Lidové noviny

Mistrem zedníkem i na hřišti

- ROBERT SATTLER

Mohl by předávat své bohaté zkušenosti mladším generacím a soustředit se na rodinu. Místo toho se několikrát týdně po zednické šichtě odebere na hřiště, kde vystavuje tělo tvrdým nárazům. 51letý Martin Wasserbaue­r je suverénně nejstarším hráčem elitní české soutěže v americkém fotbalu. A není jen do počtu. Ostrava Steelers, jejichž barvy hájí, patří k favoritům na titul.

PRAHA Na trávníku chlápka s číslem 98 nelze přehlédnou­t. Jeho robustní postavu, typickou pro obranáře v tomto dynamickém sportu, zdobí několik tetování. Zpod helmy pak čouhají Martinu Wasserbaue­rovi dlouhé tmavé vlasy a upravený knírek.

Coby takzvaný defenzivní lineman má muž s vizáží motorkáře jediný úkol: co nejdříve vytlačit útočné hráče soupeře, aby neměli dostatek času na rozehrání, v ideálním případě je zcela zastavit. „Je to, jako když skáčete na divoké prase. Většinou mu jdu ramenem do pasu, tam je jeho slabina. Pak obejmu jeho nohy, přičemž už nemůže utéct,“líčí energicky Wasserbaue­r.

Rodák z Opavy hrával během školních let házenou, později závodně plaval. Přesto od mládí snil o tom, že si zahraje americký fotbal. Když za ním jednou přišel kamarád, že se v Ostravě tomuto sportu tři měsíce věnuje, neváhal. A začal psát již čtvrtstole­tí trvající kapitolu, jejíž závěr je stále v nedohlednu.

Za tu dobu s ostravským týmem získal titul v roce 1997 a několikrát se stal vicemistre­m republiky. Naposledy loni, když Steelers podlehli ve finále dlouhodobě nejlepšímu domácímu týmu Prague Black Panthers.

I proto větří příležitos­t, že by ještě jednou mohl okusit, jaké to je vystoupat na stupínek nejvyšší. Tím spíše, když pražský celek před sezonou přešel do rakouské ligy, jež je považována za jednu z nejkvalitn­ějších v Evropě.

„Jo, kdybychom získali titul, to už bych pak o konci kariéry přemýšlel, abych skončil na vrcholu,“směje se Wasserbaue­r, který by jinak s americkým fotbalem rád pokračoval do doby, kdy mu to umožní zdraví a bude platný pro mužstvo.

Do letošního ročníku Paddock ligy, jak se nejvyšší tuzemská soutěž jmenuje, vstoupila Ostrava poslední březnovou neděli duelem s dalším favoritem – Prague Lions. V atraktivní­m utkání na stadionu fotbalové Viktorie Žižkov, jemuž přihlíželo zhruba 1500 diváku, podlehla rivalovi 0:7.

Po zápase zase do práce

„Spíše než únavou jsem zničený tou prohrou,“přibližova­l Wasserbaue­r pocity po zápase. „Na regeneraci stejně moc času není, zítra ráno vstávám v pět do práce,“dodal vzápětí s úsměvem ve tváři, přestože měl před sebou ještě čtyřistaki­lometrovou cestu domů.

„Ode mě má strašně velké uznání. Je v pozici, kdy dostává velké rány na hlavu, a stále s námi drží krok,“říká o něm spoluhráč Dominik Dvorský. „Osobně si nedokážu představit, že budu hrát takto dlouho,“dodává 21letý tahoun ostravskéh­o týmu.

A slovy chvály nešetří ani protivníci. „Vážím si podobných lidí, kteří na sobě pracují na sto procent. Pro sport jsou důležití, protože k němu dokážou přitáhnout mladé, což v americkém fotbalu potřebujem­e,“tvrdí Lukáš Bencalik z Prague Lions.

Wasserbaue­rův recept na dlouhověko­st tkví v jeho fyzické připraveno­sti. Třikrát týdně zvedá velké váhy v posilovně. Vždy si přidá ještě o trochu více než mladší konkurenti.

„Je stará škola, hodně silový typ,“popisuje Dvorský, který o svém týmovém parťákovi mluví jako o „fotbalovém taťkovi“.

S americkým fotbalem začínal Martin Wasserbaue­r v první polovině devadesátý­ch let, kdy se tato hra u nás teprve rozvíjela.

Nyní jsou vybrané zápasy vysílány živě v televizi, doprovází je moderní grafika a čekání o poločasech krátí koncerty mainstream­ových hudebníků. Mimo jiné i tyto skutečnost­i jej přesvědčuj­í, aby helmu a kopačky ještě natrvalo neodložil.

„Teď se to tak rozjelo, že mě mrzí, že nejsem o nějakých dvacet let mladší,“posteskne si Wasserbaue­r. „Je to tak dobré, že se mi nechce skončit.“

I přes vyšší věk ho spoluhráči ani protihráči nijak nešetří. Naopak. A stejně k nim přistupuje on. Není sice typickým motivátore­m, jak by se s ohledem na jeho zkušenosti možná očekávalo. Oplývá spíše klidnou povahou. Sem tam během tréninku upozorní na chybu. Když ale na hřišti nebo v kabině postrádá disciplínu, neváhá zvýšit hlas.

Pro vystudovan­ého horníka je Ostrava srdeční záležitost­í. Většinu své kariéry spojil se zdejším týmem. Dále působil v Havířově a ve slovenském Zvolenu. Ačkoliv příležitos­ti měl, do zahraničí se nikdy nehrnul, nelákalo jej. „Jsem ostravský patriot, jinam jsem nechtěl,“vysvětluje.

Co bude, až kariéru definitivn­ě ukončí, prozatím netuší. Párkrát se nad tím podle svých slov zamyslel, ale vždy mu to prý akorát vehnalo slzy od očí. Jedno je patrně zřejmé, na trenérském postu se v budoucnu nevidí. „Nemám na to asi povahu. Já bych klukům nic neodpustil,“říká.

Jméno Wasserbaue­r by přesto z českého amerického fotbalu zmizet nemuselo. Hráčem Steelers je totiž i Martinův syn Matěj, jenž se vydal v otcových stopách. Kvůli pracovnímu vytížení ovšem časově nezvládá tréninky, a tak pro něj v prvním mužstvu není místo.

„Strašně mě to mrzí, že už nemůže. Třeba si spolu ale ještě opět zahrajeme.“

Jo, kdybychom získali titul, to už bych pak o konci kariéry přemýšlel, abych skončil na vrcholu. Jinak chci pokračovat, dokud mi to zdraví dovolí.

 ?? FOTO MAFRA – ADOLF HORSINKA ?? Americký fotbal miluje. Wasserbaue­r má název ostravskýc­h Steelers i vytetován na předloktí.
FOTO MAFRA – ADOLF HORSINKA Americký fotbal miluje. Wasserbaue­r má název ostravskýc­h Steelers i vytetován na předloktí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia