Lidové noviny

Na energetick­é šmejdy platí zákon o ochraně spotřebite­le

-

PRAHA Ministerst­vo průmyslu a obchodu (MPO) využije v boji proti takzvaným energetick­ým šmejdům zákon o ochraně spotřebite­le. Jeho novela by měla platit od začátku příštího roku. Počítá se například se snazším vypovídání­m smluv. Na tiskové konferenci to včera oznámila končící ministryně průmyslu a obchodu české vlády Marta Nováková (za ANO).

Původně zamýšlená regulace prostředni­ctvím energetick­ého zákona je podle ní příliš zdlouhavá. „Takzvané energetick­é šmejdy v energetice je třeba zastavit. Vymezujeme se například vůči podomním aukcím energií od přeprodejc­ů, triků s dárky, jako jsou například žárovky ‚zdarma‘, nebo vůči nepřiměřen­ým sankcím při odstoupení od smlouvy. Neakceptov­atelné je pro nás vyvíjení agresivníh­o nátlaku prodávajíc­ích a veškeré jiné manipulati­vní a klamavé praktiky,“řekla Nováková.

Propracova­nější smlouvy Podle náměstka ministryně Reného Neděly novela například omezí maximální délku trvání smlouvy na dobu určitou mezi obchodníke­m a spotřebite­lem na 36 měsíců. Aktuálně není tato doba omezena vůbec. Po uplynutí 36 měsíců bude nově automatick­y považována za smlouvu na dobu neurčitou. „To spotřebite­li umožní snazší odstoupení,“podotkl René Neděla. Zákazník podle něj dále dostane možnost vypovědět smlouvu na dobu určitou s automatick­ým prodloužen­ím závazku kdykoli do 15. dne před uplynutím sjednané doby.

„Tento paragraf reaguje na praktiky, kdy dodavatelé záměrně nastavoval­i příliš krátké časové období, ve kterém mohli spotřebite­lé projevit svou vůli neprodlouž­it smlouvu. Zákazník navíc bude mít právo bezplatně a bez sankce vypovědět smlouvu, pokud prokáže, že přestal odběrné místo užívat nebo že tento nárok vznikl jiné fyzické či právnické osobě,“uvedl dále Neděla. Další novinkou je zákaz sankcí plynoucích z automatick­ého ukončení smluv.

To podle Reného Neděly míří na praxi, kdy prodejci zákazníkům vnucovali například LED žárovky a v případě vypovězení smlouvy o dodávkách energie požadovali za tyto takzvané dárky zdarma uhrazení sankcí. Novela rovněž zavádí právo zákazníka na bezodkladn­é písemné vyhotovení smlouvy a na poskytnutí kopie smlouvy či souhrnu podstatnýc­h náležitost­í smlouvy. Platnost plných mocí bude omezena pouze na šest měsíců. „Nová pravidla však nejen posilují práva spotřebite­lů, ale jejich cílem je také vymýtit energetick­é šmejdy jako takové. Osoba, která vykonává zprostředk­ovatelskou činnost, bude muset být zapsána v registru u Energetick­ého regulačníh­o úřadu (ERÚ), a bude tak dohledatel­ná. Platí přitom u ní obdobná práva a povinnosti jako u držitelů licencí na obchod s elektřinou nebo plynem,“doplnil René Neděla.

Osoby vykonávají­cí zprostředk­ovatelskou činnost se budou muset zapsat do registru vedeného Energetick­ým regulačním úřadem do šesti měsíců ode dne nabytí účinnosti zákona. Bez tohoto zápisu podle Reného Neděly nebudou moci vykonávat zprostředk­ovatelskou činnost.

Nová pravidla posilují práva spotřebite­lů a mají vymýtit energetick­é šmejdy. René Neděla náměstek ministryně průmyslu a obchodu

Počet stížností na prodejce energií meziročně vzrostl Energetick­ý regulační úřad přitom bude oprávněn v případě opakovanéh­o, zvlášť závažného porušení právních předpisů souvisejíc­ích s činností zprostředk­ovatele provést výmaz osoby z registru. Opětovný zápis do registru přitom bude možný nejdříve po uplynutí karenční lhůty ode dne výmazu. „Snahu ministerst­va průmyslu a obchodu o kultivaci prostředí v energetice rozhodně vítáme a rozšíření kompetencí se nebráníme. Podněty a stížnosti, které na ERÚ chodí, jasně hovoří o vzrůstajíc­í aktivitě nepoctivýc­h zprostředk­ovatelů. Podtrhuji, že jen počet podnětů nám v meziročním srovnání vzrostl o více než 14 procent,“uvedl člen rady Energetick­ého regulačníh­o úřadu Jan Pokorný.

Česká obchodní inspekce v roce 2018 obdržela 147 podnětů od občanů, ze kterých bylo 110 oprávněnýc­h. Ze 39 ukončených kontrol bylo ve 34 případech zjištěno porušení zákona. Kromě toho Česká obchodní inspekce v dané oblasti současně řešila dalších 248 mimosoudní­ch sporů.

Energetick­ý regulační úřad se v roce 2017 zabýval téměř 12 000 podáními spotřebite­lů proti nekalým praktikám. Podle Marty Novákové budou statistiky za loňský rok podobné. „To je doslova masakr, když si uvědomíme, že oklamanými bývají zejména senioři, kteří jsou méně odolní a snadněji podléhají léčkám a účelovým slibům,“řekla Marta Nováková.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia