Lidové noviny

Slavia vzdorovala, ale padla

- VOJTĚCH POVEJŠIL

Dlouho se zdálo, že fotbalisté Slavie uhrají s Chelsea báječný výsledek. Jenže ve čtvrtfinál­e Evropské ligy nakonec favoritovi podlehli 0:1. Šance předtím měly oba celky, hosty držel brankář Kepa, domácí zachránilo břevno.

PRAHA Pro slávisty je to velká škoda, ale zároveň nejsou v beznadějné situaci. Branka z 86. minuty zápasu však hodně mrzí. Střídající Hušbauer nezachytil náběh Alonsa, toho skvostným centrem našel Willian a Chelsea slavila.

„Předtím měly šance oba týmy, bohužel oni tuhle poslední využili. Kluky ale musím pochválit, bojovali,“řekl pro ČT sport kouč Slavie Jindřich Trpišovský.

Londýnský celek tak splnil povinnost, má gól ze hřiště soupeře, neinkasova­l. Párkrát k tomu sice nebylo daleko, ale anglické mužstvo při občasných střelách podržel gólman Kepa.

V 79. minutě pohotově vyrazil Bořilův volej, předtím si poradil i s ranou Traorého.

To už byl na hřišti i hvězdný Eden Hazard, který úvodní hodinu sledoval z lavičky. Jak nastoupil, bylo živo.

Kolář vyděsil domácí fanoušky, když propadl při výběhu na centr z rohu, vzápětí se ale vyznamenal proti přízemní bombě Rüdigera. Pak Giroud rozběhl Williana, který křižnou střelou těsně minul zadní tyč. To vše v rozmezí asi 80 sekund.

Jinak ale slávisté proti obrovskému favoritovi hráli velmi dobře, nezalekli se ho. Jeden z největších Zklamání.

zápasů klubové historie sice nenabídl takovou show jako předchozí drama se Sevillou, ale fandové na něj určitě nezapomeno­u.

České mužstvo se v duelu s anglickým velkoklube­m neztratilo.

Navíc hned po dvou minutách mohlo vést – jenže Deliho hlavička po Stochově centru ze standardky skončila těsně mimo.

Další vyloženou možnost už domácí v úvodním dějství neměli, ale nebáli se hrát, pro Chelsea byli důstojným protivníke­m. Solidní kombinace, rychlý přechod do útoku, snaha něco vymyslet, velká intenzita, vysoký presink – to vše zdobilo český tým.

Ale hosté byli pozorní. Trenér Sarri nasadil sedm jiných fotbalistů než v pondělním ligovém duelu s West Hamem, největší hvězdy zůstaly na lavičce.

A tak slávistick­ou defenzivu zprvu trápil hlavně Willian. Fantastick­é vedení míče, rychlé zaseknutí, Coufal s ním měl co dělat. Jednou domácí pravý bek brazilské křídlo nedostoupi­l a bylo z toho břevno.

Kouč Trpišovský překvapil zařazením Olayinky do útoku, uprostřed zálohy nahradil vykartovan­ého Součka uzdravený Ševčík. A vedl si obdivuhodn­ě na to, že

hrál v základu poprvé od poloviny února. Byl odvážný, sebevědomý, ze zvučného soupeře jako by si nic nedělal. Gólmana Kepu prověřil tvrdou ranou zpoza vápna, ale bohužel pro slávisty mířil přímo doprostřed. Po změně stran už tak výrazný nebyl.

Vynikali naopak slávističt­í stopeři, Ngadeu a kapitán Deli předvedli výborné výkony. Oba působili klidně, dovolili si, vypomohli v rozehrávce. Jenom pozdní gól kalí jinak velmi dobrý výkon domácí obrany.

Utkání sice bylo vyprodané, ale nehrálo se před plnými ochozy. Zhruba dvě tisícovky fanoušků se na zápas nedostaly, protože UEFA potrestala klub za výtržnosti v utkání s Genkem uzavřením tří sektorů na tribuně Sever.

A ta se držela dohod s klubovým šéfem Jaroslavem Tvrdíkem, během střetnutí nedošlo k žádným nepřístojn­ostem. Příznivci hlasitě fandili celý zápas, v posledních minutách chtěli dotlačit Slavii k vyrovnání.

Nepovedlo se, ale lídr české ligy se nemá za co stydět.

 ?? FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ?? Slávisté byli blízko remíze s Chelsea, nakonec ale prohráli 0:1
FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA Slávisté byli blízko remíze s Chelsea, nakonec ale prohráli 0:1

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia