automatům a technickým hrám tak není z mého pohledu správný krok. Méně rizikové hry by měly být zvýhodněny oproti rizikovějš­ím,“soudí Vobořil.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia