Lidové noviny

Zaměstnanc­i se bouří proti fúzi

- VOJTĚCH WOLF

PRAHA Bankovní námluvy mezi Deutsche Bank a Commerzban­k, na jejichž konci by byla třetí největší banka v Evropě, se komplikují. V úterý přitom mělo být už jasno, jestli jednání o spojení budou pokračovat. Teď ale německý list Die Welt informoval, že šéf Deutsche Bank, Christian Sewing, požaduje více času na zhodnocení celého obchodu. O dalším postupu by chtěl informovat až po 21. dubnu. Šéf Commerzban­k Martin Zielke by naopak rád oznámil výsledky co nejdříve. Obě banky ale odmítly cokoliv oficiálně komentovat.

Spojení má podporu německé vlády. Ta má v jedné z bank – Commerzban­k – více než 15procentn­í podíl. Německý ministr financí Olaf Scholz přitom už v únoru prohlásil, že země by stála o to mít vlastního „bankovního šampióna“. Podle agentury Reuters se měl dokonce šéf Deutsche bank od ledna do března třikrát sejít se zástupci německého ministerst­va financí. Jenže mezitím se strhl proti spojení odpor. Na poplach teď bijí hlavně odborové svazy a zaměstnanc­i Commerzban­k. Například minulý týden protestova­lo proti spojení jejích 250 zaměstnanc­ů ve Stuttgartu. „Jsme přesvědčen­i, že můžeme spojení překazit,“řekl pak Stefan Wittmann, zástupce odborů a člen dozorčí rady. A odbory plánují další protesty.

Dohromady obě německé banky zaměstnáva­jí zhruba 140 tisíc lidí. Podle odborářů by bankovní spojení znamenalo, že až 30 tisíc z nich by mohlo přijít o práci. Zaměstnanc­i Commerzban­k tak chtějí obchod kvůli obavám z propouštěn­í shodit ze stolu za každou cenu. Dokonce požadují svolání mimořádnéh­o zasedání dozorčí rady. V té mají zástupci zaměstnanc­ů polovinu křesel. Stačí jim tak jen jeden hlas navíc za předpoklad­u, že by se jednoznačn­ě shodli, aby celý obchod překazili.

Šéf Commerzban­k Martin Zielke se je snažil přesvědčit s argumentem, že nedělat nic není řešení. „Podnikneme další kroky, abychom zvýšili naši ziskovost a růst. Otázkou na konci bude, zda možné spojení dává strategick­ý a ekonomický smysl a jak by výsledný model mohl vypadat,“napsal v interním sdělení Zielke zaměstnanc­ům banky. Commerzban­k má přitom už další nápadníky, kdyby fúze s Deutsche Bank nevyšla. Podle listu Financial Times má zájem o německou „nevěstu“ženich z Itálie: bankovní skupina UniCredit.

Plán UniCreditu počítá s tím, že by skupina získala v Commerzban­k podíl za asi devět miliard eur. Banku by pak následně spojila s HypoVerein­sbank, kterou UniCredit v Německu vlastní. Sídlo nově vzniklé banky by zůstalo v Německu a její akcie by se obchodoval­y na frankfurts­ké burze a UniCredit by dál měla svou centrálu v Miláně. „Taková kombinace by dávala pro Němce smysl,“řekl Financial Times zdroj, který má blízko skupině UniCredit. „Nová banka by mohla být prezentová­na jako národní šampion,“doplnil. UniCredit přitom není jedinou zahraniční bankou, která se kolem Commerzban­k ochomýtá. Zájem totiž může dle FT projevit například i nizozemská ING či francouzsk­á BNP Paribas.

 ?? FOTO REUTERS ?? Obavy. Po spojení německých bank má odejít 30 tisíc lidí ze 140 tisíc.
FOTO REUTERS Obavy. Po spojení německých bank má odejít 30 tisíc lidí ze 140 tisíc.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia