Lidové noviny

V létě k moři už jen z Prahy

- ROMAN ŠITNER

Aerolinie Smartwings oznámily, že v letní sezoně zruší všechny sezonní linky z Pardubic a zvažují, jak omezí provoz z Brna a Ostravy. Češi tak budou muset ve větší míře na letiště do Prahy.

PRAHA Zákaz letů Boeingů 737 MAX se v Česku výrazně projeví na tom, odkud bude možné v létě vyrazit k moři. Společnost Smartwings na sezonu zcela zrušila sezonní linky z Pardubic. Dovolenkář­i z tohoto regionu tak budou muset pravděpodo­bně letět z Prahy. V ohrožení jsou i lety z dalších českých letišť.

„Pravidelné linky během letní sezony z Pardubic provozován­y nebudou,“potvrzuje mluvčí Smartwings Vlaďka Dufková. Jde o lety do řeckých destinací Heraklion a Rhodos, turecké Antalye a bulharskéh­o Burgasu.

Opuštěný terminál

Pro pardubické letiště je to zásadní zpráva. Tento týden už oznámil Ryanair, že na léto z Pardubic pozastaví lety do Londýna. Z letního letového řádu tak rázem mizí 14 ze 17 letů týdně. Letadla měla v červenci a srpnu odlétat každý den, místo toho ale hrozí, že čtyři dny v týdnu nepoletí vůbec nic.

„Od Smartwings zatím žádnou oficiální zprávu o zrušení letů nemáme,“řekla LN šéfka pardubické­ho letiště Hana Šmejkalová. Ta zatím provozní změny kvůli omezenému provozu neplánuje. Dodává ale, že se snaží jednat s cestovními kancelářem­i a oslovovat i další dopravce. Podle ní je možné, že na zrušené trasy Smartwings může nakonec vyrazit jiná letecká společnost.

Z Pardubic podle letového řádu zatím v létě jednou týdně zůstává let do Burgasu, který provozuje společnost Bulgaria Air. Smartwings ale do oblíbené destinace plánoval zhruba čtyři lety týdně.

Zatím pokračuje i linka Ryanair do španělskéh­o Alicante, kam létají dva lety týdně. Spoje do ruského Petrohradu společnost­i Rossiya Airlines ale mají skončit ještě během května.

Mluvčí Smartwings Dufková uvádí, že dopady na cestující z Pardubic nebudou takové, protože do relativně blízké Prahy se snadno dostanou. Navíc budou mít větší výběr alternativ­ních letů. Zatímco z Pardubic se do některých destinací létalo jen jedenkrát týdně, z Prahy je to i několikrát denně.

Sháníme letadla

Letiště v Pardubicíc­h ale není jediné, které nyní intenzivně řeší redukci letů Smartwings. Škrty se totiž pravděpodo­bně dotknout také spojení z Ostravy a Brna. Ovšem v menší míře.

„S největší pravděpodo­bností budou zrušeny i lety do Řecka z Ostravy,“říká Andrea Řezníčková, tisková mluvčí cestovní agentury Invia.

Spolumajit­el Smartwings Jiří Šimáně to ale zatím nechtěl potvrdit. „Rozhodnutí o letech z Brna a Ostravy zatím ještě nepadlo. Pořád zkoušíme různé varianty včetně získání dalších letounů na trhu. Těmi bychom chybějící kapacitu vykryli,“řekl LN Jiří Šimáně.

Smartwings jedná i s cestovkami s cílem najít nejschůdně­jší řešení pro všechny strany – tedy aerolinku, cestovku i cestující.

Rozhodnutí má padnout co nejdříve, aby byl čas o změnách informovat zákazníky. Ti buď mohou využít alternativ­ní let z jiného letiště, nebo jim cestovní kanceláře mohou dát možnost zvolit si jiný zájezd. Důvod k vracení peněz to ale u zakoupenýc­h zájezdů podle většiny smluv není.

Nespoléhat na last minute

Češi se ale ohledně dovolené musí připravit i na další komplikace. Poptávka po zájezdech je letos výrazně vyšší než loni. Téměř polovina se jich ale jako takzvaný first minute prodala již do konce března. Cestovní kanceláře proto varují, že na nákup na poslední chvíli toho mnoho nezbude. Nabídku navíc omezí už zrušené lety. Některé dosud nabízené zájezdy se tak nemusí vůbec uskutečnit.

Ještě v lednu se mezi cestovkami mluvilo o tom, že loňské rekordy v tržbách letos určitě padnou. Nyní už jsou ale firmy v odhadech mírnější. „Domníváme se, že vzhledem k nečekané situaci s boeingy letos rekordy nelze očekávat,“uvedla Eva Němečková, mluvčí Firo Tour.

Cestovní kanceláře už klienty přesouvají na lety na jiné termíny u již zrušených spojů. Snaží se také tlačit na klienty, aby si zájezd pořídili co nejdříve. To usnadní jednání s leteckými společnost­mi.

Stále je možné, že letouny ještě před začátkem sezony, případně během ní, dostanou povolení k letům. Tato varianta je ale stále méně pravděpodo­bná. Společnost Boeing bude muset úřady – a hlavně americký Federální úřad pro letectví přesvědčit, že skutečně našla opatření, která riziko dalších nehod v maximální míře vyloučí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia